К

 • Капиталов пазар
  Пазар, на който се търгуват средносрочни и дългосрочни финансови инструменти – акции, облигации, бонове и други ценни книжа.
 • Кендълстик графика (Candlestick Chart)
  Тип графика, която дава информация за движението на цената на даден финансов инструмент за определен период. По-дебелата част, наречена тяло на свещта, свързва цената на отваряне с цената на затваряне.Тънките линии от двете страни на тялото, наречени “сенки”, показват нивата на максималната и минималната цена, достигнати от инструмента за съответния период. Когато цената на отваряне е по-висока от цената на затваряне, тялото е запълнено или оцветено. В обратния случай – когато цената на затваряне е по-висока от цената на отваряне, тялото на свещта е незапълнено или бяло.
 • Кол опция (Call Option)
  Опция, даваща на притежателя си правото (но не и задължението), да закупи базовия инструмент на определена цена, наречена цена на упражняване, на или преди определена дата.
 • Конвертируема валута (Convertible Currency)
  Валута, която се търгува свободно срещу други валути
 • Котиране
  1) установяване на цената (курса) на ценни книжа, стоки, която се образува на борсата; 2) официална публикация на борсовите курсове на ценните книжа, чуждата валута, стоките.
 • Крос курсове
  Съотношението между две валути, което произтича от техния курс по отношение на трета базова валута. Изчислява се като отношение на курсовете на еквивалентната и котираната, спрямо базовата валута. (Курс на една валута към друга, изчислен през щатския долар.)
 • Курс
  Цена, по която в даден момент се купуват или продават на борсата ценни книжа. Курсът на ценните книжа се определя с оглед предполагаемия доход от тези книжа и на средния лихвен процент. Курсът се изменя от борсовата игра, зависи от общата икономическа и политическа обстановка.
Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.