Може ли връзката ви с пазарите да бъде романтична?

Днешният материал представя увода на книгата „Борсата – война или флирт”

Темата за финансовите пазари провокира патетична реакция у почти всички, които са проявили любопитство към тях. Онези, които ще ви въведат в тази дейност, предизвикват страхопочитание със своята компетентност и сложните думи, които използват. Колко по-добре би било обаче, ако може докато човек се учи да търгува, да намери начин да се забавлява. Няма да е лесно това да бъде постигнато, защото борсовата търговия е война в която всеки иска парите ви. Нима обаче, любовта не е война? За да получим нейната награда се налага да страдаме твърде често.

Тази книга е за онези, които биха имали куража и търпението да се справят с две неща. Първо да се сприятелят с един много силен съперник – пазарът и второ да преборят себе си. Обърнете внимание, че войната която ви предстои не е с външен противник, а вашето его. Финансовите пазари са изключително опасни заради непостоянството в поведенитето им. Като представител на мъжкото съсловие ще им дам женското име „Борсова търговия”, но представителките на нежният пол, ако желаят могат да ги нарекат с по-мъжественото название „Финансов Пазар”. Така всеки ще може да види онзи коварен съперник, чието благоволение желае да спечели, за да го превърне в партньор. Звучи абсурдно ще кажат мнозина. Нима е възможно врагът да се превърне в приятел. Такава метаморфоза никак не е лесна. За щастие тя е възможна, а ако желаете да постигнете успех е дори необходима.

Преди години бившата ми съпруга Вяра, изказа много интересна мисъл, че жените макар и да не знаят какво искат, очакват от нас мъжете да познаваме обекта на тяхното желание. Ние, често обичаме да обвиняваме дамите за техните непостоянни настроения и действия. Но нима и ние не сме често упреквани от тях, за нашето непредвидимо поведение. Извинете скъпи дами, за това начало. Всъщност идеята ми, далеч не е да се заяждам с вас, а само си търся провокация, с която да започна тази тежка тема за пазарите и да се опитам да я направя по-разбираема и за вас и за вашите мъжки половинки.

Повечето хора, освен че търсят парична награда от търговията, неосъзнато преследват и признание от пазара. Когато загубят, понякога те страдат не толкова за пропиляната сума, колкото за нараненото си себелюбие. В такива случаи у тях се заражда манията да си отмъстят и те предприемат действия, които са напълно неуместни. Какъвто и план за бърз реванш да подготвят, единсвените пострадали отново ще бъдат те. За да получат реабилитация в трейдинга, ще им се наложи да положат сериозни усилия и едва тогава ще могат да се насладят на неговата симпатия.

В живота истинският успех идва само в онези области, в които влагаме много страст и усърдие. Те са функция на нашето подсъзнание. Необходимо е обаче да се вложи също разум и логика, за да може интелектът съшо да е удовлетворен. Подобно отношение към живота и търговията се постига само когато развиваме своята емоционална интелигентност.

За да бъда разбран правилно е необходимо да обясня какво влагам в понятието флирт и да го разгранича от това, което наричаме свалка. На пръв поглед целта и в двата случая е да се стигне до склоняване на отсрещната страна за секс. Оставете се обаче на своите спомени за различни ситуации, в които сте попадали. Ще доловите, че флиртът е повече игра, имаща за цел да достави емоционално и интелектуално удоволствие на вас и да накара, обекта на вашата закачка да ви забележи. Настройката в случите, когато флиртуваме е такава, че не е нужно да очакваме продължение. При свалката отношението е много по-ангажиращо. Често психическата нагласа в тези случаи е успех на всяка цена. Ако такъв не последва имате повод да сте раздразнени. Когато става дума само за флирт обаче, разочарование едва ли ще последва, защото очакванията не са завишени. Например ако кажете на касиерката на банката, че червилото й страшно подхожда на цвета на новия ви джип, може да предизвикате усмивка. Ако това е всичко, което получите, едва ли ще страдате, ако тя не прояви по-голям интерес. Ще ви остане само спомена, че сте видели за миг някаква искра в дяволития й поглед.

Мъжете и жените сме устроени различно. Макар да е налице тенденция, при която нежният пол става все по-активен в започването на нова връзка, все още мъжът е този, който трябва да ухажва, а жената да преценява колко близо да го допусне до себе си. При ухажването силният пол се налага да употреби много енергия, за да спечели своята женска половинка, а на жените им се налага да полагат усилия, за да се предпазят от неподходящ партньор. При флирта нещата са много по-равнопоставени. Той може да бъде започнат както от мъжа, така и от жената. Дали ще последва запознанство, първа среща, секс и сериозна връзка, в момента на флирта няма никакво значение. За двама флиртуващи важна е тръпката от самия миг и никой не се замисля за последствията. Разочарование може да последва само, ако преминете към следващата фаза – свалаката и нещата се объркат. Ако се научите да флиртувате, дори когато изказвате сериозни намерения към избраницата на своето сърце, ще ви бъде много по-лесно да излезете от това начинание с усмивка при липса на продължение.

За някои хора да флиртуват е дарба. Те умеят да съчетават емоционалната си страна, заедно с умението да си играят с думите. За истинските майстори на флирта има едно основно правило. Те правят това за удоволствие и за тях няма никакво значение, какъв ще е изходът. Важно е те самите и обектът на закачката да изпитат опиянението от това предизвикателство. Едно е сигурно. Ако опитвате достатъчно често и го правите наистина добре, ще постигате невероятни успехи.

На финансовите пазари нещата са много сходни. За да не се оставяте в ръцете на разочарованието, ще ви се налага да разглеждате своята търговия като една игра, от която целта е да се позабавлявате. Печалбата не е гарантирана, но и загубата също. Ако правилно си организрате стратегията, рискът ще е с размер на почерпка на приятна дама с питие. Ако обаче се опитате да се хвърлите в търговията, по начин, по който квартален бабаит, се задява с непозната хубавица, рисковете стават сериозни. Той ще си навлечете гнева на охраната и разходите по авантюрата му могат да се окажат твърде високи, ако се озове в близката ортопедия. А вие като трейдъри с груб подход и никакви умения ще бъдете с изпразнена сметка.

Сещате ли се вече кое е общото между любовта и търговията на борсата? Флиртът, разбира се. Той предлага най-правилната психологическа настройка, когато се опитваме да спечелим някого или нещо. Ако се опитваме да се вкопчим в обекта, който бленуваме, той задължително или не идва при нас или го губим безвъзвратно. За да може да го задържим е необходимо постоянство и ухажване. В определени моменти обаче е нужно и да се оттеглим от полесражението. Не завинаги, а само, за да си починем и да се поучим от случилото се.

Сега нека поставим диагноза на трейдър, който отскоро търгува на борсата.

Докторът: Каква е първата мисъл, когато се събуждате?

Пациентът: Пазарите.

Докторът: А когато заспивате?

Пациентът: Пак същото.

Докторът: Когато сте с приятели за какво обичате да си говорите?

Пациентът: За финансови новини и предстоящи икономически събития.

Докторът: Какво сънувате?

Пациентът: Графики.

Мисля, че се досещате, че подобна обсебеност не може да остане скрита. Такова поведение имаме единствено, когато в своето юношество сме били влюбени до полуда. За някои тази тръпка е била любов от пръв поглед през първата фаза и е приключила с разбито сърце и празни джобове към края на авантюрата. Подобен ще бъде завършекът и на вашето борсово приключение, ако не овладеете прищевките на психиката. Ако успеете, поздравления! Ще почувствате нещо, което прилича твърде много на споделена във времето любов.

Ако е истина, че мъжете обичат с очите си, а жените с ушите си, това би накарало мнозина да смятат, че първите имат голямо предимство в техническия анализ. Поради това, че неговите методи използват нагледността на графиките, би трябвало мъжете да се ориентират по-добре в техните изображения.

От своя страна жените имат друго предимство. Твърди се, че търпението е дефицитно качество, рядко срещано при жените и напълно отсъстващо при мъжете. Това до голяма степен би могло да изравни шансовете и на двата пола в борсовата търговия. Така, че въпросът „кой от двата пола е по-надарен за борсова търговия”, едва ли има лесен отговор.

Когато говорим за флирт, със сигурност повечето читатели биха се ограничили само до онези ситуации, където става дума за взаимоотношения между двама души. В такъв случай те биха се възпротивили тази тема да бъде поставяна в контекста на финансовите пазари. На пръв поглед борсовата тъговия като динамика не съществува във физическа форма подобно на човек, чийто магнетизъм може да ни завладее.

Макар, че финасовите пазари съществуват обективно, като местоположение и инфраструктура, тяхното поведение продължава да има свойствата на призрак. Така всеки, който не се е научил да улавя неговите прищевки, се чувства като в изоставен замък и там компания му прави семейство Адамс. Единсвеният начин, по който можем да проследим миналите движения и да предугадим бъдещите, е чрез графиката.

Забележете, че в медийното пространство единсвената информация, която бива поднесена е свързана със словесно представяне на новини и коментари. Имайте предвид обаче, че човешкото око е органът предоставящ над 90% от необходимата информация, която мозъкът е призован да анализира. Когато го лишавате от тази му функция и го карате да анализира поредица от думи, вие го затруднявате изключитемно много. Ако сте любител на футбола какво бихте предпочели? Да изгледате самия мач или да се задоволите само със статиите в утрешните вестници.

Нека разгледаме в малко повече детайли сходствата и разликите между житейските ситуации и онези, в които ни поставя пазара. Във взаимоотношенията си с хората, в много от случаите сме настроени да получим мигновен отговор и одобрение от тях. Например, когато поздравяваме някого е нормално той веднага да направи същото. Очакваме, когато се усмихнем някому, той да ни отвърне с усмивка. В случаите, когато светът откликва съгласно нашите настройки, сме стимулирани да продължим контакта.

Когато започнем търговия на пазарите, ние инстиктивно възприемаме своето участие там като социално събитие с изключителна важност и едва ли не пазарът трябва да ни бъде признателен, че ние сме се включили в голямата игра. Дори като начинаещи понякога си мислим, че в момента, в който открием позиция, той приятелски ще ни подаде ръка и с усмивка ще се задвижи в посоката, която желаем. Когато това се случи, начинаещия се чувства щастлив и окрилен. В онези случаи обаче, когато нещата се развият неблагорпиятно, това започва да прилича на обида към достойнството ни и от тук започва логичното раздразнение.

Сещате ли се за област от реалния живот, в която да изпадаме в подобна ситуация? Любовта навярно е най-подходящия пример. Вярно е, че тя не може да се отъждествява единствено с флирта, но все пак, ако той липсва тя започва да се превръща в досада. В никакъв случай не твърдя, че трябва да се откажем от сериозните си намерения, както в личния живот, така и на борсата. Само подсказвам, че заедно с тях, малко флирт донася живец във отношенията ви с другия пол и трейдинга.

Неразделна част от флирта е и умението да се блъфира. Блъфът може да накара любимия ви човек отново да тича след нас. Уви, пред пазарите обаче този трик няма да мине. Тук вече удряме на камък. По-важно е в труден момент вместо да се чудим как да измислим някаква гениална хитрост за да изиграем графиката, просто да се досетим, че в момента пазара е в ролята на съблазнител. Той се опитва да ни накара да вярваме, че точно в момента е време да открием позиция. Понеже владее изкуството на изкушението, много лесно може да ни накара да повярваме, че всичко е в ръцете ни. Поради тази причина е важно се върнем в онази епоха, когато сме били влюбени и адреналинът е достигал до всяка наша клетка. За съжаление в такова състояние мислите са объркани и вероятността от грешки е огромна. Всеки, който е натрупал опит с флирта, ще успее да наложи контрол над ситуацията. Ако все още не го умеете, е време да потренирате как да бъдете остроумен всеки път, когато изпадате в критично положение. Ако успявате, това означава, че сте все по-малко подвластни на емоциите.

Към момента може би ви липсва подходящ обект, с който да потренирате упражнения за запазване на самообладание и преодоляване на вълнението. Ако е така знайте, че пазарът е чудесен спаринг партьор в това отношение. Колкото повече опит придобивате във флиртуването, толкова по-закалена ще бъде психиката ви и по отношение на търговията, и в житейски ситуации. Такива упражнения ще ви бъдат много полезни от практическа гледна точка. Част от позициите, които ще откирвате задължително ще свършват на загуба, но благодарение на култивираните емоции, ще съумявате много прецизно да ги закривате още преди тя да е нарастнала драстично.

Съзнанието ви ще става все по-гъвкаво. Ако при инициирането на позиция вие сте се концентрирали върху план А, който ви е обещавал печалба, няма да ви е трудно да оцените аргументите, че се налага да минете към план Б, който ви подтиква да избягате на минимална загуба. Често си припомняйте, че сте на този пазар да печелите, но преди да стигнете до тази фаза, е нужно първо да се научите да пазите парите си. Все пак боецът се учи освен да побеждава, също така и да понася удари.

Добрата новина за новите технически анализатори е, че този анализ предлага статистически установени модели на поведение на графиката, при които успеваемостта е много висока. Понякога пазара може да предложи над 90% надеждност. В тази книга описвам тези фигури, които носят най-ниските установени рискове и така трейдингът може да се превърне в много приятно занимание за дисциплинираните. Те ще търгуват, само когато са налице сценарии с висока вероятност. Същевременно ще избягват високорисковите, за да не допуснат да бъдат изиграни от пазара, чието поведение е сходно с това на хитра куртизанка.

Най-голям принос за статистическите проучвания на грфиките, има Томас Булковски. В своята книга „Енциклопедия на графичните фигури” той дава подробна статистика на вероятните провали и успехи на различните формации. За съжаление на влюбените, все още никой не е написал книга, в която да се изчисляват процентите на успехи и провали, при конкретно поведение, чрез различни типове флирт.

Знанията се предават от човек на човек, но опитът се придобива, чрез упорит труд и постоянство. Той не може нито да бъде продаден, нито подарен. Тръгвайки по пътя на опознаване на правилата, които движат финансовите пазари, ще ви се наложи да изпадате в ситуации на възторг и унижение. Старайте се да намалявате амплитудата на тези две противоположни емоции. Опитайте се да подхождате колкото се може по-хладнокръвно към пазара. Един такъв емоционално премерен подход, ще ви позволи да не допускате да се чувствате като прелъстени и изоставени.

Книгата „Борсата – война или флирт” може да бъде намерена в кинижарниците на из цялата страна или да бъде поръчана от тук.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.