Екип

Ивайло Груев

ivaylo gruev Интересът ми към пазарите датира от началото на деведесетте години. Първите ми опити да спекулирам бе във времето, когато българският лев залиташе нагоре надолу в хиперинфлационната спирала. Започнах да се ориентирам към смислените инвестиции през 1997 г. когато в България започнаха да се търгуват книжата на акции от български компании. От 2001 г. търгувам на международните фондови борси и Forex. Чувствам се щастлив, че моят блян да участвам на финансовите пазари и да усвоя уникални знания чрез тях, се превърна в реалност. Откакто открих, че трейдингът може да е метод, чрез който да се флиртува, вместо да се воюва с пазарите, съм превърнал своята стратегия в житейска философия. Готов съм да я споделя с всеки, който е склонен да отдели време и енергия в изучаването на техническия анализ, който е една сложна комбинация между наука и изкуство.

Ангел Захариев

Преди няколко години, когато се сблъсках с пазарите съвсем случайно, открих, че те са нещото, което винаги подсъзнателно съм търсил, и с което винаги съм искал да се занимавам. И колкото повече научавам за тях, толкова повече разбирам една мисъл, която каза мой учител в средното училище: Колкото повече знаем, рабираме колко повече не знаем! Колкото повече научавам за пазарите разбирам колко малко знаем за човека, емоциите, страстите, а те са двигателите, те рисуват нашето ежедневие! Искам да кажа на хората, които тепърва се запознават с пазарите да вярват само на това, което виждат на графиката, а не на това което чуват за нея, защото тя е истинският показател какво става в душите на хората! В този дух на мисли искам да цитирам една мисъл на Великия:
R. N. Elliott: “В най-добрия случай новината е закъснялото признание на
силите, които са действали за известен период и учудва само тези, които не
са запознати с текущия тренд.”

Стефан Стефанов

Влечението ми към борсовата търговия се роди още докато бях ученик в гимназията. С всеки изминал ден се стремя да научавам по нещо ново за пазара и по този начин да се усъвършенствам, като в същото време споделям опита си и наученото от мен с други.Това, което най-много ми харесва в пазара, е че ми дава свободата да правя това, което обичам от което и да е кътче на света.

Валентин Вълканов

Нашия живот, на човешки същества е изграден от емоции. Изпитваме ги постоянно. Понякога са силни и интензивни, друг път са незабележими и са като фон. Ние функционираме по този начин и нашите намерения, решения и реакции са много повече емоционални, отколкото рационални. Колкото по-голяма значимост има за нас предприемането на определено действие, толкова по-емоционално реагираме. Изглежда, че рационално можем да разсъждаваме, когато мислим за нещо, което не ни засяга лично. Дори и тогава обаче, нашето мнение ще е повлияно от социалната среда, в която живеем, уменията и способностите, които сме натрупали в съзнателния си живот и от ценностите и убежденията, които изповядваме. Всъщност, се ангажираме емоционално с позиция или становище по даден въпрос, дори когато това не ни касае пряко. Ако прехвърлим логиката на тези кратки разсъждения, върху поведението ни когато търгуваме с финансови инструменти ще осъзнаем доколко то е рационално . Първопричината за всяко пазарно движение, било то в рамките на ден или пък траещо с години, са настроенията и емоциите на участниците. Вълновия принцип на Елиът по уникален начин отчита нивата на тези настроения и ни дава шанса да предприемем възможно най-адекватните действия за даден момент, като трейдинг или инвестиции.
Веднъж разбирайки важността на това познание и успявайки да запълня с него голяма празнина в собственото си възприемане на света, аз вложих всичките си налични ресурси в изучаването и усвояването му. Успешния трейдинг, обаче е много повече от натрупани знания. Познаването на самия себе си е може би най-важната част. Управлението на собственото емоционално състояние е предизвикателство пред всеки човек, но за трейдъра е от особено значение. Търсейки метод или техника, с който да подобря, интуитивно изградените си умения в тази насока, достигнах до НЛП. Тази нова област в изследването на човешката психика и предоставя неограничени възможности за съзнателно достигане на по-високо ниво на емоционална интелигентност.
Не мисля, че съм придобил и малка част от степента на лично и професионално развитие, която би ме удовлетворявала. Но ако си представя себе си в бъдещето, в конкретния момент когато съм придобил тази степен и ако тогава се замисля какви са ми плановете, осъзнавам, че имам нужда от надграждане на знания и умения. С това донякъде сложно изречение искам да кажа, че клишето, което твърди, че човек цял живот се учи е безспорно вярно. Това е естествен процес, който се случва със или без нашето осъзнаване за него. Изборът обаче колко да научаваме за света, в който живеем е личен за всеки един от нас.

Share