Теорията на Дау

Поради невъзможността със сигурност да се определи краят на вълна 4 ( тук ще уточня, че сигурността на финансовите пазари е много относително нещо) е невъзможно да се каже от къде започва вълна 5, а от там идват и многото сценарии за нейният край. Пазарът предлагаше няколко сценария, но с течение на времето всичките бяха опровергани. Еврото продължава да поскъпва срещу американският долар и въпреки крайно бичият сентимент за еврото, ластикът продължава да се опъва.

Повечето от вас сигурно се питат ”Какво става? Техническият анализ работи ли? ” Отговорът на тези въпроси е ДА! Просто пазарът в момента не предлага ниско рисков вход. Как трябва да постъпите в подобни ситуации? Първото нещо което ни идва на помощ е теорията на Дау. Докато цената прави по-високи върхове и по-високи дъна, Негово величество Тренд е възходящ! Просто оставете тренда да обърне сам, не се опитвайте да го обръщате вие.

Според теорията на Дау за първи сигнал се смята по-ниско дъно от предходното, а за втори по-нисък връх от предходния и тук на помощ ни идва Вълновата теория. Едва след като станем свидетели на по-ниско дъно от предходното е момента, в който трябва да открием на графиката пет вълни надолу. По време на корективната тройка нагоре най-вероятно ще достигнем до някои нива на Фибоначи и това ще е по-ниският връх от предходният. Тогава е момента да се търсят къси позиции със стоп над върха.

Повечето от вас ще кажат ”Да, но тогава стопът ще е много далече”. Ако сте направили десет неуспешни опита да хванете върха и пазарът ви е взел десет стопа от по 20-30 пипса, сметката е 200 -300 пипса загуба. Ако пазарът се изсипе с 300-400 пипса и след това станем свидетели на 50-60% корекция (нормалната за вълна2) то стопът ни ще бъде 150-200 пипса, които е по нискорисково да се рискуват в такава сделка отколкото в поредица от неуспешни опити да се хване върха. Важното е когато пазарът обърне вие да не сте с празни сметки и обременени психически от поредица неуспешни сделки.

Не забравяйте, че кога и колко ще се печели определя единствено пазара.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Пълната номерация на графиката и развитието на двойката EUR-USD на по-малки времеви рамки са достъпни само за нашите абонати.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.