Психологията на обществото при ниво DJIA 10 000 пункта

Чудно ми е, че хората прекарват часове в размисъл как да спестят три кинта от бензин или нещо подобно, и се чувстват горди от това. На всичкото отгоре са ядосани от факта, че другите хора не мислят като тях. Това съвсем не им пречи да правят големи проекти за „печеливши” инвестиции.

Вчера един познат, за който никога не съм подозирал, че наблюдава пазарите, ме попита какво мисля за това, че DJIA(Дау Джоунс) e достигнал 10 000 пункта и дали да инвестира пари. Тъжно му отвърнах, че нямам кристална топка, но въпреки това мисля, че покачването засега може да е приключило, или му остават броени дни или седмици. Също така споделих факта, че DJIA преди десет години е бил на ниво 10 000 пункта и тези, които са купили тогава сега са с 0% възвръщаемост. Опитах да се обоснова с езика на техническия анализ и Вълновата теория, но той остана недоволен и не се заинтерисува за начина, по който му го обясних(трябваше ми повече време от това да сваля филм от сайт със скорост 22К) – явно беше гледал новините.

Този негов порив да инвестира не ме учудва, като се има предвид каква информация ни залива напоследък. От два дни в чуждестраните медии преобладават думи и фрази като „край на кризата, рецесията свърши, просперитет, нови върхове на пазарите” и такива от този род, дори са си щамповали шапки с надпис DJIA10 000 . Междувременно ще припомня, че около дъното през м.Март, когато имаше смисъл да се купува, новините бяха потресаващо мрачни.

Нормално е поведението на обществото по време на връх или дъно да е драстично позитивно или негативно и да достига до екстремни стойности. В техническия анализ разполагаме с индикатори, които отчитат крайните стойности на обществения Сентимент. Всички могат да проверят пазарната история и да видят същата психология и начин на поведение през далечната 1929 г. Но за съжаление твърде малко хора могат да разберат значението на това и да се подготвят за предстоящите събития.

Друг важен инструмент за техническия анализатор e Вълновият Закон на Р. Н. Елиът. Toй описва много точно поведението на пазарните участници със своите възходяща и и низходяща фази, които отразяват настроенията на пазарните участници върху цената. За съжаление, по негова индикация ние се намираме около средата на низходящата фаза на един такъв цикъл от доста голям порядък, започнал преди десетилетия, който в момента е регистрирал, или е много близо до временен връх. За успокоение ще кажа, че всеки цикъл си има начало и край. Когато бях малък, баба ми казваше: – “Всяко зло за добро момчето ми” , а аз естествено не разбирах как нещо зло може да предизвика нещо добро. Чак след години започна да ми светва. Всъщност твърде положителните очаквания към момента предвещават времена през, които добрите очаквания се превръщат в несбъднати мечти. Последните ВИНАГИ водят до разочарование и мечи пазар.

В края на краищата всички ние трябва да да се поучим и приемем този труден за асимилиране основен урок на природата. Лошото само е, че тези поколения, които са били свидетели на подобни събития, вече са си заминали и сега е ред на настоящото да се поучи и плати цената на самозабравата отново. И така след толкова години отново ще бъде предизвикано това в нас, което отказваме да приемем и обработим със съзнанието си.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.