Америка излезе от рецесията. Ура! Ура! Ура!

Последните десет дни бяха много важни като динамика и за това предпочетох да изчакам развитието на пазарите преди да споделя своето виждане за това, което предстои на пазарите. Днес, в началото на новата седмица, вече имам конкретни фактори, които да коментирам. За съжаление на биковете се получиха все повече индикации, че посоката на американските индекси е вече надолу. Отново уточнявам, че не всички сигнали за възстановяването на мечия тренд са налице, но ако потвържденията продължат да се появяват, до седмица две може да се окаже, че е в ход.

Днес ще разгледам поведението на индекса Dow Jones спрямо излезлите новини. Ако някой се чуди как е възможно да дискутирам новини след като съм технически анализатор бързам да уточня. Ние, техническите и вълновите анализатори не се опитваме да предвиждаме движенията съгласно съдържанието на новините. Когато обаче пазарите са близо до своята точка на пречупване можем да си позволим да наблюдаваме доколко индексите се „вслушват” в информацията, която те подават.

Фигура 1 представя каква е хронологията на събитията от 21 октомври 2009 г. до днес спрямо индекса Dow Jones.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Когато през март месец фондовите пазари бяха силно подценени, те отказваха да правят нови дъна независимо от лошите новини, които се появваха. Сега се намираме в точно обратната ситуация. Излизат добри новини, а индексите рисуват по-ниски дъна и върхове. Ние, техническите анализатори се интересуваме от фактите, а не от локумите, които се разтягат от страна на сладкодумни икономисти. Носител на фактите е графиката.

За тези, които се интересуват от финансовите пазари отскоро бързам да уточня, че никой мечи пазар не започва от лоши новини. Дори и най-големите сривове започват невинно по време на добри новини. Ето, забележете, че на 21 октомври когато Dow Jones направи своя връх и не можа повече да се изкачи над него имаше добра новина. CNN ни информира, че заради по добри от очакваните печалби на редица финансови компании е последвало покачване до нови по-високи нива за годината. За тези, които не са наблюдавали това рали ще обясня, че цялата радост от тази добра новина бе около половин час, след което цените се сринаха и затвориха значително по-ниско от предходното дъно. Това за супер агресивните техническа анализатори е сигнал за къси позиции. На 26 октомври пазарите отново скочиха нагоре в началото на сесията като този път задоволството на репортерите от CNN бе подсигурено от Verizon. До края на сесията цените отново се сгромолясаха и изтриха много повече от печалбите, които донесе тази новина.

Големият „хит” на седмицата обаче беше новината от 29 октомври за БВП на САЩ . Оказа се, че американската икономика не само, че е излязла от рецесията, но и че е нарастнала дори с по-голям процент от очакванията. Ръст от 3.5% за всеки човек с „нормална” логика означава, че всичко трябва да е наред бъдещето, което стои пред Америка и света. През цялата сесия на тази дата всичко сякаш просветна и индексите показаха солиден ръст. Когато обаче дойде 30 октомври бездната пред акциите отново се отвори и те се озоваха с ново дъно. Така повечето американски индекси изтриха целия ръст, който бяха постигнали през месец октомври. Ако всичко това ви се струва като прищявка на пазара и няма никаква логика в такова поведение веднага уточнявам. Това е най-естествената динамика за пазарите когато са близо до връх. Оново припомням, че борсовите цени първи улавят, че предстои смяна на тренда и се насочват надолу още преди новините да разберат за новата тенденция.

Това изпреварване може да бъде разбрано от опитните технически и вълнови анализатори.

Нашият екип от години се занимава именно с това, да търгува тези трендове и да споделя своя опит с хората, които проявяват интерес в тази област. Услугите, които предлагаме представляват:

    - Навременни сигнали, чрез анализите, които изготвяме.
    - За онези от вас, които желаят да се научат да бъдат самостоятелни в своята търговия предлагаме различни модули на обучение. Както за начинаещи така и за напреднали.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.