Провал или обратна връзка

В последния коментар на валутния пазар (16 август 2009 – „Когато високонадеждните ситуации се появят”), използвах валутната двойка EURUSD, за да покажа ситуация, която според мен даваше 90% надеждност за предполагаемия изход от нея. В конкретния случай считах, че пазара е приключил корективната формация „flat”, чието начало започва през октомври 2008 и стартира следващата фаза от низходящия тренд с начало върха през юли 2008. Високата надеждност на преференциалния сценарий идваше от графичните аргументи на големите времеви рамки (weekly, daily), подкрепени от поведението на пазара и на малките (hourly). Сентимент индикаторите, останалите кросове на долара и поведението другите пазари (фондови, ценни метали, суровини), медийните коментари през последните месеци (крайно песимистични относно долара) подсилваха становището за започнало трайно поскъпване на американската валута.

Пазара обаче отказа да се подчини на избраната траектория и регистрира нов връх. Сигурен съм, че много трейдъри са останали разочаровани от това развитие (както и аз самия). За да останем обаче в находчиво състояние, нека опитаме да поставим причината за фрустрацията (провала на сценария, задействани стопове) в положителен контекст, да сменим „рамката”. Ако гледаме на регистрираните загуби от тази поръчка като на провал, ще се чувстваме като губещи и нашето емоционално състояние ще е такова каквито са и нашите мисли. Последното нещо което е необходимо на един трейдър е ниско самочувствие. Какво положително бихме могли да намерим в една губеща позиция? Основно опит и обратна връзка, които ще ни правят по-добри. Ето и няколко плюса от тази сделка:

1. Това е пример, който много ясно показва, че понятието сигурност на пазара, а и в живота не съществува. Винаги трябва да се застраховаме от малко вероятното, чрез използване на стоп поръчки. За да има смисъл от тях, те трябва да са съобразени с риск мениджмънта. Дори в ситуации определени като „високо надеждни” риска в отворените поръчки не трябва да надхвърля 5% от капитала. Трябва да внимаваме и с обвързаните пазари. Например, ако рискуваме 5% от капитала си в идеята, че еврото ще губи стойност спрямо долара, ще е меко казано необмислено да рискуваме още пет процента в дълга позиция в USDCHF. Малко вероятно е да бъде задействан стопа само на една от поръчките. По този начин поетия риск се покачва на 10%. Тоест, ако ще преследваме поскъпване на долара ще трябва да се съобразим колко пари рискуваме в тази идея във всичките му кросове. Ако в късите поръчки в нашия случай, сме се съобразили с това правило, регистрираната загуба ще е прекалено малка за да ни извади от емоционално равновесие.

2. Провала на преференциалния сценарий може да се окаже перфектно упражнение развиващо нашата гъвкавост. Ако при възходящ тренд очакваме преобръщане, но първоначалното движение в низходяща посока се окаже корективно, логично е да допуснем, че тренда все още е непроменен и актуални стават дългите поръчки. В конкретния случай, пазара отказа да потвърди очакванията за преобръщане на тренда понеже вълните не се развиваха според техните характеристики. Имахме краен диагонал за вълна пет от възходящия тренд (графика 3 от 16 август 2009), което предполага рязка и драматична промяна на посоката му. Поведението на пазара бе различно и това бе първия сигнал, че нещо не е наред. След като и първоначалното низходящо движение остана в три вълни, надеждността за директен спад избледня значително. Действията ни биха могли да бъдат намаляване на обема на късите поръчки преди да се задействат стоповете, а също и готовност дори за дълги поръчки. Трудно ще бъде да опиша в материал като този как се развиха при мен нещата, но аз успях да отворя дълга поръчка след като сценария за спад започна да изглежда много малко вероятен. Участвах с по-малък обем, защото потенциала на евентуалното покачване беше неудовлетворителен. Вече съм приключил дългата позиция и така успях да намаля неименуемите загуби от късите поръчки.

3. 3. Дори след експлозивното „rally” нямаме никакъв повод за промяна в дългосрочните очаквания. Напротив. Допълнителния аргумент произлиза от това, че вълна 4 от (С) най- вероятно е „running triangle” (графика 1). Триъгълниците се развиват само като четвърти, В или Х вълни и поради тази причина носят посланието, че текущия тренд е към своя край . Това означава, че същата възможност от преди месец е пред нас и тя би могла да ни донесе солидни печалби.

Графика 1 – седмична база
(кликни на графиката за по-голям размер)

4. Петте вълни във възходяща посока за вълна 5 от (С) и евентуалния краен диагонал за вълна 5 са единствените аргументи, че възходящия тренд е приключен. Твърде ненадеждни за отваряне на позиция, но аз рискувам с обем застрашаващ 1% от акаунта ми. Ако пазара регистрира спад с петица вълни и пробие първоначално дъното на предходната 4 шансовете нарастват (графика 2). След корективно покачване ще има нов удобен случай с по-голяма надеждност от около 70%. Консервативната възможност за продажба ще дойде ако пазара пробие дъното на предходната 4 с петица вълни, след което покачи с корективна формация. При това положение отново ще имаме високата надеждност от 90 %. Всичко това, обаче са само няколко от възможните безброй траектории, по които може да премине графиката. За щастие Вълновия принцип може да ни предупреди кога един сценарий почва да губи доверие и кога става напълно нереален.

Графика 2 – дневна база
(кликни на графиката за по-голям размер)

Една малко банална сентенция гласи: „Всичко, което не ни убива ни прави по-силни”. За да не ни убият (финансово), една или дузина неуспешни сделки, имаме нужда от риск мениджмънт и още повече дисциплината да го спазваме винаги.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.