Да имаш поглед „отвътре“

На 12 септември 2009 г. CNN публикува статия със заглавие: „Свързани лица продават така сякаш утре не съществува”. В действителност данните отчитащи какво е поведението на инсайдърите (вътрешни лица) през последните шест месеца показват силен превес на продадените от тях акции пред закупените. Тези техни действия се засилват особено през летните месеци.

Американският регулатор изисква от всички служители и мениджъри на публичните компании да оповестяват всеки месец сключените сделки с цел да се постигне прозрачност при търговията.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

От фигура 1 се вижда, че през първите пет месеца на годината преобладават покупките. Особено през март месец, когато американските индекси достигнаха своето дъно. От месец юни обаче, след бързото поскъпване на акциите в САЩ, картината е твърде различна. Най-силните разпродажби се оказват през август, като тогава на всеки долар, с който са закупени акции се падат 31 долара продажби. С други думи продажбите са били 31 пъти по-големи от покупките през този летен месец.

Често мениджърите и служителите на компаниите биват търсени за коментар от страна на медиите, особено когато става дума за толкова големи диспропорции при търсене и предлагане. Например, една от фирмите със силен превес на продажби е брокерската къща Ameritrade. Председателят на компанията Joe Moglia е инкасирал 10 милиона долара след месец април тази година. Също така основателя на фирмата Joe Ricketts и съпругата му са предали 5,7 милиона акции според CNN. В случая на Moglia продажбите са били предвидени в предварително оповестен план пред SEC (комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ). Докато Ricketts се е нуждаел от средства, за да финансира друга своя сделка.

В случая, който CNN описва при Ameritrade, основните продавачи са обяснили своя мотив за продажби. Много по-притеснителни обаче са онези случаи, когато инсайдърите отказват да дадат коментар за своите действия. Такава е ситуацията при много от вътрешните лица свързани с други фирми.

Например изпълнителният директор на Fossil Tom Kartsotis след направените продажби за 25 милиона долара не откликва за коментар.

Изпълнителният директор на Activision Blizzard Robert Kotick и колегата му Brian Kelly инкасират повече от 10 милиона долара само за един месец. От страна на компанията не последва обяснение, което да мотивира техните действия, казват още от CNN.

За нас, като технически анализатори, тези данни не могат да имат тежестта на сигнал, който да ни информира, че мечият пазар започва мигновено. Независимо, че CNN и други анализатори си позволяват да наричат този фактор сигнал, ние предпочитаме да го наричаме предупреждение.

Имам предвид, че когато се погледне в миналото преди да започне самото пропадане се случва в продължение на месеци да преобладават продажбите на свързани лица. Всъщност тези данни по-скоро ни информират, че именно онези хора, които са най-запознати с перспективите на компаниите, за които отговарят не вярват цените да продължат да се покачват. Това е очевидният факт. Въпросът е кога тази меча перспектива ще надделее над оптимизма сред обществото и ще започне поредният голям спад, по време на който ще стане ясно, че сривът, който продължи до март 2009 г. може да се нарече „веселата част” от кризата.

Нашият екип ще продължи да информира инвеститорите за онези сигнали, които откриваме периодически, чрез графиката на различни инструменти. Това, което обаче може да бъде много по-полезно за всеки, е да изучи принципите, които предлагат техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Предлаганото от нас обучение дава възможност да се постигне самостоятелност и независимост при вземането на инвестиционни решения.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.