Технически анализ на валутни двойки

Съществуват моменти когато пазара ни предоставя няколко еднакво надеждни сценарии с различен изход. Такова поведение наблюдавахме през последните няколко седмици при различните кросове на долара. Дали очакваното поскъпване е започнало или ще се отложи във времето? Това бе въпроса, а възможните отговори имаха еднаква тежест. В такива ситуации, обикновено се опитваме да използваме всички възможни аргументи в полза на единия или другия сценарий, правим множество предположения и се оплитаме в различни прогнози. Изразходваме много енергия в опита си да предвидим кой от различните варианти е избрал пазара и неусетно се оказваме в плен на различни емоционални състояния. А това е последнотото което ще ни подобри трейдинга. Ако успяваме да отчитаме тези моменти решението е просто. Отдръпваме се настрани и изчакваме пазара да покаже каква е най-вероятната посока, в която ще поеме. Веднъж предоставяйки необходимите ни аргументи, настъпва момента за действия. Думата действия не е задължително да означава отваряне на поръчки. Би могло да означава и още изчакване, но това зависи от индивидуалния подход на трейдъра, неговия опит и психика.

EURUSD

Най-после пазара изчисти картината и очакваното покачване за вълна С е вече на ход (графика 1). По всяка вероятност през следващите седмици цената ще продължи да покачва, докато оформи петвълнова структура за въпросната вълна С, като най-консервативния таргет на движението е около 1.3900. Там се намира съпротивата на 61.8% от вълна (А) и предходно дъно регистрирано на 11.09.2008г. Следващата зона на съпротива е около 1.4200 където вълна С ще е равна на А, и където вълна (В) ще застъпи на 78.6% вълна (А) (графика 2).

Графика 1

Графика 2

USDCHF

Миналата седмица коментара за валутната двойка завърши така: Пробив на 1.1169 ще задейства сценария с незавършена вълна 2, която би могла да остане като зиг заг”. Пробива вече е факт и преференциалния сценарий разглежда последното пропадане от върха на 1.1739, като вълна  с  от 2 (графика 3). Нейния най-вероятен таргет е 1.0930 където ще е равна на вълна a. На 1.0975 вълна 2 ще застъпи вълна 1 на 0.618. На приблизително същото ниво се намира и подкрепата образувана от трендлинията, оцветена в сиво, свързаваща няколко предходни дъна. Тоест, засега очакванията са за приключване на вълна 2 около 1.0900 и възстановяване на възходящия тренд. Повече яснота ще придобием с по нататъшното развитието на вълна  с  . Пробив на споменатото ниво на подкрепа би могъл да задейства и по-мечо развитие с тест на дъното на 1.0370 и това е алтернативния сценарий, но е твърде рано за да бъде обсъждан.

Графика 3

USDCAD

Вероятността пропадането да продължи и през тази седмица е голяма. Неговото преследване обаче е неоправдано, тъй като потенциала на движението е изчерпан до голяма степен. Актуалното броене предполага че се намираме в финалните фази на вълна 2 или В и е по-добре да изчакаме сигналите за приключване на корекцията и възстановяване на възходящия тренд. Предполагаем таргет на вълна 2 или В е зоната между 38.2% и 50% от покачването за вълна 1 или А (графика 4).

Графика 4

GBPUSD

И през тази седмица паунда продължи да покачва спрямо долара. Важното за отбелязване е, че това покачване е част от вълна 4. След като тя приключи, ще последва импулсивно движение по посока на тренда от по-висш порядък и това ще е вълна 5 (графика 5). Възможността вълна 4 да е във вид на „flat” корекция с краен диагонал за вълна (С) е валидна до пробив на 1.5350. При регистрирането на такъв вълна 3 ще остане най-къса в крайния диагонал, с което сценария пропада (графика 6). Това обаче не би могло да промени значително очакванията за предстоящ спад, а по скоро ще ги отложи.

Графика 5

Графика 6

AUDUSD

Ускорението през изминалата седмица предполага че вълна  В  не е двойна тройка или „flat”, а двоен зиг заг с триъгълник за вълна (Х). При това положение нейния таргет би бил зоната на съпротива образувана от няколко различни съоотношения по Фибоначи между вълните, наричани „Fibonacci  cluster”. И така:  вълна  В  застъпва вълна  А на 50% на 0.7925; вълна (Y)= 1.618* вълна (W) на 0.7920; вълна А е равна на вълна В на 0.7980 (графика 7). Там се намира и съпротивата образувана от две предходни дъна, които са бивша подкрепа. Уточнявам, че споменатата зона е хипотетичен таргет за вълна  В  и в никакъв случай няма задължителен характер. Ако цената достигне указаните нива и пропадне с петица вълни коригирани от тройка шансовете за възстановяване на низходящия тренд са много големи.

Графика 7

Очакванията от миналата седмица за отлагане на поскъпването на долара се потвърдиха. Това обаче по никакъв начин не променя по-голямата картина, а тя показва че след приключване на корекцията възходящия тренд на долара ще бъде възстановен.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.