Технически анализ на валутни двойки

Измина поредната седмица по време на която пазара отказа да конкретизира дали долара е възобновил бичия си тренд. И след като пазара не го прави ние също нямаме основание да го правим. Миналата седмица коментирах, че в моментите, когато ситуацията е неясна е по-добре да се отдръпнем и да дадем време на пазара да изясни положението в което се намира. Ще си позволя да цитирам по памет Иво Груев, който изказва в книгата си „Сърфирайте по вълните на финансовите пазари” следната мисъл: „Каквото и да направи пазара, рано или късно рисува нещо познато”. Предполагам, че е имал в предвид ситуации, сходни с тази в която се намираме вече повече от месец. Въпреки неяснотата, едно е важно да се отбележи. Преобръщането на тренд или приключването на корекция и възобновяването на първичния тренд е процес, който протича именно с такава заплетеност. Движение продължило с месеци, да приключи за ден-два и това да се случи по категоричен начин е много малко вероятно.
EURUSD
За да допусна, че низходящия тренд е възобновен трябва да приема че вълна С е скъсена. Твърде смело предположение, като се има в предвид, че все още няма никакви аргументи, които да го подкрепят. Поради тази причина оставам с предположението, че вълна С продължава да тече, докато не регистрира връх над 1.3737 (графика 2). Както писах в анализа от понеделник 04 май, възможно е тя да донесе доста изненади, като една от вероятностите е да се развие като краен диагонал. Това би обяснило евнтуални застъпвания и нечистата й структура (графика 3). Също така е възможно, вълна В все още да не е завършена и да се развива като триъгълник, което означава че цената ще продължи да консолидира още известно време преди да покачи за вълна С (графика 4).

Графика 1

Графика 2

Графика 3

Графика 4

USDCHF
Вълна с достигна очакваното ниво от миналата седмица (графика 5). „Нейния най-вероятен таргет е 1.0930 където ще е равна на вълна a. На 1.0975 вълна 2 ще застъпи вълна 1 на 0.618. На приблизително същото ниво се намира и подкрепата образувана от трендлинията, оцветена в сиво, свързаваща няколко предходни дъна.”. Засега обаче, покачването от 1.0975 е в три вълни и не потвърждава преобръщането. Други съмнения относно започнала вълна 3 идват и от незавършената структура на вълна с (графика 6). Въпреки това ако цената продължи споменатото покачване от 1.о975 в петица вълни и последва корективна тройка, риска с дълги позиции си заслужава. Според мен шфейцарския франк показва тенденция да бъде значително по-слаб от еврото (графика 7), което превръща USDCHF в предпочитана валутна двойка в преследването на поскъпването на долара.
Графика 5

Графика 6

Графика 7

USDCAD
Няма много за добавяне към коментара от миналата седмица. Покачването от 1.1475 все още няма импулсивна стуктура, което предполага още спад. Възможно е то да е нова Х вълна, след което да последва още един зиг заг за вълна Z в низходяща посока (графика 8).

Графика 8

GBPUSD
Валутната двойка с най-чиста ситуация предполагаща поскъпване на долара. Тук изглежда, че вълна 4 е приключила като двоен зиг-заг, който тества съпротивата на горната трендлиния на корективния ценови канал оцветен зелено(графика 9,10). На същото ниво се намира и предходната четвърта от по-низш порядък в случая вълна (4). След като цената тества споменатото ниво пропадна в петица вълни видима на по-малките времеви рамки, коригирана съответно от корективна тройка (графика 11). Съществува голяма вероятност пазара да рисува поредица от първи и втори вълни от различни порядъци. Мечия сценарий за започнала вълна 5 пропада при пробив на върха на вълна 2.
Графика 9

Графика 10

Графика 11

AUDUSD
И при тази валутна двойка низходящото движение от върха на 0.7667 регистрирано през изминалата седмица засега е в три вълни (графика 12). Освен това структурата на вълна С от от (W) изглежда незавършена и въпросното пропадане е възможно да е вълна 4 (графика 13). От друга страна пробив на дъното на 0.7464 повдига въпроса за ситуация, при която са се образували първа, втора вълни и първа, втора от по-низш порядък, което предполага възстановяване на низходящия тренд.
Графика 12

Графика 13

Изглежда през настъпващата седмица ще отпаднат някои въпросителни и ако пазара покаже надеждни ситуации може би ще имаме повод за действия.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.