Технически анализ на валутна двойка

Поевтиняването на долара през изминалата седмица беше по-скоро в унисон с краткосрочните очакванията и по никакъв начин не променя голямата картина. Данните на „Commitments of Traders” показват, че чистите отворени поръчки (net position) на „Large Speculators” при Dollar Index (графика 1) са с най-ниски стойности от началото на бичия тренд започнал през април 2008 година (www.timingcharts.com). Стойностите на 52 седмичния и 13 седмичния C.O.T. Index на „Large Speculators”отчитат стойности около нулата (графика 2,3). Тези факти сигнализират за екстремно мечи настроения спрямо долара, сред големите спекулатори на фючърсния пазар, а това е силна индикация, че предстои поскъпване.
Бих искал да насоча вниманието ви към заглавията в медиите, които са друг много добър индикатор отчитащ настроенията на тълпата. Пазарът многократно е доказвал, че приключването на корекция и възстановяване на тренда обикновено съвпада с излизането на статии и материали, които предричат противоположно поведение. Тоест, когато излязат новини с мечи послания спрямо долара, можем да очакваме неговото поскъпване. Това обаче, не е задължително винаги да се случва и е възможно да вкара в заблуда неопитния анализатор. Сентимент индикаторите не съществуват във вакуум. Водещ фактор при всички положения е графиката и ако тя показва вероятност за приключване на корекция и възобновяване на тренда, екстремните настроения отчетени от индикаторите и от пресата ще подкрепят такъв сценарий. Тогава работят контра сигналите предоставени от заглавията в медиите. Освен това е добре да се оценява и емоционалния заряд, който носи статията. Заглавие от рода на „Доларът и йената поскъпнаха” се различава от „Пазарен оптимизъм потопи долара” и „Щатския долар се срина до пет месечно дъно„. Последните две заглавия са от 13.05 и 22.05.2009, което потвърждава вероятността през следващите няколко седмици долара да започне отново трайно да поскъпва.

Графика 1. Net Position Large Speculators

Графика 2. C.O.T. Index-52 weeks Large Speculators

Графика 3. C.O.T. Index-13 weeks Large Speculators

EURUSD

Остава преференциалния сценарий от миналата седмица за все още развиваща се вълна С от (В) (графика 4). Най-идеално тя би трябвало да завърши своите 4 и 5 и едва тогава да приключи (графика 5). Таргета на такова продължение е около 1.4150 където вълна А ще бъде равна на вълна С. Почти на същото ниво вълна (В) ще застъпи вълна (А) на 78.6%. Това обаче е идеалния вариант, така че не е изключена възможността още тази седмица пазара да пропадне в петица вълни и ако последващото възходящо движение остане в корективна форма вероятността за преобръщане ще е много голяма (графика 6).

Графика 4

Графика 5

Графика 6

USDCHF
Минималните изисквания за вълна 2 са изпълнени и очакванията са за започване на вълна 3 (графика 7). Все още обаче, няма никакви аргументи, които да потвърдят тази възможност, а освен това структурата на вълна c изглежда незавършена (графика 8). Ако цената продължи движението в низходяща посока е възможно задействането и на сценарий с малко по-мечо развитие, за който загатнах в анализа от 10.05.09 (графика 9). Общото между трите възможни траектории е, че предстои възстановяване на бичия тренд на долара и аргументите в полза на това предположение, както обикновено ще дойдат след петица вълни във възходяща посока последвани от корективна тройка.

Графика 7

Графика 8

Графика 9

USDCAD
Вълна 2 или (В) все още е на ход и по всяка вероятност ще има още едно покачване и пропадане, за да бъде завършен третия зиг заг за вълна Z (графика 10). Такова поведение доста добре съвпада и с преференциалните сценарии при EURUSD и USDCHF.

Графика 10

GBPUSD
Въпреки ускорението на покачването през изминалата седмица, възходящото движение от януари 2009 година засега идеално пасва за вълна 4 в импулсивна петица започнала през октомври 2007 (графика 11). В момента цената тества 38.2% от вълна 3, което е най-срещаното ниво за приключване на четвъртите вълни. В същата ценова зона вълна (Y) от 4 ще бъде равна на 1.618 от вълна (W). Там се намира и съпротивата от горната трендлиния на корективния ценови канал оцветен в розово. Съпротива оказва и 200 дневния moving average. Всичко това предполага, че вълна 4 е много вероятно да приключи в споменатата зона. Ако погледнем по-малката времева рамка по подобие на разглежданите досега валути, не е изключено да предстои още малко размотаване докато пазара нарисува своите 4 и 5 вълни от С (графика 12). Импулсивна петица в низходяща посока ще придаде нобходимата тежест на идеята, че вълна 5 е започнала.
Графика 11

Графика 12

AUDUSD
Австралийския долар покачи спрямо щатския и точно както се очакваше достигна таргета указан в анализа от 10.05.09 (графика 7). Навлизайки в зона на силна съпротива вероятността приключването на корекцията за вълна B именно там е много голяма. Очакваме петица вълни в низходяща посока коригирани от тройка, което ще бъде нужния аргумент за атакуване с къси позиции.
От 10 май 2009: „И така: вълна В застъпва вълна А на 50% на 0.7925; вълна (Y)= 1.618* вълна (W) на 0.7920; вълна А е равна на вълна В на 0.7980. Там се намира и съпротивата образувана от две предходни дъна, които са бивша подкрепа„
Графика 13

Долара достигна очакваните размери на корекциите си в разглежданите кросове. Все още няма никакви сигнали които да показват, че възходящия тренд е възстановен, но през следващите седмица – две е доста вероятно те да се появят.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.