Технически анализ на валутни двойки

Въпреки пропадането на долара през изминалата седмица ситуацията е почти без промяна. Тежеста на аргументите остава в полза на възобновяването на бичия му тренд. А те са:

  • Графиките на различните кросове на долара показват, че поевтиняването му през последните месеци е корективно;
  • То би трябвало да е в своята завършваща фаза;
  • Това съвпада с екстремно мечи настроения спрямо долара отчетени от сентимент индикаторите.
  • В медиите изобилстват прогнозите за срив на американската валута.

EURUSD

„Остава преференциалния сценарий от миналата седмица за все още развиваща се вълна С от (В). Най-идеално тя би трябвало да завърши своите 4 и 5 и едва тогава да приключи. Таргета на такова продължение е около 1.4150 където вълна А ще бъде равна на вълна С. Почти на същото ниво вълна (В) ще застъпи вълна (А) на 78.6%.”

Това бяха очакванията и след като пазара ги изпълни и навлезе в упомената зона на съпротива вероятносттта за преобръщане е много голяма (графика 1). Освен това, дори това преобръщане да не се случи и да се развива нещо друго, покачването от 1.2884 е в пет вълни, което означава, че поне корекция е необходима (графика 2). Два сценария със сходен изход. Ако пазара пропадне на по-малките времеви рамки с пет вълни и последва корективно покачване неговия връх ще е подходящото място за къси поръчки (графика 3). Рискът със сигурност си заслужава.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

USDCHF

Ако пропадането  от върха на е вълна 2 то тя би трябвало да е приключена на текущите си нива. Вълна две по принцип е дълбока корекция и в конкретния случай тя вече е застъпила вълна 1 на 78.6% и тества дъното на корективния ценови канал (в сиво). Самата вълна 2 е зиг заг, като в момента вълна c е 1.382 спрямо вълна a (графика 4). Корективните формации от този вид имат структура 5-3-5 и в нашия случай втората петица вълни за вълна c изглежда завъшрена (графика 5). Нейната вълна v тества долната трендлиния на канала образуван от успоредните линии спуснати от върховете на ii и iv и върха на iii ( в зелено).

Графика 4
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 5
(кликни на графиката за по-голям размер)

USDCAD

Ускорението на низходящия тренд само по себе си не е основателна причина за промяна на преференциалния сценарий. Пропадането все още изглежда като вълна две (или С) и отговаря напълно на характеристиките й – дълбока и рязка корекция (графика 6). Структурата му може да се определи като единичен, двоен или троен зиг заг, като всеки от вариантите си има своите недостатъци, но това не е от особено значение тъй като резултатът би бил един и същ. Застъпването на предходната вълна (1) или (А) е между 50% и 61.8%, което най често срещаното ниво за приключване на вторите или С вълните. В унисон с очакванията за поскъпване на долара и тук актуална е вероятността корективната фаза на тренда да е във финалните си етапи на своето развитие.

Графика 6
(кликни на графиката за по-голям размер)

GBPUSD

От миналата седмица…

„Въпреки ускорението на покачването през изминалата седмица възходящото движение от  януари 2009 година засега идеално пасва за вълна 4 в импулсивна петица започнала през октомври 2007. В момента цената тества 38.2% от вълна 3, което е най-срещаното ниво за приключване на четвъртите вълни. В същата ценова зона вълна (Y) от 4 ще бъде равна на 1.618 от вълна (W). Там се намира и съпротивата от горната трендлиния на корективния ценови канал оцветен в розово. Съпротива оказва и 200 дневния moving average. Всичко това предполага че вълна 4 е много вероятно да приключи в споменатата зона. Ако погледнем по-малката времева рамка по подобие на разглежданите досега валути не е изключено, да предстои още малко размотаване, докато пазара нарисува своите 4 и 5 вълни от С.” (графика 7)

Пазара извърши очакваното „размотаване” ( графика 8 ) и ако това е верния сценарий най-логичното продължение е приключване на вълна 4 и пропадане за вълна 5 . Дори да се случва нещо различно, след петицата вълни във възходяща посока от дъното на вълна В ще необходима корекция преди пазара да направи ново покачване. Това ми дава основания да предполагам че през предстоящите дни ще предстои пропадане чиято структура ще изясни до голяма степен по дългосрочните очаквания.

Графика 7
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 8
(кликни на графиката за по-голям размер)

AUDUSD

На седмичната графика на тази валутна двойка съм отбелязал с червена линия ниво, което пазара явно счита за важно. Първоначално когато са се образували върховете от февруари 2004 и март 2005 година то е било сериозна съпротива, в последствие след пробива му е послужило като подкрепа при дъното образувано през август 2007. След като пазара покачи и регистрира историческия връх през юни 2008 и при последвалия рязък спад същата зона е действала временно отново като подкрепа при корекцията през септември 2008. Тази подкрепа бе категорично преодоляна и след образуването  на дъното през октомври 2008 пазара в продължение на шест месеца покачва като в момента тества отново въпросната зона (графика 9). На същото ниво цената тества и съпротивата от 200 дневния moving average . Към всичко написано дотук ще добавя и коментарите от последните седмици които описват вълновата структура съотношения между вълните добре видими на дневна времева рамка: „И така: вълна  В  застъпва вълна  А на 50% на 0.7925; вълна (Y)= 1.618* вълна (W) на 0.7920; вълна А е равна на вълна В на 0.7980. Там се намира и съпротивата образувана от две предходни дъна, които са бивша подкрепа„ (графика 10).

В заключение: вероятността от текущите нива да започне нов спад е много голяма. Все още нямаме никакви аргументи, че е започнал, но пропадне с импулсивна петица вълни и в последствие покачване с тройка ще бъдат напълно достатъчни.

Графика 9
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 10
(кликни на графиката за по-голям размер)

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.