Щатския долар ще поскъпва не защото е здрав, а защото е болен

Сигурно читателите вече се чудят що за безумие е заглавието на тази статия. Обяснението никак не е трудно за разбиране. През последните дестилетия най-големия длъжник на планетата са Съединените Американски Щати. Като се започне от правителствотo дo обикновеният гражданин, всеки дължи пари на някого. До този момент не успях да попадна на нито един сериозен документ, който да показва, до какви суми достига общият дълг в САЩ. Наскоро нмерих данни, че само търгуваните деривативи в Америка, които се търгуват на марджин (една от формите на кредит) са десетки трилиони долари. От там нататък мога само да гадая за другите отрасли, но със сигурност ще става дума или за стотици трилиони или нещо още по-зловещо като сума.

Как се е стигнало до толкова грандиозни задължения не трудно да се досетим? Държавна политика поддържаща кредитната експанзия на всяка цена. Идеята на всички управляващи е да създадат вечен просперитет и смятат, че облекчените условия за кредитиране ще гарантират неспирен възход на икономиката. Така няколко поколения американци консумират на кредит и идва време сегашното поколение да плати сметката за всички. Тук всеки финансист би се намесил с обяснението, че дълговете най-лесно се покриват с висока инфлация и от там насетне тръгват разказите как Федералния резерв предстои да печата пари, за да бъдат набързо покрити задълженията трупани през десетилетията. Първото нещо което пропускат коментаторите, е че ФЕД все още не бързат да пускат печатната машина. Единсвеното нещо, което за сега направиха е да внесат ликвидност, чрез нови кредити. Да наистина няколко трилиона долара влезаха в играта под формата на правителствени планове, които бяха наречени спасителни, стимулиращи и разни други сложни имена, от които простосмъртния просто трябва да се възхищава.

Сега малко елементарна аритметика. Стигат ли няколко трилиона, за да запушат дупка от стотици трилиони? Отговорът е ясен. Следователно управляващите в САЩ ще продължават да създават такива програми, чрез които ще увеличават предлагането на долари, което според анализаторите ще доведе до понижаването на цената зелената валута на международните пазари. Какво пропускат те. Отново ще припомня за най-важният закон в икономиката, който бил открит от Адам Смит. Цената се определя не само от предлагането, но и от неговото търсене. Когато има дългове за стотици трилиони деноминирани в щатски долари какво се случва? Започва неочаквана война на пазара за това всеки да си набави дефицитния ресурс. Останалата част от света също участваше в кредитната експанзия, но никой не може да конкурира американците по задлъжнялост. Следователно най-търсената парична едица ще бъде щатския долар.

През следващите месеци светът и Америка не са застрашени от инфлация и поевтиняващ долар. Истинския проблем се нарича дефлация, която е задължителен спътник през период на кредитно свиване. Инфлацията и хиперинфлацията могат да се окажат проблем след няколко години, когато правителствата по света и централните банки разберат, че само облекчаване на условията на кредитиране няма да накарат длъжниците да покрият старите си задължения, а дори и да успеят ще са влезнали в нови. Тогава те наистина е възможно да пуснат безразсъдно печатане на пари и дефлационната криза ще се превърне в хиперинфлационна. Докато дойде времето политиците да осмислят този проблем кризата ще си остане от типа каквато е към този момент – дефлационна.

Използвайки опита си на технически анализатор установявам все повече знаци показващи, че дъното на щатския долар или вече е налице или сме съвсем близо до него. Вярно е, че коментара, който си позволих да направя е от типа, който правят фундаменталните анализатори. Когато прибягвам към такива обяснения, целта ми е да аргументирам чрез закъсняващите потвърждения на фундамента информацията идваща от графиката, където сигналите винаги са с голяма преднина.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.