Технически анализ на валутни двойки

Месец и половина покачване на долара, без отговор на въпроса: Възобновен ли е бичия тренд или предстои още едно дъно? За мен преференциалния сценарий е този, при който очакваното покачване вече е започнало. Степента на надеждност, обаче не е удовлетворителна. Към многократно изтъкваните аргументи в полза на това предположение ще добавя и мечия потенциал при фондовия пазар. Графиката на индекса Dow Jones показва възможност покачването започнало в началото на март да е приключило и да предстои пропадане, което би могло да е поредната стъпка в низходяща посока от мечия пазар започнал през октомври 2007 (графика 1,2). Според мен предстоящия спад ще е вълна (5) от 1 или  А , но това не е единствената възможност и при всички положения ще е необходимо време за да разберем в коя фаза на пазара се намираме. По-важното е, че в контекста на съществуващата в момента негативна корелация между фондовия пазар и американския долар, възможността за ново дъно при индекса би се вписала идеално и в сценария със силен долар. На графика две е показано броене, при което сме в началните стадии на вълна (5) и това би могло да подсили идеята за започнало вече поскъпване и на долара. Естествено, всичко това само подкрепя преференциалния сценарий, като графиките при различните кросове са определящия фактор.

графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)
EURUSD<

В последния анализ писах, че нивото на вълна 2 определя мечия сценарий за валиден: „Варианта да се намираме в започнала вълна (С) от Y е възможен докато цената се намира под върха на вълна 2 на 1.4177. Пробив над това ниво оставя низходящото движение от 1.4337 в три вълни, което означава, че е корективно”. Въпреки че цената направи връх над упоменатия (графика 3) все още считам, че съществува мечи потенциал, тъй като вълна 2 е възможно да остане като expanding flat”, като вълна (с) от нея е във вид на краен диагонал (графика 4). Такъв сценарий предполога, че се намираме в началото на (iii) от 3 и това предполага ускорение още в началото на седмицата. Степента на надеждност според мен за такъв изход е около 60-70%. Този процент разбира се е субективен, но аз се опитвам да оценям различните ситуации спрямо такива, които предполагат степен на надеждност 90 и повече процента. Аз съм с две къси позиции от късния след обед в петък, които представляват 2/3 от цялата експозиция, която смятам да рискувам. В понеделник, ако разбира се пазара ми позволи ще добавя и трета. Стопа ми е над върха на вълна (ii) на 1.4075.

Алтернативния сценарий допуска, че в момента се развива вълна 4 от (С) от флат корекция за вълна X (графика 5). Тя би могла да бъде триъгълник и приключването и ще доведе до „rally” за вълна 5 (графика 6).

графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 4
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 5
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 6
(кликни на графиката за по-голям размер)

USDCHF

Коментар от 28 юни 2009:

„Докато цената е над дъното на вълна 2 преференциалния сценарий разглежда завършена вълна 2 и започнала вълна 3. Това предполага участие с дълги поръчки със стоп под дъното на вълна 2 . Ситуацията не е сред най-надежните, а и стопа не е достатъчно плитък според мен, но агресивни трейдъри с по-голяма толерантност към риск, могат да участват.” Много малко може да се добави две седмици по-късно. Все още определящо ниво за бичия сценарий остава дъното на вълна 2 на 1.0629 (графика 7). И тук преследвам поскъпване на долара с дълга поръчка от 1.0852, но стопа ми е под дъното на вълна ii на 1.0740(графика 8). Ако бъде задействан ще изчакам и ще преосмиля участието си.

Алтернативния сценарий подобно на EURUSD предполага развиваща се вълна 4 от С от флат корекция за вълна (2) (графика 9). Логичния завършек е ново дъно за вълна 5.

графика 7
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 8
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 9
(кликни на графиката за по-голям размер)

USDCAD<

Покачването от дъното на вълна (В) или (2) на 1.0783 изглежда с импулсивна структура и това подкрепя идеята, че вълна (С) или (3) е на ход (графика 10). Възможни са два бичи сценария, с различни траектории. Графика 11 показва завършена импулсивна петица за вълна 1 и предстояща корективна фаза за вълна 2. По-малко вероятен, но не и изключен е сценария, при който вълна (iii) е вече на ход (графика 12)

Дори пробив на дъното на 1.0783 само би отложил поскъпването на американския спрямо канадския долар (графика 13,14)

графика 10
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 11
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 12
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 13
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 14
(кликни на графиката за по-голям размер)

GBPUSD

Въпреки стремителното покачване от януари 2009 то все още изглежда като вълна 4 в импулсивна петица (графика 15). Тя има характеристиките на двоен зиг заг и това удовлетворява правилото за редуване между четвърта и втора вълни, тъй като вълна 2 е „flat”.Вълна 4 застъпва вълна 3 на  50% и структурата й изглежда завършена. Спада от върха на 1.6743 има импулсивна структура, което предполага че вълна 4 най-накрая е приключила (графика 16).Това предположение е валидно докато цената е под върха на вълна 1. В противен случай вълна 4 остава в действие, но потенциала за възход е твърде ограничен.

графика 15
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 16
(кликни на графиката за по-голям размер)

AUDUSD

След като цената тества солидната зона на съпротива описана в анализа от о1.06.09 вече повече от месец консолидира (графика 17). Въпреки че на пръв поглед това движение има по-скоро корективна структура отколкото импулсивна, аз предпочитам да го разглеждам като поредица от първи и втори вълни (графика 18). Доста често, именно множеството застъпвания между първи и втори вълни от различни порядъци подсказват, че третата вълна ще е удължена. Ако настоящия случай е такъв, то късите позиции имат голям потенциал при нисък риск. Аз текущо нямам отворени поръчки при AUDUSD тъй като съм заложил такива при EURUSD,USDCHF и NZDUSD и отварянето на други със същата идея (долара е започнал да поскъпва) би нарушило риск мениджмънта ми. При други обстоятелства бих рискувал със стоп над върха на вълна ii.

графика 17
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 18
(кликни на графиката за по-голям размер)

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.