Технически анализ на валутни двойки

Ще започна с това, че данните на „Commitments of Traders” сигнализират за екстремно мечи настроения за долара във всичките му кросове като изключим USDJPY. Позовавам се на 13 и 26 С.О.Т. индекси на големите спекулатори (www.timingcharts.com). Ако при бичи тренд (долара поскъпва в продължение на около година), споменатите индекси навлязат в екстремно мечи стойности (между 95% и 100%) това се обвързва с приключване на корекция и възстановяване на тренда. Тази тенденция не може да служи, като метод за отваряне на позиции, тъй като сентимента има способността да се разтяга във времето. Не е изключено да бъдат отчетени екстремни стойностти от индикаторите, а пазара в продължение на седмици, а понякога и месеци да не променя поведението си съгласно индикациите.

EURUSD

За съжаление през изминалата седмица графиката по никакъв начин не подсказа кой от двата  сценария ще предпочете пазара. И след като за момента графиката не конкретизира преференциален сценарий ще се наложи да изчакаме докато ситуацията се изясни. Засега шансовете за директно пропадане на еврото остават докато цената е под върха на вълна 2 (графика 1). Покачване над това ниво ще съвпадне и с пробив на тренд канала оцветен в розово. Това ще означава че низходящото движение от 1.3735 започнало през средата на март най-вероятно е корективно и вълна (В) все още не е приключила. Тогава актуален ще е алтернативния сценарий описан в анализа от неделя 19 април. Ако обаче цената пропадне по импулсивен начин от текущите нива и в последствие коригира въпросното пропадане с корективна формация, момента ще е подходящ за риск с къси поръчки (графика 2).

Графика 1

Графика 2

USDCHF

Подобна е ситуацията и при тази валутна двойка. Критичното ниво, пробив на което ще определи сценария за приключена вълна 2 и вече започнала 3 за невалиден е 1.1169 (графика 3). Това обаче само би отложило поскъпването на долара, защото би се задействал обсъдения през миналата седмица алтернативен сценарий за вълна 2 във формата на зиг заг (графика 4).

Графика 3

Графика 4

USDCAD

Въпреки, че пазара покачи с петица вълни във възходяща посока, нямаме никакви аргументи да приемем, че последвалото движение в низходяща посока е корективно(графика 5). Засега то се състои от три вълни, но стана прекалено дълбоко и е много вероятно да пробие дъното на споменатия импулс. Това обаче не променя очакванията за предстоящо покачване за вълна (3) или (С). Ако се окажем с дъно по-ниско от 1.1981 би могло вълна петицата вълни да е част от „expanding flat” която ще остане като вълна b от Y (графика 6). Това означава, че подобно на коментираните досега валути, сценария с поскъпващ долар е възможно да се отложи.

Графика 5

Графика 6

GBPUSD

Засега ситуацията се развива според очакванията от миналата седмица. Все още върха на 1.5о65 е определящ валидността на сценария за започнала вълна 5 . По всяка верояност след първоначалното пропадане за вълна 1 в момента тече вълна 2, която би могла да остане като „expanding flat”(графика 7).

Графика 7

AUDUSD

И тук доверието в сценария за завършена вълна  В  е слабо, тъй като пазара пропусна да нарисува петица вълни за своето първоначално пропадане оградено с елипса на графика 8. Единствената възможност това да се е случило е петата вълна да е скъсена (графика 9). Освен скъсена пета за вълна (v) от 5 от C се налага отново да приемем, това по принцип рядко явление за факт преди пазара да го е доказал. Твърде много условности, които както казах не предизвикват нужното доверие в сценария за директно пропадане. Въпреки това, такава възможност не е изключена докато цената е под върха на 0.7313.Импулсивна петица вълни в низходяща посока коригирана от корективна тройка би била достатъчен аргумент за изчистването на съмненията (графика 10).

Графика 8

Графика 9

Графика 10

Обобщението би било, че при всички кросове на долара, ситуацията с директно повишаване на неговата стойност е под съмнение. Необходимо е да се изчака няколко дни или седмица за да може с по-голяма увереност да се дадат предпочитания в полза на някои от изброените възможности. И тъй като капитала е ресурс, който при всички положения е ограничен, по добре е вместо част от него, да загубим известно време, докато се появи по-ниско рискова ситуация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.