Технически анализ на валутни двойки

EURUSD

Седмична база

Седмичната графика на EURUSD показва, че осемгодишния възходящ тренд на еврото с начало октомври 2000 най-вероятно е приключил. След като тренда вече е низходящ, по-актуалния въпрос в момента е докъде би продължил той. За да повярвам напълно на предположението, че предстои пробив на дъното направено през октомври 2000 година на о.8229 бих искал пазара да направи своето първоначално пропадане започнало от юни 2008 на 1.6035 във вид на импулсивна петица вълни, която в последствие да бъде коригирана от корективна тройка. Тъй като движението от споменатия връх има структура от три вълни, аз съм склонен да приемам започналото поевтиняване на еврото като корективно и е обозначено като вълна W (графика 1). Засега това показва графиката и аз нямам други доводи подкрепящи различно становище. Последвалото покачване (вълна Х ) остана също със структура от три вълни като покачи до 61.8% от вълна W и това означава, че корекцията придобива характеристиките на двоен зиг-заг. По тази логика предстои втори зиг заг за вълна  У , като в момента най-вероятно започва неговата вълна (С). Необходимото уточнение е, че това е най-консервативния сценарий. Съществува вероятност пропадането от върха на 1.6035 да притежава импулсивна структура, като петата вълна е скъсена (графика 2). Това е по-смело предположение и допуска повече спад. Всъщност и двата сценария имат сходен изход, като размера и поведението на пазара по време на предстоящото пропадане ще изясни на кой да се доверим.

Графика 1

Графика 2

Дневна база

Вероятността да е започнало очакваното пропадане за вълна (С) не е никак малка. И въпреки, че не е напълно потвърдена аз ще заложа на нея заради екстремно опънатия бичи спрямо еврото сентимент. 13 и 26 седмичните С.О.Т. индекси отчитат 100% бикове за еврото и това предполага поевтиняването му (графика 3а, 3б). Броенето на вълните потвърждаващо такова поведение е показан на графика 4. Нивото, което определя неговата валидност е върха на вълна 2, пробив на което ще увеличи значително шансовете на алтернативния сценарий, при който вълна (В) не е завършила и предстои покачване за вълна С (графика 5).

Графика 3.а Тринадесет седмичен С.О.Т. индекс „Large Speculators”

Графика 3.б Двадесет и шест седмичен С.О.Т. индекс „Large Speculators”

Графика 4

Графика 5

USDCHF

Седмична база

Месечната графика на валутната двойка показва възможност за приключен през 2008 година зиг заг, който започва от върха през март 1985 година (графика 6). Неговите подвълни са от степен „Cycle” и са обозначени на с a, b, c. Аргументите в полза на това твърдение са завършената петица вълни за вълна c, което предполага поне корективно покачване. Това допускане все още не е напълно потвърдено, но хипотезата за предстоящо поскъпване на долара като цяло във всичките му кросове подкрепя такъв сценарий.

Графика 6

Дневна база

Подобно на EURUSD и тук най вероятните траектории, по които ще продължи поскъпването на долара са две. Едната предполага директно покачване (графика 7) тъй като вълна 2 е приключена като „expanding flat”. Ако е така това означава че се намираме в поредица от първи и втори вълни от по низш порядък и логичното продължение би било рязкото поскъпване на долара. Такова ускорение би следвало да наблюдаваме още прeз следващата седмица. Критичното ниво което ще провали тези перспективи е дъното на вълна (ii)  при пробив, на което  е много вероятно да се задейства алтернативния сценарий (графика 8). Той разглежда все още вълна 2 да е на ход и да се развива като зиг заг.

Графика 7

Графика 8

USDCAD

Седмична база

След пет годишния низходящ тренд от 2002 до 2007 USDCAD показва по категоричен начин, че предстои продължително покачване. Регистрираното дъно през ноември 2007 беше обвързано с рекордни стойности на два сентимент индикатора. Daily Sentiment Index бе достигнал исторически връх на стойност 92.6% бикове за канадския долар. Данните на Commitment of Traders също показваха исторически рекорд в дългите поръчки на „Large Speculators” в канадски долари. Такива моменти много често бележат край на текущия и началото на нов тренд. През следващата година и четири месеца USDCAD затвърди предположението че тренда е преобърнат като покачи с петица вълни, които биха могли да бъдат вълна (А) или (1) (графика 1). Актуалния въпрос е дали корективната фаза за вълна (В) или (2), която коригира споменатото покачване е приключила.

Графика 9

Дневна база

Все още нямаме никакви аргументи потвърдаващи приключването на вълна (В) или (2). Тя изглежда прекалено плитка, като размер спрямо предходното покачване и кратка като времетраенене, за втора или „В” вълна (графика 10). Не изключено да остане такава, но аз бих изчакал докато пазара не изпълни необходимите условия за да приема, че това е приключена корекция и предстои нов импулс по посока на тренда от по-висш порядък. Тези условия както винаги са петица вълни във възходяща посока, коригирани от тройка (графика 11).

Графика 10

Графика 11

GBPUSD

Седмична база

Графиката на дългосрочните времеви рамки допуска още значителен спад за британския паунд спрямо долара. Първичния тренд е категорично низходящ и няма никакви индикации за изтощението му. Въпрос на време е той да бъде възстановен и цената да продължи да прави своите по–ниски дъна и върхове. Вълново погледнато, най-вероятно предстои да се доразвие вълна вълна с от зиг заг започващ през 1980 година. Минималния таргет на въпроснато движение е тест на дъното от 1985 на 1.0463 (графика 12).

Графика 12

Дневна база

Отново въпросът е: „Приключи ли текущата корекция?”. В конкретния случай тя е вълна 4 и засега изглежда като flat. Вълна (С) е във вид на краен диагонал и ако това е верния сценарий би следвало през следващата седмица да последва драматична развръзка, както обикновено се случва след приключването на такъв вид формации. Естествено съществува потенциал и за още покачване, като нивото определящо провал на сценария за започнала вълна 5 е върха на 1.5065.

Графика 13

AUDUSD

Седмична база

Изглежда, че от 1980 година до наши дни AUDUSD рисува сложната корекция двоен зиг заг(графика 14). Това предположение допуска, че на пазара му предстои още спад, който ще отведе цената минимум до тест на дъното от март 2001 на 0.4774. Алтернативен вариант засега не виждам и единствения въпрос е кога ще започне.

Графика 14

Дневна база

Дали пък не е сега? Корекцията коригираща импулсивното пропадане изглежда като двойна тройка състояща се от двоен зиг заг за вълна (W), зиг заг за вълна (X) и отново зиг заг за вълна (Y) (графика 15). Вълна (Y) надхвърля съвсем леко върха на (W), което е съвсем удовлетворително за такива корекции (двойни тройки). Също така вълна  В  достига горния край на предходната (4), което е често срещано ниво за приключване на корекциите. Почти достига и най-малкита фибоначита-38.2. Освен тези доводи за приключване на вълна  В , бихме могли да потърсим евентуален таргет за вълна С от (Y), която както споменах е зиг заг. Съотношението между вълна А и вълна С е 1 към 1.618 на 0.7258. Самата вълна С е импулсивна петица и вълна 5 е равна на 0.618 от 1 + 3 на 0.7261. Дъното на вълна 4 разделя на две равни части цялата вълна С на 0.7245 (графика 16). От последните няколко изречения става ясно че вълна С е много вероятно да приключи на нива между 0.7245 и 0.7261. След като цената тества въпросната зона има вероятност да се намираме в началото на продължително пропадане. Идеята се подкрепя и от възможността да се задейства формацията „head and shoulders” образувана на върха на вълна С.

Графика 15

Графика 16

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.