Технически анализ на валутни двойки

Миналата седмица писах, че мечия потенциал при фондовия пазар подкрепя идеята за започнало трайно поскъпване на долара. След като низходящото движение при американските фондови индекси, започнало в средата на юни, остана в три вълни, този аргумент загуби своята тежест. Напротив, пред индексите, като че ли предстои ново покачване и мечите сценарии засега се отлагат (графика 1,2). При това положение, а и след седмичното пропадане на долара, консолидационното движение при кросовете му продължило вече месец и половина, все повече изглежда корективно. Най-вероятно ще се задействат алтернативните варианти, които допускат още спад на долара. Това по никакъв начин не променя голямата картина. Дори в предстоящите седмици американската валута да губи позиции спрямо основните си „конкуренти”, в по дългосрочен аспект, предстоят силни месеци, а може и години за долара.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

EURUSD

През изминалата седмица цената покачи над нивото на хипотетичната вълна (ii) и задейства стоповете на късите ми поръчки. Това означава че шансовете се преобръщат в полза на биковете и по всяка вероятност се развива сценария, при който вълна X не е завършена и остава като „flat”. Това предполага, че предстои още едно покачване за вълна 5 от (С) (графика 3). Stephen Briese споменава в своята книгa „The Commitments of Traders Bible” възможни реакции на трейдъра при промяна в поведението на пазара с различно от очакваното. Начинаещия трейдър може би ще добавя към вече губещите позиции, което е много вероятно да го погуби (или поне капитала му). Опитния ще приключи участие (задействан стоп). Истински добрия трейдър според Briese, ще съумее да превключи от от една нагласа към противоположна и да спечели въпреки обратния на първоначално очаквания изход. Нека разгледаме конкретната ситуация. Шансовете на описания сценарий към момента мога да оценя с 80% вероятност. Това изглежда доста надеждна ситуация, но като трейдинг не е особено атрактивна, поне за мен, поради следната причина. Вълна 4 изглежда като триъгълник. Ако той е завършен още през следващата седмица цената ще покачи и това означава да търсим вход от текущи или малко под текущите нива (графика 4). Както често, обаче се случва с формации от такъв вид, тя може да „разшири” своята структура (графика 5,6), което означава, че сигурното стоп ниво е под дъното на вълна a от триъгълника. В нашия случай от текущата цена това е над 350 пипса и според моите разбирания е твърде дълбок.

Въпреки това аз участвам с дълга позиция като стопа ми е на указаното място. Обема който съм решил да рискувам е два пъти по малък от обикновно използвания, което означава че задействания стоп би застрашил около 2% от акаунта ми. Вече отворената позиция представлява само ? от предвидената (1% риск от акаунта), като ще изчакам пазара да ми предостави по изгодни нива за да пласирам и втората половина.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 4
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 5
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 6
(кликни на графиката за по-голям размер)

USDCHF

По подобие на EURUSD и тук ситуацията допуска още спад за долара. В момента преференциален е сценария при който вълна (2) се развива като „flat” (графика 7). В момента вълна 4 от С е в своята финална фаза (или вече е завършена) и предстои пропадане за вълна 5 (графика 8,9).

Графика 7
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 8
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 9
(кликни на графиката за по-голям размер)

USDCAD

И при валутната двойка щатски-канадски долар предполагам, че се развива алтернативния сценарий от предната седмица. Това означава че пазара ще регистрира ново дъно за да завърши вълна (2) или (В) (графика 10). Аз текущо съм с къса позиция от 1.1606 заради крайния диагонал за вълна (v) от c -формация, която е от любимите ми за оттиграване (графика 11). Първоначалната ми идея бе по-скоро да преследвам част от вълна 2 (според тогавашния преференциален сценарий), но след като пазара ускори пропадането, а и при EURUSD и USDCHF се задействаха стоповете ми, оставих позицията отворена. Допълнителен аргумент за отварянето на поръчката бе ситуацията при EURCAD (графика 12). Мечия потенциал при тази валутна двойка показваше предстояща сила на канадския долар и съвпадаше с крайния диагонал при USDCAD, който сигнализираше за същото. При EURCAD вече приключих ? от позицията заради петицата вълни в низходяща посока видима на по-малките рамки. Останалата засега е отворена със стоп на нула, тъй като при показания сценарий мнинималния таргет на започналото низходящо движение е тест на дъното на 1.5345. При USDCAD все още съм с целия обем като намеренията ми са за приключване на част от позицията при пробив на дъното на 1.0784.

Графика 10
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 11
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 12
(кликни на графиката за по-голям размер)

GBPUSD

От всички кросове на долара графиката на GBPUSD единствена показва бичи за долара сигнали (мечи при GBPUSD). На графика 13 и 14 е показан възможен сценарий, при който предстои вълна 3. При останалите кросове обаче, такъв сценарий остава непотвърден, поради което го разглеждам като алтернативен. Още повече, че последното покачване при EURGBP изглежда корективно, което предполага, че поне временно паунда ще е по силен от еврото (графика 15) . Аз съм с къса позиция при тази валутна двойка от 0.8600 като съм рискувал ? 0т нормално използвания обем, тъй като ситуацията предлага надеждност не повече от 65%. Стопа ми е на 0.8700. Преференциалния сценарий при GBPUSD е този, при който предстои ново покачване, което би трябвало да завърши вълна (С) от зиг заг формация за вълна 4 (графика 16).

Графика 13
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 14
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 15
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 16
(кликни на графиката за по-голям размер)

AUDUSD

След покачването през изминалата седмица низходящото движение остана с многобройни застъпвания, което всъщност е една от основните характеристики на корективните формации. След като има брой, форма и структура на вълните отговарящи на характеристиките на корекция означава, че след приключване на движението, тренда от по-висш порядък, ще бъде възстановен. В случая тренда от по-висш порядък е вълна С (графика 17). Потвърждението на тази теза идва и от импулсивното покачване регистрирано през миналата седмица, което би могло да бъде начало на вълна 5 (графика 18).

Графика 17
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 18
(кликни на графиката за по-голям размер)

Отворени позиции:

EURUSD дълга от 1.4072 стоп на 1.3740 таргет около 1.47оо

EURCHF дълга от 1.5191 стоп на 1.5000 таргет около 1.6300

EURCAD къса от 1.6231 стоп на 1.6220 таргет минимален 1.5330

EURGBP къса от 0.8600 стоп на 0.8700 таргет около 0.8300

USDCAD къса от 1.1606 стоп на 1.1600 таргет около 1.0600

Възможни входове

GBPCHF дълга от текущи нива

USDJPY къса, ако на малките времеви рамки, от текущите нива, пазара пропадне с петица надолу и я коригира с тройка вълни.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.