И кредитът си има своя цикъл

Ще започна с един виц, който много ще помогне да бъде разбран процесът, който протича, когато започне фазата на свиване в кредитния цикъл.
„В едно градче пристига богат турист. Оставяйки авансово 100 $ на собственика на хотела, се качва да разгледа стаите. Собственикът на хотела, без да чака и миг, тича при месаря и си връща дълга. Месарят пък веднага тича при фермера, който му доставял месото. Фермерът си връща дълга в автосервиза. Собственикът на автосервиза отива в местния магазин и си връща дълга за купуваните от него продукти. Собственикът на магазина на бегом отива при местното момиче за “компания”, на което дължал за ползвани услуги. Момичето веднага тича при собственика на хотела, тъй като му дължала за ползване на стаи за клиентите. В този момент обратно слиза туристът и казва, че не си е намерил подходяща стая, взима си банкнотата от 100 $ обратно и си заминава. Никой нищо не получил, но цялото градче сега живее без дългове и гледа с оптимизъм в бъдещето.”
Ето как една банкнота от 100 долара може да разреши проблема на едно малко градче, което е изпаднало в задлъжнялост между отделните хора. Решението е лесно, точно както се случва само във вицовете и приказките.
Нека сега си представим подобна ситуация в глобален аспект. В нашето съвремие, особено в западния свят, всеки дължи пари на някого другиго. Бедата е, че не става дума за 100 $, а за суми, които се измерват с десетки трилиони. Друга голяма разлика с примера от вица е, че героите в него са описани като съвестни граждани, които в момента, в който получат парите веднага бързат да си погасят дълга. При условие обаче, че вие дължите пари и на банката и на съседния магазин и всеки момент ще ви вземат колата, как ли ще разпределите текущата си заплата, с която трябва и да покриете и текущите си нужди.
Примерът от горната история показва как с едни пари, дошли отвън, може да се помогне на една затворена система и всеки да е чист към своите съграждани.
Опирайки се именно на този модел финансистите от централните банки и правителствата смятат, че с новонапечатани пари ще изиграят ролята на богатия турист. Това, което пропускат хората на отговорните постове е, че докато новите пари запълнят дупките в системата, тези, които досега са живели на кредит не се чувстват щастливи, че е време само да плащат дългове и подобна перспектива ги кара да се чувстват депресирани.
Изчистването на задълженията е бавен процес изпълнен с много конфликти. Няма значение дали вие имате да връщате на съседа си или той на вас. И в двата случая имате повод от приятели да се превърнете в смъртни врагове. Едва когато целият кредит във финансовата система се изчисти, обществото поема по пътя на просперитета.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.