Анализ на EUR GBP

Докато очакваме предстоящата корекция при EURUSD ( виж вчерашния коментар), ще насоча вниманието на читателите към една може би не толкова популярна валутна двойка – EURGBP.

Допускам, че корективното движение започнало в края на 2008 движение е приключило и е твърде вероятно първичния възходящ тренд да е възстановен. Въпросния спад идеално се вписва като четвърта вълна и логичното продължение е пета вълна, която ще регистрира връх над този на 0.9801 (графика 1).

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Накратко аргументите, които подкрепят тезата, че вълна 4 синя е приключила.
1. Застъпва вълна 3 синя на 50%. Тоест, по-дълбока корекция би изглеждала съмнително в контекста на четвърта вълна. Четвъртите вълни обикновено са плитки косолидационни формации, които застъпват предходната трета вълна най-често около 38.2%.
2. Достига точно до подкрепата на канала обазуван от тренд линията между върховете на вълни 1 и 2 сини и нейната успоредна от дънотото на вълна 2 синя. Това е традиционния канал, използван от вълновите анализатори за определяне на таргет на четвъртите вълни.
3. Още един канал. Това е корективния ценови канал на вълна четири отбелязан на графиката със сив цвят. Четвъртите вълни имат тенденция да остават „във” този канал, какъвто е конкретния случай.
4. Правилото за редуване между втора и четвърта вълни е изпълнено, тъй като вълна 2 синя е двойна тройка, която представлява странично изместено (sideways) движение, а вълна 4 синя е двоен зиг заг, която е силно наклонено движение (sharp)
5. Нейната структура изглежда завършена, като отговаря на най- честите пропорци на корективната формация двоен зиг заг, а именно вълна W е почти равна с вълна Y.

На графика 2 е показано че покаването, което според обсъждания сценарий е начало на вълна 5 синя има завършени вълни 1 и 2 червени и впоследствие 1 и 2 сиви. Това е най-агресивния вариант, който би могъл да се развива. Той допуска, че предстои вълна 3 сива от 3 червена и това ще е мощно движение във възходяща посока. Възможно е понижението за вълна 2 сива в кръгче, всъщност да е вълна 4 червена и така предстоящото покачване да е вълна 5 червена. Този сценарий, предполага много по-малък потенциал. И така имаме два сценария с един и същ изход. Остава единствено да оценим дали корекцията е приключила и дали имаме конкретни сигнали за дълга позиция. Тя е застъпила предходното покачване малко под 38.2% и в момента тества подкрепата на горната тренд линия на основния канал образуван от вълни 1 и 2. Малко по надолу се намира и подкрепата на 55 периодната пълзяща средна. Възможно е да бъде тествана и едва тогава пазара да поеме във възходяща посока, но не е задължително. Забележете, че при възходящ тренд при спад до подкрепа на пълзящата средна, индикатора CCI е навлязъл в свръхпродадено състояние, като последните две дъна са в „divergence” с цената. Това е типично поведение на този индикатор по време на корекции. Другия индикатор в дъното на графиката ADX сигнализира слабост или липса на тренд, което е характерно за него при движенията коригиращи основния тренд.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

На графика 3 е показана въпросната корекция на едночасова времева рамка. Към момента имаме достатъчно основания да я разглеждаме като зиг заг, на който вълна в лилава е „expanding flat”, а вълни а и с лилави са почти равни. Ако това е правилната интерпретация, то след приключване на вълна с лилава ще имаме възможност за вход. Аргумента за такова заключение, ще е пробив на предходния връх за вълна 4 синя на 0.8689 с импулсивна петица вълни и след съответващата корекция са уместни дългите поръчки със стоп под дъното на вълна с лилава. Възможни са и по-агресивни входове, но това естествено включва и повече риск.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демострация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.