Анализ на EUR USD

През петъчната търговия валутната двойка регистрира спад от над 200 пипса. Достатъчно ли е това да направим заключението, че вълна 5 сива в кръгче е приключила? Ако е приключила какво следва? Какви са възможностите от трейдинг перспектива?

Ще се опитам с няколко графики да онагледя моето становище. Ще започна с припомнянето, че сентимента е екстремно бичи спрямо еврото през последните месеци и това е индикация, че предстои спад на европейската валута. На графика 1 съм показал възможността този спад да е вълна 3 синя и това би означавало поне някоко месеца силен низходящ тренд, подобен на този от края на 2009 до юни 2010. Въпреки, че това засега е преференциалния сценарий, необходими са потвърждения, че именно той е на ход.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

На графика 2 е показана една друга възможност с коренно различни последствия. Сигналите подавани от екстремно бичия сентимент не е задължително да означават край на тренда. Възможно е да последва низходящо движение, което само да го коригира и той да продължи в досегашната си посока. В случая това ще е вълна 5 червена и едва тогава да последва по-сериозен спад. Дори тогава обаче, той ще е корективно от вълнова гледна точка движение за вълна 2 синя след, което вълна 3 синя, би изстреляла пазара до нови исторически върхове.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Естествено съществуват и други алтернативи за тази времева рамка, но общото за всички е, че ще е необходимо време, през което да се натрупат повече данни, за да имаме по-голямо доверие в някой от възможните сценарии. Ако предстоящото низходящо движение придобие импулсивен характер, ще имаме основание да считаме преференциалния мечи сценарий за валиден. Ако обаче се развие като консолидационна формация (забележете, че при бичия сценарий на графика 2, вълна 2 червена е зигзаг и за да бъде удовлетворено правилото за редуване вълна 4 би трябвало да е флат или триъгълник), тежестта на аргументите ще е на страната на алтернативния сценарий от графика 2.

На по-малките времеви рамки обаче, изглежда, че имаме завършена петица вълни от дъното на 24 август-1.2583, което означава, че ще последва поне корективен спад (графика 3). Въпросът е дали той е започнал или низходящото движение от петък е само корекция и вълна 5 сива в кръгче все още е на ход. Единствено пробив на дъното на вълна 4 сива в кръгче на 1.3859 ще ни даде категоричен отговор.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Нека обаче направим някои наблюдения на часова рамка(графика 4).
1. Възходящия тренд от дъното на 10.27-1.3733 прави по-високи върхове и по високи дъна до петък, когато тази поредица е прекъсната.
2. През същото време цената се е намирала над 55 периодната пълзяща средна, която е била подкрепа и е определяла въпросния тренд като възходящ. В петък цената проби пълзящата средна и това е сигнал че той е приключил.
Докато цената е покачвала и правила по-високи върхове индикатора ADX , прави по ниски, което сигнализира изтощение. При пробива на предходното дъно и пълзящата средна ADX сисигнализира силен тренд покачвайки стойността си над 40.
4. Низходящото движение от петък изглежда импулсивно (графика 5)

Графика 4
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 5
(кликни на графиката за по-голям размер)

Изглежда, че започналия спад има не малко индикации, че е част от нещо по-голямо и ако е така бихме могли да извлечем печалби. Твърде рано е обаче да избързваме с късите позиции. Необходимо е търпеливо да изчакаме неименуемата корекция на този спад, която ще е подходящото място и време за отваряне на поръчки. Съществуват две възможности. Първата е да станем свидетели първо на пробив на дъното на 1.3859 и едва тогава да се случи корекцията, а другия вариант е цената да започне да покачва от текущите нива. При първата ситуация надеждността на ще е много по-висока, което допуска и по агресивно оттиграване. Ако пазара избере втората възможност, надеждността ще е значително по-ниска и размера на залога в евентуалната къса поръчка следва да е по-малък.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демострация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.