Какво става с долара

Докато специализираните финансови медии ни заливат с купища информация за валутните пазари в навечерието на парламентарните избори на САЩ, да погледнем ситуацията при най-популярната валутна двойка, за да можем по-обективно да преценим какви са най-вероятните траектории, по които ще продължи пазара и какви са възможностите от трейдинг перспектива.

EURUSD

Еврото покачва стремително спрямо долара от началото на месец юни и ако съдим по конвенционалната логика, то би било логично да закупим евра в очакване на нови върхове. Фактите обаче показават друго. Когато почти всички анализатори, инвеститори, трейдъри или дори наблюдатели са се превърнали в бикове в даден финансов инструмент , то той по-всяка вероятност е към края на своя възход, или поне му предстои по-съществена корекция. Сегашната ситуация при разглежданата валутна двойка може да се определи като класическа в този контекст. Два сентимент индикатора отчитат екстремно високи нива на бичи настроените участници . „Daily Sentiment Index” достигна в края на септември стойности над 90% и почти през целия октомври не е напуснал тези нива(графика 1,3). Данните предоставени на „Commitments of traders” показват, че броя на дългите позиции на големите спекулатори (Large speculators), са на същите нива като при предходния връх през ноември 2009 (графика 2), които са най-високите от края на 2007 година. Стратегията на Large speculators по-принцип е тренд следваща и те купуват докато цената покачва. Следователно високия брой на дълги поръчки отразява бичата им ориентация, превръщайки изследването на „Commitments of traders” надежден сентимент индикатор.

Както всички индикатори така и тези измерващи сентимента носят само насочваща информация. Това означава, че вълновите анализатори ги интерпретираме съобразно вълновата структура. Тоест те подкрепят преференциалните ни сценарии. В конкретния случай вълновата формация предполага, че се намираме във вълна (2) синя от 3/C (зелена в кръгче) и че предстои силен спад за вълна (3) синя (графика 2). От такъв аспект, крайно обтегнатия сентимент е потвърждение за предстоящ спад. Ако вероятното поевтиняване на еврото не покаже характеристики на трета вълна ще започнем да обмисляме алтернативите и тогава сентимент индикаторите ще носят различно послание. Това обаче остава твърде далечна във времето възможност. Засега можем да се концентрираме върху дневната графика и да проверим дали имаме достатъчно надеждни индикации че вълна (2)синя е приключила (графика 2). Тя е приела формата на корективната формация класически Зиг Заг със структура 5-3-5. Вълновата теория ни казва, че нейните А и С вълни най-често ще са равни, което ни дава проекция за вълна С около 1.4040. Приблизително на същото ниво-1.3900 е 61.8% от вълна (1) синя. Това предполага зона на съпротива и цената е спряла именно в нея. На 1.3830 се намира върха на предходната четвърта, (показана със сива линия), където най-често приключват движенията коригиращи импулсите. Тоест зоната от 1.3830 до 1.4040 е добра възможност за край на вълна (2) синя. И тъй като пазара се намира именно там е редно да погледнем на по-малките времеви рамки за да потърсим симптоми, че е започнала вълна (3) синя.

Спадът от върха на 15 октомври е в три вълни и това е първия сигнал, който ни показва, че засега ще добре да успокоим топката и да не прибързваме с заключението, че тренда е преобърнал(графика 4). Последвалата консолидация прие формата и структурата на класически триъгълник, което предполага че ще последва нов връх. Триъгълниците най-често се срещат като четвърти вълни и тук случая изглежда именно такъв. Поради тази причина аз текущо съм с дълга позиция, като преследвам предполагаемото покачване за вълна 5 сива в кръгче. Ако това е верния сценарий, възможен таргет е 1.4450-1.4500, където вълна (2) синя застъпва вълна (1) синя на 78.6 и С червена е 1.236 от А червена (графика 3). Към момента цената ускорява своя ход във възходяща посока и според моите разбирания ще ми се наложи да изчакам за по-дълбока корекция за евентуална добавка към вече съществуващата дълга позиция (графика 5). Напълно е възможно да не ми се отдаде такава възможност, но ситуацията според моите разбирания, не е от най-ниско рисковите, така че ще избягвам агресивни действия.

Възможните алтернативи към момента са триъгълника да не е завършен и цената да падне под дъното на 1.3865(графика 5). Това не е би променило сценария. Единствено спад под дъното на на вълна (а) лилава от триъгълника игнорира сценария и означава, че предстои много по-голям спад.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 4
(кликни на графиката за по-голям размер)

Графика 5
(кликни на графиката за по-голям размер)

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демострация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.