Важен ли е за валутите търговския дефицит

Част ІІ

Предишния материал представи на читателите дали има връзка между търговския дефицит на САЩ и цената на долара. За да се убедите, че не става дума за някакво епизодично изключение дължащо се на някаква регинална конюнктура, днес ще представим още един пример, разкриващ липсата на онази логика, която залива медиите, че евтината валута на една страна е полезна за търговския ? баланс а скъпата вреди.

През 2004г Германската икономика показа ръст от 1.7% като превиши средните 1.2% от бурното последно дессетилетие на двадесети век. Това бе едно забележително завръщане на блясъка на стария континент, което се оказа твърде изненадващо за много икономисти притеснени от поскъпващото евро. Те смятаха че то ще убие германиския експорт.

Откакто еврото започна да поскъпва спрямо американския долар през 2001г., постоянно бяхме предупреждавани, че това ще навреди сериозно на европейските износители.

Еврото окончателно се превърна в платежно средство в Германия през 2002г. в период на негово поскъпване. Върхът бе достигнат в края на 2004г., при цена 1.36 долара за евро. Според мнението на всеки вещ в икономическите закономерности, такова поскъпване би трябвало да доведе до значително намаляване на износа. Изненада бе, че той се увеличи с 8.2% през 2004г. по време на скъпото евро задържало се трайно над 1.3 долара за евро. Именно тогава Германия се превърна в най-големия износител в света изпрварил Америка по този критерий, а търговският излишък надхвърли този на Китай, Япония и Индия взети заедно.

Всичко, което описахме тук го подкрепяме с една графика отразяваща почачващият се търговски излишък през годините на поскъпващо евро. Логика, която напълно противоречи на конвенционалните икономически теории, които властват в медииното пространство и служат за отправна точка на милиони начинаещи тредъри, смятащи, че това е верният критерий, по който да вземат решения как да търгуват на валутните пазари. Графика 1.

Ако някой се опитва да разгадае поведението на валутната двойка евро – долар не е нужно да се изучава търговския баланс на САЩ или европейските страни. Нека да обърне внимание на тренда, който носи информация сам за себе си, какъв е потенциала за близкото или далечно бъдеще. Ако желаете да уловите тенденцията на търговския баланс, просто изучете тренда на този показател. Графиката е най-ценния помощник и само техническия анализатор разбира какво стои зад върховете и дъната.

Графика 1. Евро – долар горе, търговски излишък долу

(кликни на графиката за по-голям размер)

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.