Време е за почивка

Скучното поведението на пазара е добър повод да наблегнем на ваканционното настроение. Дори и за хората, които вече са приключили със своята лятна отпуска е препоръчително предимно да наблюдават и да не избързват с никакви позиции. Застояването пред компютъра не е препоръчително освен ако не е с образователна цел.

Именно заради това в днешния анализ аз ще изкажа неутрално мнение с лек привес на бича ориентация в краткосрочен план. В дългосрочна преспектива ще продължа да бъда мечка за еврото, световните индекси и бик за долара. Специално за валутната двойка EUR/USD oчакванията ми са, че през близките дни е възможно да започне ново пропадане за продължителен низходящ тренд, но на този етап нямам никакви сигнали, че мечките се активизират. Възходящата корекция все още не изглежда завършена и предполагам, че ще станем свидетели на тест на 50% или дори 61.8% ниво на Фибоначи.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Независимо от ваканционното настроение, което е обхванало пазарите и мен самия продължавам да хвърлям поглед на обектите, които следя традиционно и ако се появят изненадващи сигнали бих се включил в посока надолу с по-дългосрочни позиции. Засега обаче предпочитам да запазя неутрално-бичата си ориентация за евро-долара в краткосрочен аспект.

Освен обозаченията на фигура 1 за корективното движение ситуацията предлага и друга интерпретация на вълните. След дъното направено от валутната двойка на 07 юни 2010 г. могат да бъдат преброени седем вълни, които съм номерирал на фигура 2. Това означава, че вместо етикетите abc за стандартен зиг-заг, които съм поставил на горната графика може да се окаже, че всъщност става дума за двоен зиг-заг. Дори и да се окаже именно тази корективна формация последствията, които описах към предходната фигура си остават същите и при долната графика.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Неутралното ми отношение произлиза от това, че са налице едновременно фактори за продължение на възхода, но се появяват и симптоми за скорошен спад.

Например съгласно Дау теорията имаме вторичен тренд нагоре защото през последните месеци цената прави безспорни по-високи върхове и дъна, които не пробиват възходящата трендлиния. Ако се опрем на Вълновата теория на Елиът цялото покачване започнало на 7 юни, може да се разгледа като завършена корективна формация, но на малката графика която съм оградил с лилав квадрат липсват пет вълни надолу.

Ако спадът от вчера си остане само с три вълни както е към момента, в който подготвям този анализ аз ще запазя бичата интерпретация и дългите позиции откривани в началото на възхода. Ако обаче станем свидетели на петица вълни надолу в заградения квадрат съчетана с пробив на трендлинията, тогава ще изчакам abc корекция нагоре през следващите дни и тогава ще търся къде да закривам дългите позиции. Също така ще търся място за откриване на къси позиции. Стоповете на дългите позиции са преместени така, че дори и няколко дена да не наблюдавам пазара пак ще бъдат реализирани печалби от 500 и 700 пипса. Навременна реакция от моя страна при евентуална петица надолу и тройка нагоре ще ми позволят да закрия на значително по-високи нива.

Докато не установя коя от двете траектории избира пазара (червената или зелената) ще продължа да бъда неутрален и в очакване на избора, който ще направи пазара.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.