Мечият пазар е труден при старта

Летните месеци както обикновено предложиха скучна търговия. Повечето позиции, които можеха да бъдат търгувани позволяваха да бъдат задържани закратко. На няколко пъти сигналите изглеждаха красноречиви, че вълна три е вече стартрирала и това ме подтикваше да влизам с по-големи позиции. Всеки път обаче се налагаше да предприемам действия като тези, които съм описал в този материал.

Ако при някои инструменти се случваше да има по-голямо движение, го оценявах като корективно и участието ми беше за не повече от седмица или две. С наближаването на месец септември, който се е доказал като доста динамичен месец съм готов за голям и продължителен тренд, но динамиката на пазара от последните 24 часа ме карат да приема, че е по-добре да остана в очакване. Действията, които се наложи да предприема беше за редуциране на голямата експозиция, която имах в различните инструенти. Голяма част от късите позиции при фондовите индекси закрих. Друга част бяха хеджирани и само малък брой от тях оставих активни, в случай че мечият пазар при индексите ни изненада още преди есента. Това че трета вълна надолу от висок порядък наближава се подкрепя до голяма степен от всеобщия сентимент. Докато в началото на лятото световните медии претендираха, че кризата отшумява и говореха за възстановяване, през последния месец се появяват все по-често коментари, за трудностите пред пазарите. Например признанието на ФЕД, че опасността от дефлация вече е реална. CNN вчера публикува статия с официално мнение от експерти на Morgan Stanley в нея се казва, че „Дълговата криза сега започва”.

За всеки, който е учуден защо намесвам изказвания вместо да се концентрирам върху графиките, както се прави в техническия анализ уточнявам. В период когато обществения сентимент признава, чрез статии и мнения, че ветровете се променят съвсем скоро втората корективна вълна се превръща в трета импулсивна. Именно по време на третите вълни може да се наблюдава синхрон между пазара и икономическите новини и изказвания. Преди вълна 3 да започне, закъсняващата икономика подава объркваща информация вдъхвайки надежди, че бичите трендове могат да продължат.

Графика 1

Фигура 1 показва, че индекса S&P500 има потенциална формация leading diagonal за вълна 1 зелена и сега вероятно се развива 2 зелена. Липсата на директно ускорение надолу през последните дни ме накара да приема, че вълна 3 зелена все още не е започнала и затова закрих или хеджирах голям брой къси позиции докато са все още на печалба. Все пак запазих няколко къси позиции защото не е изключено ако съпротивата при 1100 пункта не бъде преодоляна цената да започне директно пропадане. Дали индексът ще избере оранжевата или зелената траектория предстои да разберем през следващите дни и едва тогава ще преценяваме къде да откриваме евентуални нови къси позиции.

Развитието на фондовите пазари отчасти намира своята корелация с валутните. За сега все още не се наблюдава плътен синхрон с поскъпващ долар, но при условие, че вълна 3 при индексите започне да се случва, допускам, че ще получим като подарък поскъпващ долар. Именно това се опитвах да отигравам през последната седмица при валутните двойки EUR/USD, USD/CAD, AUD/USD, NZD/USD. При всички тях се наложи пълно или частично закриване на позициите докато са на печалба защото там също се наблюдаваше забавяне на тренда, в който са позициите.

Голямата графика на USD/CAD позволява да очакваме трайно покачване, фигура 2.

Графика 2

Фигура 2 позволява да приемем, че са налице пет вълни нагоре от ноември 2007 до март 2009 г. След което се разви формация двоен зига заг за корекция надолу до април 2010 г. Предполагам, че вече може да започне нова петица нагоре, която да продължи с години. Именно поради тази причина имах две дълги позиции показани на фигура 3. От тях едната е закрита, а другата хеджирана докато преценя дали този сценарий се развива или се проваля.

Графика 3

Трудно е да се оцени дали след петте вълни нагоре и развилата се аbc корекция надолу покачването е вълна С синя или е начало на новия голям тренд нагоре. Именно поради тази причина съм закрил едната позиция докато е на добра печалба. Другата съм я хеджирал с идеята, че ако валутната двойка не падне под 50 – 60% Фибоначи и тръгне отново нагоре ще закрия хеджиращата, за да остана отново с дълга позиция. Дали бих добавил още дълги ще зависи много от цялостната картина на фондовите и валутните пазари.

Липсата на низходящо ускорение при EUR/USD също бе причина да закрия или да хеджирам късите си позиции. Едни от тях са още от края на 2009 г. други от началото на 2010 г. Последните къси откривах преди седмица. Това показва за пореден път моята дългосрочна меча ориентация за тази валутна двойка. Въпреки това когато пазара показва, че е неспособен да продължи ускорявайки надолу предпочитам да съм извън играта докато оценя къде може да се влиза отново. Голямата графика при EUR/USD предлага два сценария с равна вероятност, фигура 4.

Графика 4

Ако пазара избере зелената траектория още до края на седмицата или началото на следващата ще се случи корекция нагоре до не повече от 1.3100 и ще станем свидетели на нови петици надолу и тройки нагоре. Ако цената отиде над тези нива ще очаквам корекция с продължителност няколко семдици. Нейният край ще очаквам в зоната между 1.3500-1.3900. Ако се случи изнендаващ срив още днес или утре, той като част от позициите ми не са затворени, а само хеджирани, ще бъдат ударени стоповете на хеджовете и късите позиции ще продължат да носят печалба.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демострация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.