Посоката ще определи S&P500

През последния месец интересът ми да разглеждам валтната двойка EUR/USD намаля поради факта, че той навлизаше в корекция, а както винаги всички корекции са трудни за прогнозиране. Към текущият момент обаче е налице възможна АВС корекция нагоре и това е логично да ни подсети, че този инструмент ще е на кръстопът през следващите дни. От една страна корекцията досега бе твърде плитка и това дава потенциал за още ръст. От друга страна фондовите индекси се готвят за голям спад и това може да въвлече и валутната двойка в посока надолу. Кой от двата сценария ще надделее предстои да разберем през следващите дни в зависмост от това, коя от описаните траектория ще се развие.

При валутната двойка EUR/USD се наблюдава формация клин, която техническия анализ описва като трендобръщаща. По принцип това е силен аргумнет в полза на спад в дадения случай, но сме длъжни да отчетем множество фактори, които не са за подценяване. Затова се налага да сме много предпазливи днес и в началото на следващата седмица ако искаме да участваме в едната или другата посока.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Сценариите, за които да сме подготвени съм показал на фигура 1. Голямото пропадане на EUR/USD дава силен акцент на двата бичи сцерия, които съм изрисувал с червен и син цвят. Макар и по-рядко клиновете вместо да бъдат пробити в долната линия, цената преминава над горната и остава там превръщайки я в подкрепа. Едно такова ускорение ще донесе значително по-високи цени от текущите.

Другият бичи сценарий за еврото е след корекция до основата на клина, където е хоризонталната подкрепа. Ако цената пробие долната линия на клина е добре да изчакаме да видим какво ще се случи около посочената подкрепа. Задържане над нея ще бъде повод да запазя сегашните дълги позиции и дори добавяне на нови дълги позиции със стоп под дъното, което ще се формира около тази хоризонтална подкрепа.

Пробив под това ключово ниво особено ако е направено с пет вълни надолу и корективна тройка нагоре ще ме подтикне да закрия текущите дълги позиции и да открия къси позиции. Тази развръзка можем да очакваме през първите дни на следващата седмица. Дотогва е добре повече да се наблюдава отколкото да се участва.

По принцип избягвам да търся корелация между индексите и валутните двойки, но в случаите на очакван спад при първите е много възможно да се прояви същия синхрон с валутите какъвто имахме през 2008 г. когато съвместно с фондовите пазари падаха и EUR/USD, и AUD/USD, и NZD/USD, както и доста други инструменти.

Ще разгледам едночасовата графика на S&P500 уточнявайки, че в зависимост от нейното развитие може да станем свидетели на изключително динамични времена през идната седмица.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Съгласно фигура 2 индексът вече е нарисувал вълни (1) и (2) и сега се намира във вълна (3) от която е вълна 1 (червена) е вече нарисувана, а вълна 2 (червена) предстои да бъде завършена. Дали това ще се случи днес или през следващите дни зависи от сложността на корекцията, която ще избере пазарът. Това предполага изключително приемлив риск за откриване за къси позиции и добавяне на такива защото именно по време на корекции е най-подходящото време за включване. Точно тогава стоповете са най-близки до текущите нива.

Стоп поръчките на всичките позиции и на вече откритите, и на тези, които предстои да бъдат откривани са над върха, от който започва вълна 1 (червена). Това, което ще хвърли сериозни съмнения върху сценария за голям спад е пробив над най-виското ниво на Фибоначи 76.4% и низходящата трендлиния. Такова развитие ще ме подтикне да спра да откривам къси позиции и дори да започна да редуцирам броя на вече откритите.

Пробив над тези нива ще увеличи шансовете или за консолидационна формация, която да подава объркваща информация през следващите месеци или ще има продължение на бичата корекция от март 2009 г., която може да продължи до есента с нови върхове над този, който бе направен на 26 април 2010 г.

Съвсем естествено една част от новооткритите къси позиции ще свършат на загуба при този сценарий, но това са част от законите, на които е подчинена борсовата търговия. Важното е, че когато се участва при ситуация с петици вълни надолу и корективни тройки нагоре, рисковете са твърде малки и като вреоятност, и като размер спрямо потенциала на очаквания спад.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.