Ще пада ли еврото?

Въпреки стремглавото пропадане на еврото и свързваната с него „любима ” тема за Гръцката криза, този анализ предвижда голяма вероятност за едно поскъпване. Или по-точно – поскъпване на еврото спрямо паунда.

В последните месеци еврото се обезцени спрямо доста валути. Включително и спрямо такива на страни от стария континент. Но спрямо една валута, от гледна точка на техническия анализ, единната валута има няколко ясно изразени сигнали за поскъпване. Става дума за валутната двойка EUR/GBP.

На фиг. 1 е показана графиката, изобразяваща движението на тази валутна двойка от 1993г. до сега.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям разме

Както се вижда от графиката на фиг.(1), възходящият тренд, започнал в началото на 2009 година все още е в сила. До тук са завършени (1), (2)и (3) вълни, като евентуалната (4)-та вълна е в процес на завършване. Естествено за да се подкрепи това предположение трябва да се намерят достатъчно сигнали, които да потвърждават тази вероятност.

Първото нещо, което трябва да се направи е да се начертае канал, който има за цел да определи нивото на което би приключила (4)-та вълна. Този канал е от изключително голямо значение защото освен за нивото на подкрепа за евентуална (5)-та вълна, той може също така да ни ориентира до известна степен и за продължителността на (4)-та вълна.

Ето по какъв начин:

В повечето случаи четвъртите вълни приключват на ниво 38,2% от нивото на Фибоначи, показващо корекцията на (3)-та вълна. В малко по-редки случаи четвъртите вълни стигат до 50% корекция на третите вълни. За да се ориентираме по-добре за приключването на евентуалната (4)-та вълна, в нашия случай веднага след като начертаем канала трябва да използваме и втория инструмент, а именно – определяне на нивата на Фибоначи. Сега, когато двата най-важни инстумента са налице нека анализираме случилото се след края на вълна (3), като същевременно изясним защо първото нещо, което трябва да се построи е канала и как той може да ни ориентира в най-трудния аспект на канала – времетраенето.

Както се вижда от фиг. (1) краят на (3)-та вълна настъпва с рязко пропадане, което след едно зигзагообразно движение достига ниво 38,2% при точка (А). От текста по-горе става ясно, че на това ниво обикновено приключват четвъртите вълни. В нашия случай няма как да не обърнем внимание на факта, че цената достига ключовото ниво 38,2% и отскача нагоре, но все още е далеч от долната линия на канала. Това естествено не означава, че трябва със сигурност да изключим началото на една (5)-та вълна, но задължително трябва да бъде взето под внимание. Именно по този начин – чрез построяването на канала можем да се предпазим от прибързано обявяване на пета вълна и да се ориентираме за една по-продължителна четвърта.

В графиката, която разглеждаме се случва точно това. Цената не прави нов връх, а вместо това консолидира в границите на триъгълник, като ни сигнализира за една по-продължителна (4)-та вълна. В последните седмици наблюдавахме пробив в посока надоло в този триъгълник, след което цената успешно достигна своя таргет. Така цената направи ново по-ниско дъно, но заедно с това достигна и нови ключови нива при които може да срещне изключителна подкрепа, аргументирана с вече много повече фактори.

На графиката на фиг. (1) това ниво е обозначено със сивата елипса.

Нека сега разгледаме факторите, които могат да подкрепят цената:

Цената доближава долната линия на канала.
1. Достига нивото от 50% на Фибоначи.
2. Може да намери подкрепа при върха на подвълна 3 от (3)-та вълна.
3. Доближава се до 200 – дневната пълзяща средна.
4. Това също е нивото – таргет за пробива на триъгълника.

А сега да разгледаме структурана на самата четвърта вълна. Тя е показана на фиг. (2).

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Първоначалното пропадане А, В, С, което почти достига ниво 38,2 на Фибоначи оформя вълна W от една комплексна корекция. Следва триъгълник, който оформя междинната Х, след което пробивът на този триъгълник в посока надоло и успешното достигане до неговия таргет създава вълна Y . Оформянето на завършека на тази комплексна корекция, както и петте фактора, които изредихме по-горе, оказващи подкрепа на цената ни дават достатъчно основание да предположим завършването на (4)- та вълна и да се подготвим за нови покупки по времето на евентуална (5)-та.

На фиг. (3) е показана часовата графика, изразяваща последното към момента пропадане. Въпреки че цената все още не е достигнала долната линия на канала и точно до нивото 50% на Фибоначи, в него личат сигнали за преобръщане в посока нагоре. Това може да означава две неща: или край на (4)-та вълна и начало на (5)-та, или една корекция на това пропадане преди евентуално последно дъно, докосващо линията на канала и линията, показваща 50% от нивата на Фибоначи.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Да разгледаме варианта за директно започване на (5)-та вълна:

Първото, което прави впечатление са завършени пет вълни в посока надоло. Следва пробив на тренд – линията и висока корекция на вълна (5), надминаваща нивото 61,8% на Фибоначи.Това, заедно с дивергенцията на индикатора MACD и RSI са първите признаци за отслабване на тренда. Последващото движение надоло не успява да направи ново по-ниско дъно и цената отново се насочва нагоре. В този момент се оформя евентуалното развитие на формацията двойно дъно. Ако тя се окаже валидна сме изправени пред два варианта: или достигане до нейния таргет и подновяване на низходящото движение, или началото на пета вълна. По-надеждните сигнали за началото на нова (5)-та вълна е пробивът на 61,8% от нивото на Фибоначи от последната низходяща петица.

Естествено това може да не се случи, но според всичко казано дотук, най-малкото, което трябва да се направи е да се предпазим от дълготрайни продажби.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.