Доларът наистина се оказа добра инвестиция

На 27 септември 2009 г. публикувахме статия със заглавие Добра инвестиция ще бъде доларът, а не акциите. В нея акцентирахме, че ако има инструмент в който да си заслужава да се инвестира дългосрочно това е единствено щатския долар. Позовавайки се на една друга статия от 22 юни 2009 г. изказах своето мнение, че в по-далечно бъдеще очаквам доларът да се изравни с европейската валута. Тогава подобно твърдение звучеше абсурдно за мнозина от читателите. През ноември 2009 г. EUR/USD преобърна своя тренд и до днес тренда продължава да е срещу еврото и в полза на зелените пари. Колкото до перспективата пред фондовите пазари и защо те продължават да не предлагат добра перспектива освен като кандидати за къси позиции сме публикували нова статия от 11 май 2010 г. – SOS – S&P. Вярно е, че процесът на преобръщане при акциите се забави, но това е проблем само за начинаещите и нетърпеливите. И едните и другите имат да учат много ако искат да останат на пазара.

Ако се опрем на нормалната статистика с голяма степен на вероятност бихме могли да кажем, че е време щатския долар да започне значителна корекция, която да изтрие поне 50-60% от неговата печалба. Само, че времената, в които живеем не са наормални и е полезно да сме готови за сериозни изненади. Сценариите, на които съм заложил своите позиции ще бъдат описани от мен, но още в началото бързам да уточня, че рискът е значително завишен заради липсата на добър синхрон между отделните инструменти през последните месеци. Докато EUR/USD бе в свободно падане, валутните двойки AUD/USD и NZD/USD се размотаваха във високите стойности.

Сценариите, които ще опиша днес имат умерено мечи последствия за първата валутна двойка, а за вторите две са за движение надолу от голям порядък.

Съгласно графиката с четиричасови барчета показана на фигура 1 EUR/USD предстои да нарисува вълна 5 розова от 5 жълта.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Това допуска спад от още няколкостотин пипса. Все пак е за предпочитане да се избягва откриване на нови къси позиции. Дори е полезно участниците, които вече имат къси позиции да помислят за закриване. Не изключвам пропадането да продължи още седмици защото има противоречива индикация от различни категории инструменти. Например техническия индикатор RSI няма дивергенция между вълни 3 и 5 жълти. Обикновено, когато индикатора прави по-ниско дъно заедно с цената е признак за ускоряващ процес. Подобно развитие понякога се случва при удължени пети вълни. В случая това е логично обяснение защото вълна пет жълта наистина е най-дълга по време на цялото пропадане. Все пак аз лично съм готов чрез сложни операции да задържа късите си позиции в случай на изненада и цената продължи своето свободно падане. Пак обаче обръщам внимание, че това е риск, който аз съм се научил да поемам. Дали той е приемлив за хората, които четат този материал, е важно всеки сам да прецени.

При валутната двойка AUD/USD разглеждам сценарий за довършване на вълна пет жълта, чийто таргет е също стотици пипсове. За съжаление добрите сигнали за вход бяха малко преди полунощ на 11 05 и докато дойде времето да бъде публикуван този анализ не е ясно докъде ще е стигнала вече цената. Аз съм открил няколко къси позиции. Първата е още когато вълна 3 жълта започваше и добавих още две заради очакването, че започва вълна 3 синя от 5 жълта. Стоповете на новите ми позиции са над върха на вълна 4 жълта. Там ще бъдат и топовете, на онези позиции, които тепърва ще бъдат откривани. За онези, които закъснеят да се включат поради причина, че хипотетична трета от пета вече е напреднала ще е добре само да наблюдават случващото се и да не бързат да откриват къси позиции близко до дъното намиращо се при 0.8700. Все пак ако пазара нарисува пет вълни надолу е логично да има abc корекция нагоре и едва тогава ще е удачно да се откриват нови къси позиции.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

NZD/USD също изглежда така сякаш е в началото на голям спад. Вълна 1 жълта е leading diagonal. Вълна 3 жълта е само в зародиш и от нея се е случила само вълна 1 синя. Тя е последвана от вълна 2 синя, която е някаква комплексна корекция. На още по-малкото ниво на тренда е нарисувана и вълна 1 розова, която на фигура 3 изглежда като expanding leading diagonal. По време на втора розова вълна се включих с къса позиция и се каня да откривам и още къси защото стоповете са доста близки все още и се намират над върха на вълна 2 синя.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Тези сценарии ще получат допълнителен тласък ако фондовите индекси тръгнат надолу през близките един два дни. Ако това се случи ще можем да очакваме пълен синхрон надолу при повечето инструменти подобно на ситуацията, която се разви през 2008 г.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат. Най-новата услуга която предлагаме от месец февруари 2010 г. е модул психология на индивидуалния трейдър. На него ще бъдете тренирани как да поддържате високо продуктивни състояния докато търгувате.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.