Социономика – науката с поглед в бъдещето

По време на спадът на фондовите пазари развил се през 2008 г. многократно чувах фразата „кой би могъл да предположи, че такъв голям срив може да се случи”? Този въпрос разкрива, че задаващият го, не допуска, че процесите на упадък подлежат на прогнозиране. Повечето хора приемат, че тези събития, които сполетяват световната финансова система, са напълно хаотични и непредвидими. Добрата новина е, че това не е така. През последното десетилетие Робърт Пректър, финансовото гуру на нашето съвремие, лансира една нова наука. Тя се нарича социономика. Нейните концепции разясняват какви са причинно-следствените връзки между обществените настроения и събитията, които се случват.

В неговата книга „Победи финансовата криза” още през 2002 г. той описва онзи драматичен развой на който станахме свидетели след края на 2007 г. Освен направената от него прогноза, той предлага сериозна аргументация за неизбежността на мечите процеси. Предложените решения могат да бъдат полезни само за грамотните в областта на техническия и вълновия анализ. За останалите тази книга ще изглежда като загадъчно пророчество.

Науката социономика не предлага формули за избягване на кризи и предотврятяване на финансови колапси. По-скоро тя аргументира неизбежния им характер. Да се приема, че кризите могат да бъдат елиминирани, означава да вярвате в съществуването на перпетуум мобиле. Цикличността е задължителен елемент от всички процеси във вселената и опитът цикълът да бъде загладен е равносилен на намеса в природните закони. Историята помни един такъв експеримент за елиминирането на циклите. Нарича се комунизъм. Всички знаят как приключи той.

В двата тома на неговата книга Socionomics: The Science of History and Social Prediction. Той предлага едно последователно и интердисциплинарно обяснение на сложните процеси, които протичат в обществения живот използвайки изключително разбираеми примери. Неговото красноречие позволява да бъде разбран фракталния строеж на цялата вселена както и на финансовите пазари в частност. (Повече за фракталите можете да намерите в книгата „Финансови ли са финансовите пазари”.

Социономическата теория е първата, която дава логично обяснение на факта, че пазарните индекси изпреварват икономическата действителност. Факт открит още преди век, но отговорът на въпроса защо се получава така е предложен от Пректър едва в наши дни.

За в бъдеще Home Traders ще публикува материали, обясняващи с каква проблематика се занимава науката социономика, какъв е приносът на различни личности в тази област и как тази нова наука ни помага да предвиждаме бъдещи процеси както на пазара, така и в реалния живот.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.