Скуката FED

Накратко: В този анализ ще научите за това, че мечият сценарий при EUR/USD отново е предпочитан от мен през последните два дни. Също така ще разберете кои са ключовите нива, които ще ме преориентират като бик. Ще прочетете и анализ на една валутна двойка, която повече от година не е присъствала в анализите ми.

Обикновено минутите и часовете на финансовите пазари, след събрание на Федералния резерв на САЩ, се характеризират с огромна волатилност. Твърде обичайно е от нея да пострадат и биковете и мечките, защото онези измежду тях, които имат дейтрейдърска ориентация и са с близки стопове почти винаги са излъгани от пазара, независимо в коя посока са открили своите позиции. Снощната сесия беше твърде различна и се характеризираше със скучни движения, типични за дни, в които няма събитие от такава величина. Може би мнозина се чудят защо коментирам фактор, свързан с новините след като съм адвокат на техническия анализ, затова обяснявам, че най-доброто отношение към новините не е като се опитваме да предугадим каква ще е бъдещата посока, а само да признаем, че някои от тях могат да ни изненадат с по-големи от обичайните колебания.

За разлика от времето когато очаквах да започне вълна 3 жълта, показана на фигура 1, сега нямам агресивни намерения както за откриване на нови къси позиции, така и да подавам агресивни сигнали близките дни. Причината е, че тази валутната двойка до голяма степен вече изчерпа своя потенциал за спад и това което можем да забележим, че става все по-трудно да се движи надолу независимо, че нова порция от лоши новини за Гърция и Европа заля медийното пространство. Това е една от характеристиките за екстремно мечи сентимент и макар EUR/USD да не изглежда с очевидни сигнали за голяма корекция нагоре става ясно, че дъното е или вече налице или сме близо до него.

На фигура 1 съм показал и бичия, и мечия сценарии. Първият ще има потенциала в продължение на няколко месеца да води еврото нагоре за корекция до 50 – 61.8% от целия спад. Това ще рече то да поскъпва до зоната около 1.4100-1.4300 и тогава да започне нова обезценка на европейската валута. Такъв ръст вероятно ще се развие като вълна С от формация expanding flat. Поради вероятността да се реализира този сценарий отново съм хеджирал късите си позиции близо до новите дъна и така ако пазара избере да е със стартирала корекция, печалбите от късите ми позиции ще се запазят, а ако цената пропадне под текущото дъно там ще ме ударят стоповете на дългите позиции и това ще позволи късите ми позиции да продължат да носят печалба. Това е моето отноешение към тази валутна двойка откакто оцених, че вълна 3 жълта приключи. Когато даден инструмент навлезе в четвърта и пета вълни моята стратегия е предимно да защитавам спечеленото, вместо агресивно да се опитвам да добавям нови позиции в последната фаза на тренда.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Мечия сценарий съм разгледал подробно на фигура 2 и съгласно неговата интерпретация директно пропадане без пробив над нивото 1.3265 ще покаже, че мечото движение продължава. Дори и пробив над посоченото ниво до около 1.3300 пак ще запази шансовете за мечия сценарий и ще означава, че вълна 5 жълта все още не е приключила. За сега ще дам предпочитание на мечия сценарий поне докато предвидените нива не са надскочени.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Опитвайки се да бъда по-конкретен ще кажа, че едва пробив над върха намиращ се на 1.3414 ще даде потвърждение за провал на мечия сценарий и тогава ще имаме повод при низходящи корекции да търсим вход за дълги позиции. Те няма да бъдат от категорията нискорискови, защото движението нагоре е по-вероятно да бъде корективно, но все пак размерът му се очаква да бъде за стотици пипсове.

Друга валутна двойка, която заслужава вниманието ни е EUR/GBP. Не съм я търгувал активно от началото на 2009 г., защото още тогава подаваше сигнали, че навлиза в консолидация, а всички консолидации са трудни за търговия. От вчера обаче тя се намира в нискорискова ситуация. Много е вероятно да е нарисувана формация триъгълник, на която й трябваше повече от година да се развие. Вълна Е проби долната линия на фигурата, но остана няколко пипса над дъното на вълна С. Това означава, че изискванията са изпълнени и може да се мисли за дълги позиции. Таргет за бъдещо възходящо движение ще търсим, използвайки широката част на триъгълника.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Аз вече съм с дълга позиция от вчера и стопа ми е под дъното на вълна Е. От тук нататък има два бичи сценария, които привличат нашето внимание. Първият е за директно ускорение нагоре, а другия за корекция до някое от нивата на Фибоначи на образувал се leading diagonal. За това единствения разумен стоп продължава да бъде под дъното на вълна Е. Подробната картина съм показал на фигура 4.

Графика 4
(кликни на графиката за по-голям размер)

Във всеки анализ, който подготвям се старая да посочвам логичните алтернативи на преференциалните сценарии. Това със сигурност внася объркване у начинаещите трейдъри и анализатори. Условността е задължителен елемент от съществуването на финансовите пазари. Чрез анализ нейното присъствие може само да бъде намалено, но не и изкоренено. Най-важното оръжие срещу нея е придобиването на устойчива психика.

Нашият екип от Home Traders, съвместно с института по „Невролингвистично програмиране” организира от 11 май обучение – тренинг, което е на тема „Високо -продуктивни състояния за трийдъри”. Програмата на курса може да бъде прочетена на http://www.home-traders.eu/course3.html

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демострация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.