Екстремен сентимент – край на тренда?

През последните месеци на 2009 година мнението на болшинството от валутните анализатори, икономисти и журналисти относно краткосрочното и дългосрочно бъдеще на американската валута бе крайно негативно. През същото това време, екипът на Home Traders многократно изказваше противоположно становище. То се базираше на вълновите формации, които се образуваха, съчетани с екстремно ниво на песимизъм относно долара. Въпреки известно отлагане на очаквания сценарий, все пак на 25.11.09 EURUSD регистрира връх и започна стремително пропадане в продължение на вече пет месеца.

Сега, като че ли ситуацията е противоположна. Два от индикаторите измерващи сентимента сред пазарните участници отчитат екстремни стойности на песимизъм този път спрямо еврото. Данните на „Commitments Of Traders” сочат ,че броя на късите позиции в европейската валута на „Large Speculators” е най-нисък от 1999 година (графика 1). Друг индикатор „Daily Sentiment Index” в началото на Април отчете 5% бикове в еврото. Тази „статистика” отразява мнението на трейдърите. От друга страна, напоследък , все повече политици, икономисти и инвеститори започнаха да се безпокоят за съдбата на еврото. Обикновено страховете им са обвързани с гръцката криза (тя явно ще е оправдание за всяко едно движение на финансовите пазари). Ще цитирам няколко заглавия от популярния сайт „Investor.bg”, които са достатъчни да предадат емоционалната нагласа. „ Да убиеш еврото с приказки” от 20.04.10; „Доларът напредна срещу еврото и йената” от 21.04.10; „Еврото се срина до едногодишно дъно заради гръцките проблеми” от 23.04.10. Бих казал че подобни мнения присъстват във всички медии. За вълновите анализатори, това обикновено носи следното послание: „екстремни нива на песимизъм сред масите”. В такива моменти, обикновено се наблюдава преобръщане на текущия тренд или пауза в неговото развитие. Означава ли това, че еврото е на път да регистрира трайно дъно? Дали предстои дългосрочно покачване?

Графика 1 EURO Net Position Large Speculators (www.timingcharts.com)

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Разбира се, ще е наивно да се прогнозира пазарно движение само заради множество заглавия в пресата. Най-точния барометър на настроенията сред пазарните участници е Вълновия Принцип на Елиът. А неговия основен постулат гласи, че след пет вълни по посока на тренда, ще последват поне три вълни в противоположна. Ако погледнем графиката на EURUSD след върха на 25.11.09 ще можем да преброим пет вълни в низходяща посока, почти като „по учебник” (графика 2). Логичното продължение е корективна формация, която да коригира това движение. Екстремния песимизъм спрямо еврото подкрепя такъв сценарий. Но интересното е, че за разлика от края на миналата година, този път интерпретацията на обтегнатия сентимент е много по-различна. Докато тогава той бележеше края на възходящ тренд, сега се вписва като фактор, който ще предизвика само корекция в текущия низходящ тренд. Най-вероятния сценария допуска, че въпросната корекция за вълна (2), се развива като „Expanding flat”, като вълни А и В вече са завършени и предстои вълна С, която ще регистрира връх по висок от този на вълна А . Първоначалния таргет на това покачване ще е около върха на вълна 4 от (1). Индикаторът RSI също сигнализира за изтощаване на тренда. Цената прави три поредни по-ниски дъна, докато Relative Strength Index регистрира три по-високи, образувайки явен “divergence”. Това е типично поведение на този индикатор при такава корективна формация. Дъното (върха) на вълна В от „expanding flat” корекция, обикновено остават непотвърдени от RSI. Всеки пробив на дъното на 1.3201 ще сигнализира че вълна 5 от (1) не е приключена и предстои още спад преди началото на вълна (2).

Графика 2 EURUSD Daily

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

В заключение ще спомена, че въпреки крайния песимизъм на инвеститори, трейдъри и анализатори относно еврото, все още нямаме никакви основания да преразгледаме прогнозата си от края на 2009 за дългосрочен спад на EURUSD. Напротив низходящото движение в пет вълни от върха на 25.11.09 потвърждава тогава направеното предположение. След приключването на съответната корекция (вълна(2) ) ще последва спад за вълна (3), която ще е прекрасна възможност от трейдинг перспектива(графика 3).

Графика 3 EURUSD Weekly

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.