NZD/USD е подходящ кандидат за къси позиции

Стръмното пропадане, което се случи при EUR/USD започна да се повтаря и при други инструменти. Закъсняващите в случая фондови индекси по света също изглеждат готови да се присъединят към низходящите трендове.

Много от критериите на техническия и вълновия анализи показват, че тренда на валутните двойки, комбинирани с щатския долар е в полза на зелената валута. Възходът на долара започна както е нормално в период, който малцина имаха идея, че това е мястото където той да бъде купуван. Дори и онези анализатори, които допускаха негов ръст кометираха, че очакването им е, че предстои временно поскъпване от корективен характер и след това американските пари ще се насочат за нови дъна. Този тип сентимент беше сред първите знаци, че е време да се купуват долари и да се откриват къси позиции на валутни двойки като EUR/USD, NZD/USD, AUD/USD. Днес ще разгледам валутната двойка NZD/USD защото при нея през последните три месеца се разви една специфична формация, която има високо надеждни последствия и рискът да бъдат открити позиции е добре премерен.

На фигура 1 се вижда формация leading diagonal. Когато тя се развива един от възможните сценарии е тя да е първа вълна от нещо голямо, което предстои.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Задържането на вълна (2) синя под съпротивата на вълна 2 червена бе потвърждение, че именно тази формация се развива и това бе повод за мен да открия две къси позиции още в средата на януари. Идеята е, че ако се развива именно описания сценарий предстои ново дъно, което може да бъде последвано от спад с хиляди пипсове. Онези хора по света, които залагаха на стратегията carry trade ще бъдат основните двигатели на едно силно пропадане при тези валутни двойки. Вероятно мнозина си задават въпроса как е възможно подобно нещо след като това противоречи на интереса на милиони участници. Всъщност големите движения се случват не защото са очаквани а точно напротив. На първо време една обезценка на разглежданата валутна двойка ще бъде предизвикана не от желанието да се притежават щатски долари, а по скоро от страха, че ако не се избяга навреме от откритите дълги позиции, може да бъдат реализирани сериозни загуби. Подобна паника обикновено се разразява когато даден инструмент пробие ключова подкрепа и в нашия случай тя е в зоната около 0.6971. Към момента, в който пиша тези редове цената вече леко проби това дъно. Онези възможности, които заслужават нашето внимание са за директно пробиване и свободно падане през следващите дни по начин, който цените се сриваха през 2008 г. или гравитацията на тази подкрепа да задържи цената в продължение на по-дълго време – например дни или седмица и едва тогава да се случи подобно пропадане.

Най-вероятно тази валутна двойка се намира във вълна (3) синя и в най-скоро време очакваме да се прояви вълна 3 червена от (3) синя. Това означава че предстои най-стръмния срив от целия низходящ тренд. В такива случаи е полезно да сме готови както за бърза намеса с къси позиции така и да сме гъвкави и да изчакаме търпеливо. Най-неприятното за онези участници, които все още не са открили къси позиции е, че стоповете са твърде далечни сега когато цената се е отдалечила от важните върхове. Дори аз самия не бързам да си сваля стоповете надолу защото една по-голяма корекция може да затвори позициите ми и пазара да продължи без мен. Предимството на Вълновата теория е, че ни подава сигналите за къси позиции много рано още докато цената е близо да своите върхове. Така рискът е минимален. Вярно е, че ранното включване изисква закалени нерви, но и това се учи с тренировки.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Фигура 2 показва, че цената вече пресече леко ключовата подкрепа и вълна 3 червена от (3) синя може вече да е в ход. Плитката корекция за вълна 2 червена не е проблем за този сценарий защото когато вторите вълни са съставна част от някоя трета вълна понякога остават да малките нива на Фибоначи.

Сега е 1.15 часа след полунощ и когато читателите разглеждат този анализ картината ще има промени в сравнение на това, което съм подготвил. За да се опитам да бъда максимално прецизен в описанието ще отида на още по-малка времева рамка.

Ако пазарът развие познатия класически модел тогава през близките един – два дни ще получим нови сигнали за къси позиции със стоп над 0.7150. При такава ситуация рискът отново ще бъде приемлив.

Логичен въпрос който всеки трейдър иска да зададе в такива ситуации е докъде можем да очакваме таргет на подобен спад. Конкретна цена не мога да спомена защото всяка цел която ще посоча може да се окаже много по-малка от това, което ще видим през следващите месеци и години. Големите времеви рамки предполагат силно поскъпване на щатския долар за дълъг период от време и онези участници, които успеят сега да открият позиции в негова полза ще могат да ги задържат преследвайки хиляди пипсове печалба. За това обаче е нужно да е възпитано търпение, което малцина притежават. Някакъв ориентир за бъдещи нива, до които да достигне започналия спад е да станем свидетели на спад под дъното при 0.4870 и дори не изключвам тест на зоната около 0.4000. Едно такова движение ще позволи на мечките да печелят независимо дали ще търгуват за кратки или продължителни интервали.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкраха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат. Най-новата услуга която предлагаме от месец февруари 2010 г. е модул психология на индивидуалния трейдър. По време на него ще бъдете тренирани как да поддържате високо продуктивни състояния докато търгувате.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.