Златото едва ли ще блести през следващите месеци

Златният метал наистина има уникални свойства. Това обаче не означава, че всеки един момент е добър за инвестиции в него. Доста разпространена е теорията, че по време на криза този актив неминуемо върви нагоре. Има обаче и още една теория, която е много по-вярна от първата. Тя е, че когато много хора вярват в предстоящо движение на борсата то не може да се развие в очакваната посока и се случва точно обратно. Объркването разбира се става още по-голямо за масовия инвеститор, докато в медиите се дебатира дали кризата продължава или не. Задълбочава ли се тя или напротив, всичко върви на добре. Но да оставим засега тази тема и да разгледаме дали съществува закономерност, която да кара златото да поскъпва по време на тежки времена. Разбира се ако разгледаме графиките на метала синхронно с индекса DJIA ще установим, че е имало периоди през последните десетилетия когато гореописаната зависимост се е проявявала. Само, че когато изследваме поведението на двата инструмента през последните осем години ще видим, че след 2002 г, те са в почти пълен сихнрон. Единственото разминаване се състои в това, че единият инструмент преобръща тренда с няколко седмици или месеца преди другия, но така и няма как да се оцени, кой ще инициира този обрат.

В днешния анализ основно ще обърна внимание на цения метал и ще се позова на неговата графика, за да аргументирам своята прогноза (фигура 1)

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

В днешния анализ основно ще обърна внимание на цения метал и ще се позова на неговата графика, за да аргументирам своята прогноза.

Дали едно такова предвиждане е добър повод за покупки към конкретния момент? Едва ли. Причината е, че спадът, който започна може да продължи с месеци и дори с години. Ако се вгледаме в стойностите на втория описан сценарий, това означава потенциална обезценка до половината от текущото равнище. Това едва ли ще се понрави на когото и да било от кандидат инвеститорите.

Всъщност разглеждания днес сценарий е едно продължение на онзи анализ, който profit.bg публикува на 09 09 2009 г. със заглавие Злато и кеш. Предвижданият тогава таргет до 1100-1200 беше достигнат във високите му граници и в началото на декември 2009 г. и започна рязко пропадане напълно в унисон с очакванията ми. Това ми позволи многократно да откривам къси позиции, както съм показал на графиките по-долу и намеренията ми са да продължа да добавям, защото дори и близкия таргет до горния триъгълник от фигура 1 означава спад от текущите нива с приблизително 200 долара за тройунция. Ако пък се развие силно мечия сценарий тогава предполагаемата цел ще е още по-голяма.

Най-агресивните три къси позиции открих заради завършените пет вълни нагоре след триъгълника на фигура 2. Техните стопове вече са преместени на удовлетворителна печалба.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

По-близката измежду двете цели е видима на тази графика, като съм я оградил в розовата елипса.

След като на графика с часови барчета златото нарисува ясни пет вълни надолу като leading diagonal, който бе последван от корекция expanding flat, фигура 3, получихме надеждни сигнали за добавяне на нови къси позиции. Стоповете на първите две също са вече преместени на печалба. Само последната позиция, която отворих след пробива на жълтата подкрепа е със стоп, който може да донесе загуба, но тя ще бъде твърде малка, за да бъде притеснителна ако мечия сценарий се провали.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Разбира се от тук нататък цената едва ли ще се движи като права линия надолу и е логично периодически да се развиват корекции нагоре. Някои от тях ще бъдат добър повод за откриване на още къси позиции.

За мнозина сценариите, базирани на вълнова теория носят някаква мистика, която едва ли има някакво логично обяснение. Логиката може да бъде разбрана само от онези хора, които осмислят факта, че вълните се рисуват от обществените настроения, които се генерират не от външни събития и новини, а от процеси предизвикани от стадния инстинкт и ирационалното взаимодействие в групите. Освен това, е добре да добавим, че техническия анализ и вълновата теория са пряко обвързани с природните закони. Именно поради тази причина те ще продължават да работят докато има финансови пазари. Причината за тяхната ефективност не произлиза от предположението, че много хора вярват в тях и ги използват, а точно обратно – защото ги отхвърлят. Така малцина имат възможността да осмислят и да се възползват от предимствата им. Колкото до болшинството от участниците те се задоволяват с онези теории, които се ползват от масовия инвеститор, а историята показва, че именно той е вечният губещ.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат. За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.