Цар долар

Сигнали, които да си заслужава да бъдат описани се случват твърде рядко. За щастие точно днес имаме такива. Те могат да бъдат видени при валутната двойка EUR/USD и аргументирани чрез различните времеви рамки. Под надеждни сигнали ние, вълновите анализатори, разбираме такива ситуации, които ни позволяват да си сложим стопове на близки разстояния, установими на малки времеви рамки, докато таргетите са на много по-голямо разстояние. Тях ги търсим на големите графики.

През последните месеци многократно бях критикуван от мои читатели, че избързвам с бичите си прогнози за долара. Поведението на разглежданата валутна двойка показа защо имам такова отношение по темата. Обърнете внимание на фигура 1.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Вълна 3 червена достигна своя връх в началото на юни, а вълна 5 червена приключи в края на ноември. На бичото движение му бяха нужни почти шест месеца, за да извърви определено разстояние, като всеки ръст на еврото беше свързан със застъпване между върховете и дъната. Това е един от знаците, за немощ на възхода. Този фактор в комбинация с вълните показваше, че независимо от наблюдавания ръст се намираме близо до исторически връх. Епизодично съм си позволявал да бъда бик като позиции и изказване, но като цяло дейсвията ми се характеризираха с предпазливост по отношение на растежа при европейската валута. Моят акцент през втората половина на 2009 г. постоянно беше за огромния потенциал на щатския долар да поскъпва. Той се събуди в края на декември месец и направи движение, което изтри шест месечното нашествие на еврото само за три седмици.

Големите времеви рамки не ни подават ежедневно сигнали, от които да се печелят хиляди пипсове, но няколко пъти в годината ни помагат да се разположим по начин, който носи именно такива печалби. Приблизтелен таргет на позициите, които откривах през последните дни съм показал на фигура 1 защото той може да бъде установен само на графики със седмични и дневни барчета. Всъщност това, което очаквам е, че започналия тренд ще води доларът към паритет с еврото и защо не зелените пари да се върнат на нива от 2000 г., а разликата спрямо текущите нива ще бъде около 6000 пипса . Ако сценария, на който съм заложил се развие, някои от позициите, които вече съм открил и предстои да добавям ще бъдат приключени едва след години.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Солидни аргументи в полза на голямо пропадане при EUR/USD виждаме и на графиката с четири часови барчета, фигура 2. Макар петицата на долу да не е като извадена от учебник, тя не нарушава правилата от Вълновата теория на Елиът. Друга слабост на сценарий за директно поевтиняване на еврото е, че вторите вълни обикновено достигат до 50-60% от първите вълни и не бива да изключваме корекция нагоре, която да продължи още седмица или две. Кои са ключовите нива, които ще покажат, че сценария за моментално пропадане се провалят ще покажа на фигура 3.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Често бивам запитван дали на малките графики при валутните двойки могат да бъдат откривани петици и тройки. Отговорът е Да! Показал съм ги на фигура 3. Те не могат да бъдат открити всеки ден защото зависи в каква фаза се намира пазара и ако сме вътре в някаква корективна формация дори и опитни вълнови анализатори не са способни да идентифицират вълните. Днес обаче можем да се радваме имено на такива ясни конфигурации. Тяхното наличие е още един надежден сигнал, че голямото движение надолу вероятно е започнало. Именно когато преди два дни вълна 1 синя се разви като перфектна петица, в края на корекцията, която последва започнах да търся вход за къси позиции. Стоповете първоначално бяха над върха на вълна 1 синя, но вече са разположени над върха на вълна 2 синя. Така дори и да се обърка сценария една от позициите ми ще бъде на печалба, втората на малка загуба, а при третата рискувам около 90 пипса. Петицата вълни, които пазара нарисува през тази нощ са още едно потвърждение, че днес може да е голям ден за щатския долар. Към момента разглеждам вълна 1 червена като част от вълна 3 синя. Това предполага силно ускорение надолу през днешния ден. Именно поради тази причина открих последната къса позиция докато подготвях този анализ. Вълна 2 червена от 3 синя е възможно да е вече приключила и да започнат новите дъна още в близките часове. Не изключвам обаче и корекция за вълна 2 червена, която да тества по-високите нива на Фибоначи и едва тогава да започне спада. В такъв случай пропадането ще се отложи за по-късно днес или в понеделник. Нивото, което ще покаже, че този сценарий отпада и се налага да чакаме още няколко седмици за ново мечо движение се намира при върха на вълна 2 синя. Именно за това моите стопове са там. Припомням отново на всички читатели, че никой анализ не предлага еднозначни отговори, защото когато търгуваме на борсата ние флиртуваме с бъдещето, което е неизвестна величина. Въпреки това Вълновата теория на Елиът е метод, който по-уникален начин ни показва как с минимални рискове (в случая няколко дестки пипса) можем да преследваме таргет от стотици и дори хиляди пипсове.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкраха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат. За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.