2010 – година на важни за пазара събития

Според мен въпроса, който всички пазарни анализатори и трейдъри си задават най- често е “КОГА”.

Доста от вас вероятно имат предположение, че скоро предстои подновяване на мечия пазар. В тази статия ще предложа някои факти, подкрепящи тази идея.

Предполагам, че повечето от вас са чували за великият италиански математик, живял през 13 век Леонардо Фибоначи от град Пиза. Той е преоткрил една забравена по това време числова последователност: 1,1,2,33,5,8,13,21,34,55,89,144 и така до безкрайност. В днешно веме тази числова последователност е известна като “ Числата на Фибоначи”.

Вниквайки по- задълбочено може да се установи, че тази числова последователност не е просто някаква нумерология, а всяко едно от числата има взаимовръзка с някое от другите числа. Например като съберем всяко число събрано с предходното получаваме следващото и т.н. Аз лично съм меко казано впечатлен от това, как всяка една от вълните на Елиът и последвалите ги корекции могат да бъдат “паснати” към някоя от стойностите на Фибоначи с изключителна точност. Тези стойности дават възможност на анализатора да установи не само вероятните нива, но и вероятното време за промяна на посоката на пазарната цена, особено когато има съвпадение на ценови таргет с вълново броене.

На мен лично не ми е известен 100% сигурен начин за прогнозирането на времевия фактор. Елиът е казал, че времевият фактор доста често се адаптира към самата формация, например вмествайки графиката в тренд канал, цената би могла да удължи или да скъси самата формация, достигайки друга времева и ценова стойност от числата на Фибоначи, което също може да бъде сметнато за правилно.

Сега да видим числата в действие:

Нека да вземем формирания връх през 1929 г. като отправна точка и му добавим някои числа от редицата на Фибоначи:

1. 1929 + 3 години = 1932 пазарно дъно

2. 1929 + 5 години = 1934 корективно дъно

3. 1929 + 8 години = 1937 бичи връх

4. 1929 + 13 години = 1942 корективно дъно и т.н.

Може да се уверите в това на Графика № 1:

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Подобна серия от бих казал точни попадения започна от 2007 г. насам, когато световните индекси регистрираха исторически върхове.

Нека този път да вземем друга отправна точка- 2007 г. и да добавим към нея числа от редицата на Фибоначи, и да погледнем резултата на графика №2:

1. 2007 + 1 година = 2008 корективен връх (като втора вълна)

2. 2007 + 2 години = 2009 пазарно дъно

3. 2007 + 3 години = 2010 вероятен връх

4. 2007 + 5 години = 2012 ???

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Бих искал да приложа още 1-2 графики на DJIA, където съм използвал спомагателен софтуер, съдържащ формули, базирани на изчисления от редицата на Фибоначи, при който можем да прогнозираме евентуалните не само ценови, но и времеви нива за край на очакваното движение. Забележете на следната графика, че цената има доста съвпадения като време и нива. Също можем да се уверим в това, че възходящото движение е към своя край.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Въпреки времевата промяна, която съм направил на следващата графика, търсейки златното сечение виждаме същия резултат.

Графика 4
(кликни на графиката за по-голям размер)

Сега бих искал да спомена съвсем повърхностно уникалния труд на W.D.Gann. Той е бил един от великите трейдъри и известни математици на 20 век.

Времевия фактор е бил едно от най-важните неща в неговите прогнози. Според него всяко движение на пазара е под влияние на природни сили, чийто резултат може да бъде предвиден години по- рано. Той още казва, че бъдещето е повторение на миналото и всичко се развива циклично като резултат от природно действие и противодействие. В неговите произведения той описва различни по време цикли, като ги разделя на първични и вторични. Според него 10 годишния цикъл има съществено значение, като прибавяйки го към важен връх или дъно можем да получим следващ връх или дъно. Също важен цикъл се оказва и 7 годишният. Прибавяйки го към историческо дъно или връх можем да допуснем следващите такива.

Gann също приписва на пазара поведение, което е специфично за всяка година от 1 до 10 (като крайна цифра или число). Според него всяка кръгло число-например 10 се характеризира с мечи пазар.

И сега нека да паснем някои от циклите:

1. 2000 г. връх + 10 години = 2010 г

2. 2003 г.дъно + 7 години = 2010 г

3. Според Gann всяка 10 та година е меча = 2010 г

Мислите ли, че всичко това е съвпадение?….. Аз не.

Вземайки под внимание всички тези съвпадения, имам основателни причини да предположа, че много скоро предстоят генерални обрати при индексите, респективно при DJIA.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.