DJ Eurostoxx 50 — “ZZ TOP”

Позволих си да направя едно шеговито сравнение между името на едноименната рок група и текущата ситуация при европейският индекс DJ EUROSTOXX 50, погледнато през призмата на Вълновия принцип на Р.Н.Елиът.

Всички, запознати малко или много с Вълновата теория са наясно със значението на съкращението “ZZ”. Ще направя пояснение и за тези, които са далеч от тази материя. Това е етикирането на формацията с корективен характер, наречена “зиг-заг”. След такава формация ДОСТА ЧЕСТО цената формира връх(top) и след това възобновява движението си в посока на основния тренд.

Точно такава изглежда картинта при DJ EUROSTOXX 50 на дневна база- графика №1. От дъното, направено през м. Март до този момент цената убедително се движи във възходящ канал. Разлеждайки структурата по-детайлно съм склонен да приема развилото се възходящо движение от м.Март като двоен “zig-zag”, състоящ се от няколко корективни формации.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Вече е налице факта, че имаме фомирано по-ниско дъно от предходното и лек пробив на тренд канала. Според Дау теорията при наличието и на по-нисък връх е редно да допуснем продължение на спада и нови дъна.

Към момента можем да разгледаме два варианта за бъдещото развитие на цената. Не мога да предпочета нито един от двата, тъй като все още нямам сериозни потвърждения и пробиви на ключови нива. Общото е, че и двата предполагат спад в цената.

Единият изход е означен с червен цвят и предполага началото на вълна С (заградена в крък) от “zig-zag” от порядък “Primary” водещ до драматично пропадане на цената и по-ниски дъна от м.Март. Вторият вариант означен със син цвят също предполага спад, но ограничен в рамките на един “zig-zag” и след това по-високи върхове. Подобна ситуация се получи в началото на м. Юли.

Да разгледаме DJ EUROSTOXX 50 на едночасова база- графика №2.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Изучавайки структурата на низходящото движението, заполнало на 20.10.09 можем да допуснем една низходяща петица, носеща в себе си ценна информация за трейдърите, разчитащи на вълновия анализ. Ако броенето ми е било правилно е редно да изчакаме възходящото движение и да видим структурата му, и до какви нива на Фибоначи ще достигне. Естествено ако покачването се задълбочи до към 76,4 % от спада е редно да се усъмним в корективната му структура и преразгледаме ситуацията.

Ако цената се задържи в диапазона около 50.0% и 61.8% от Фибоначи и след това видим низходяща петица, чак тогава можем да мислим за къса позиция. За по-консервативните може да бъде препоръчано включване при пробив на зоната при цена 2,742 и 2,718.

Успешна търговия

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.