Събужда ли се доларът?

Няколко валутни двойки загатват през последната седмица, че може би наближава времето в което „Цар Долар“ да се събуди. Днес ще разгледам такава вероятност при две валутни двойки, но ще обърна специално внимание на алтернативните сценарии, за да избегнем неприятни изненади ако биковете за зелената валута отново се провалят. Започвам с EUR/USD. На фигура 1 съм представил два алтернативни сценария. С червени етикети съм описал мечия сценарий, на който днес давам малко по-голяма тежест.

Фигура 1

Вълна (1) червена има характеристиките на expanding leading diagonal. Вълна (2) червена разглеждам като expanding flat. Ако покачването е приключило имаме основание да очакваме днес или най-късно утре възобновяване на спада. Пропадане, което ще нарисува големи пет вълни надолу през следващата седмица, които да пробият под дълбоките нива на Фибоначи ще бъдат голямо предимство за мечия сценарий, който описвам. Дори обаче пазарът да е избрал бичи сценарий, заради наличието на пет възходящи вълни, можем да допуснем, че е време за корективна тройка надолу. Неин таргет може да търсим на някое от нивата на Фибоначи. Това означава, че рискът е приемлив да търсим вход за къси позиции със стоп над върха от 7 юни. Аз вече имам къси позиции. Едната е хедж на стара дълга позиция, която открих на 1.4050. Бидейки с преобладаващи къси позиции ще опитам да уловя много вероятното пропадане и през близките дни ще оценявам дали да закривам дългата или късите позиции. Нови къси днес могат да ме заинтересуват ако видя в близките часове нива около 1.4650.

Интересна ситуация имаме и при валутната двойка USD/CAD. На 29 април тя отбеляза текущо дъно и започна покачване, което може да бъде разпознато като формация leading diagonal. Този тип диагонали понякога се развиват като начало на нов тренд и е полезно да сме подготвени за вълна 1 (червена) на потенциален ръст. Последва АВС корекция като зиг-заг, чийто край бе на 31 май, която приемам за вълна 2 (червена). Първия ден на юни постави началото на нов възход, който до 03 юни поднесе още една петица нагоре. Разглеждам я като първа вълна от по-нисък порядък (зелен цвят) и приемам, че тя е вълна 1 от трета (червена). Тя от своя страна се оказа коригирана отново от тройка вълни (втора зелена) – фигура 2.

Фигура 2

На фигура 2 съм обозначил две ключови подкрепи. Докато цената е над синята хоризонтала шансовете остават големи за бичи сценарий, чийто потенциал е поне няколкостотин пипса. Пробив под нея ще свали значително надеждността на този сценарий, а пропадане под зелената подкрепа ще покаже, че е добре да търсим мечи интерпретации с нови исторически дъна за тази валутна двойка. Стопът на вече откритата ми дълга позиция се намира под синята подкрепа. Откриването на нови дълги позиции също е добре да бъдат със стопове на същото място.

Повече детайли се виждат на фигура 3. След дъното, на което се намира синята подкрепа се виждат още пет вълни (син цвят). Най-вероятния сценарий съгласно тази графика е, че засега валутната двойка е нарисувала само част от корекцията си и предстои връщане надолу днес сутринта и едва тогава да има продължение нагоре. Добре е да сме търпеливи и да изчакаме такава корекция и едва тогава да откриваме още дълги позиции. Така стопът ни ще е супер близък, а таргета много по-далечен. Има сценарий и за директно покачване нагоре още от текущите нива. Неудобството при него е, че стопът е на същото място и това го прави доста далечен.

Фигура 3

Надеждността е много висока за описания сценарий защото три нива от различен порядък координирано имат петици вълни нагоре. Единствената изненада може да дойде от най-големия тренд, ако се окаже, че мечият пазар започнал през март 2009 г. не е приключил и цената тръгне за ново дъно. Такова развитие ще може много бързо да бъде разпознато от вълновия анализатор и пак обърщам внимание на нивото за стоповете. Синята подкрепа ако бъде пробита е за предпочитане да сме без дълги позиции. Колкото до зелната подкрепа ако тя бъде пробита от спад с пет вълни, тогава след корективна тройка нагоре ще имаме повод за къси позиции. Ако ще се развива мечи сценарий, той може да се окаже актуален едва след няколко дни или седмица и ще имаме време да се преориентираме. Към момента обаче, ако някой търси позиции това са дългите при тази валутна двойка.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.