Очакването е еврото да се окаже героя

В последния ден от изминалата седмица се изясниха много неща. Двобоят между бикове и мечки при най-следената от всички валутна двойка EUR/USD изглежда донесе победа в полза на европейската валута. Шансовете за продължение нагоре и нов по-висок връх над този от 04 май 2011 г. са реални и точно това ще бъде работния сценарий за следващите дни независимо, че е полезно да се готвим за корекция. Най-близкият средносрочен таргет се намира около 1.5000 т.е. малко над зелената съпротива от фигура 1.

Фигура 1

Именно достигане до тази зона ще бъде повод за подлагане на нов анализ и тогава ще оценим дали покачването на еврото е приключило или предстои тест и най-високия исторически връх. Независимо дали става дума за описаната на фигура 1 траектория или още по-бичи сценарий шансовете в средносрочен план остават в полза на биковете. Именно поради тази причина предпочетох да бъда ударен от стоповете на хеджиращиата позиция и останах само с дълга позиция. Откриването на нови дълги позиции, няма да е лесна задача, защото не разполагаме с близки стопове. В краткосрочен план може да сме близо да завършване на петица вълни нагоре и скоро да започне значителна корекция надолу и именно такова развитие ще позволи да включване с дълги позиции.

На фигура 2 съм показал именно такъв сценарий защото в повечето случаи след дълго покачване пазара предпочита да коригира преди да продължи по посоката на тренда.

Всеки, който оценява себе си, че не притежава достатъчно опит е за предпочитане търпеливо да изчака такава корекция през следващите дни преди да влезне с дълги позиции. Така ще избегне излишни удари от стопове.

Има и сценарий за директно поскъпване. Според него цената ще се задържи на текущите нива още няколко часа и и ще се изстреля за пробиване на върха от 4 май, който е на ниво 1,4941. От такова развитие ще могат да се възползват само хората, които са вече с дълги позиции, които са откривани на ниските нива. Ако започва корективна тройка е трудно да се оцени колко дълбока ще е тя, затова и моят стоп продължава да бъде на най-ниското дъно където започва обозначената петица от фигура 2. Едва когато получим ясни сигнали, че тази корекция е приключила, ще имаме повод да преместим стопове малко под нея.

Фигура 2 

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

2 коментара по Очакването е еврото да се окаже героя

  1. Владимир Иванов каза:

    Здравейте… искам да попитам за сценария с директно поскъпване как би било броенето…

  2. При сценарий за директно поскъпване покачването, което приключи на 01 юни е петица вълни за първа вълна с много плитка втора вълна, която завърши в същия ден. Това би означавало, че сега тече вълна три. Този сценарий обаче става все по малко вероятен защото по време на третите вълни цената просто експлодира и не се размотава настрани както през целия днешен ден.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.