Наближава ден за капитулация на инвеститорите

Финансовите пазари имат свойството да прибират парите от масовите участници и да ги насочват към онези, които наистина познават правилата, които движат борсите. Именно поради тази причина, когато джобовете на обикновения инвеститор са опразнени и той вече се окаже отчаян, идва нова изненада. Пазарите започват да се покачват. При това забележете, че биковете се появяват не когато мнозинството ги е очаквало а тогава, когато повечето хора са приели, че оживление на борсата няма да има. Именно когато почти всички са продали или са забравили за своите инвестиции и последния контингент мечки натисне бутона за продажба започват по трайните покачвания на пазарите. Този ден в техническия анализ се нарича капитулационен.

Дългосрочната ми прогноза по отношение на международните борси продължава да е за продължителен спад през следващите няколко години. Това обаче не означава, че не мога периодически да събличам мечата кожа и да се превръщам в бик както в своята търговия така и в изказванията си. Тъй като световните индекси са близо до дъно, което може да се запази доста месеци, днес ще опиша как изглеждат параметрите на един капитулационен ден. Символиката в името се дължи на това, че когато долуописаните фактори се появят може да се каже с висока степен на вероятност, че инвеститорите са капитулирали и скоро предстои продължително покачване. То не винаги поставя началото на бичи пазар, но поне може да се очаква по-трайна корекция нагоре, която в предишни мои статии описах, че имат шансове да протекат през пролетта и лятото.

Критериите, които търсим на графиката изглеждат по следния начин:
1. Мечо движение, с продължителност месеци или години.
2. Волатилността да е екстремно висока през последните дни на търговия.
3. През капитуалционния ден цената пропада с голяма амплитуда до историческо дъно и до края на сесия отскача нагоре.
4. Обемът е няколко пъти по-голям от стандартния.

Нека проследим, кои от тези критерии вече са налице:
1.Фондовите индекси по целия свят са в низходящ тренд от края на 2007 г.
2. Волатилността през някои дни от последните седмици достигаше до 3.5% и дори повече.

Липсват последните два фактора:
Голямото пропадане, последвано от равностойно покачване през същия ден и огромния обем.

По отношение на обема вече, започват да се наблюдават гореописаните критерии. Например в петък индексът DJ30, който вече направи ясно различимо дъно, отбеляза сериозен ръст на изтъргуваните акции за деня (графика 1). Това показва, че е много вероятно денят за капитулация да е близо. Да обявим, че той вече е се е случил е прибързано защото другите два американски индекса S&P500 и особено NASDAQ 100 все още не са показали нарастнал обем и е добре това да бъде подвърдено също и от тях.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Важно е читателите да разберат, че ако са сред нетърпеливите инвеститори, които само чакат някой да им подаде сигнал за покупка, да се въздържат. Причината, е че капитулационния ден е само една възможност, а не гарантирано събитие. Преди да намалее рискът за покупки, първо трябва да видим сигнали за обръщане, а капитулационния ден е само предупреждение, за вероятна реверсия на пазара.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.