Ролята на новините в техническия анализ

Твърдението, че новините понякога могат да имат решаващо значение в определянето на предпочитан сценарий от няколкото възможни, би изправило косите на всеки уважаващ себе си технически анализатор. Ако уточним обаче, за какво биха ни послужили заглавията на журналистическите писания, ще разберем логиката на подобно твърдение. За сентимент индикатор. Медиите имат свойството да попиват настроенията на участниците в даден пазар и по много красноречив начин показват моменти на екстремен оптимизъм или песимизъм. Ще си позволя да направя две предположения, чрез които се надявам да изясня какво имам в предвид.

Неделя 08 март 2009.
EURUSD завърши петица вълни, които според актуалното броене представляват вълна (А) от Y (графика 1,2). Вълна 5 от (А) най-вероятно е краен диагонал и ако е завършен тепърва ще предстои покачване за вълна (В). За да се убедя че вълна 5 е приключила ще потърся най-вероятния й таргет, използвайки нейните съотношения с останалите вълни. И така, в една импулсивна петица петата вълна най-често ще бъде равна на първата. Също така е много вероятно да бъде равна на 0.618 от първа плюс трета. Освен това знаем че дъното или върха на вълна четири много често ще разделя цялата импулсивна петица в пропорциите на златното сечение. В конкретния случай: вълна 1=5 на 1.2585; вълна 5=0.618 от 1+3 на 1.2430; върха на вълна 4 разделя вълна (А) в пропорциите на златното сечение както е показано на графика 3, ако вълна 5 приключи на 1.2560 (графика 3). Заключението е, че таргета на въпросната вълна 5 се намира в зоната между 1.2430 и 1.2585. На същите нива се намира и подкрепата образувана от множество предходни дъна отбелязани с червени линии на графиката. Друг аргумент подкрепящ сценария идва от индикатора RSI, който е в „divergence” с цената. С всичко изброено дотук имаме достатъчно основания да считаме предположението за покачване на еврото спрямо долара за надеждно.
Още един сигнал, обаче идва от финансовите медии. На 2 март 2009 FXstreet.com The Foreign Exchange Market публикува статия със заглавие „Euro plummets against the Dollar as the EU rejects calls to aid Eastern Europe”. Медиите са един от начините позволяващи на вълновите и техническите анализатори да откриват нива на екстремен оптимизъм или песимизъм. Нека поясня. Не съдържанието на материала или новината са важните. Дори не е необходимо да се запознаваме с тях. Идеята е, че когато в пресата се появи новина акцентираща върху дадено финансово събитие, то точно тогава е много вероятно настроенията на участниците да са в екстремни нива. Ако следим финансови медии то е необходимо да търсим заглавия с подчертано сензационен характер. Думи като surge, plunge и plummet в английския език имат много по-силно значение отколкото decline, fail, rise, lift. Понеже финансовата преса ни затрупва с информация, ние имаме нужда от прецизиране на емоционалния заряд, който носи новината. Сканирането на заглавията и откриването на такива, съдържащи споменатите думи със силно значение, би могло да придаде по-голяма тежест на разглеждания в този момент сценарий. В нашия случай, бихме могли да отчетем екстремни нива на песимизъм относно стойността на еврото спрямо долара. Както знаем, именно в такива моменти е много вероятно пазара да преобърне своя тренд или да направи поне пауза в неговото развитие. Това разсъждение много добре се „връзва” с хипотезата за приключена вълна 5 от вълна (А) и предстоящо покачване за вълна (В) (графика 1).
Необходимо е едно уточнение. Излизането на статия притежаваща в заглавието си определени думи не е правило, служещо за отваряне на позиции. Това е начин, да се отчитат екстремни нива на положителни или отрицателни емоции в инвеститорите и спекулантите. Този екстремен сентимент има способността да се разтегля във времето и не винаги дъната и върховете съвпадат точно с излизането на такива новини. Наивно би било да се разчита само на тази тенденция. Пазарната обстановка отчитаща екстремни нива на оптимизъм или песимизъм по-скоро служи като фон, върху който графиката рисува своите фигури. Вълновия анализ позволява да се предположи с много по-голяма точност, кога е момента в който ще се случи очакваната промяна в тренда. Така например, присъствието в медийното пространство на новини, които сигнализират екстремен оптимизъм или песимизъм, биха могли да се появят и по-време на третите вълни. В последствие да се развие четвърта консолидационна и петата вълна да завърши движението от по-висш порядък като регистрираните нови дъно или връх да не съвпада с излизането новини. Ако обаче новините съвпадат с пета или „С” вълни то тяхната роля на фактор потвърждаващ възможната промяна на тренда значително нараства.
Именно тази е причината, която предизвиква у мен интерес към коментарите направени от репортерите на „БТВ новините” по отношение на американския фондов пазар. Ето няколко извадки в хронологичен ред:
1. 24.02.2009 „Борсовите индекси в САЩ най-ниски от 10 г. насам”
2. 28.02.2009 „Рекорден спад на промишления индекс Дау Джоунс”
3. о6.03.2009 „Нов срив на Уолстрийт, Дау Джоунс падна с 280 пункта”
Когато в нефинансови медии сред водещите им новини намерят място заглавия като по-горе изложените, то вероятността да се намираме пред преобръщане или пауза на текущия тренд нараства, значително. Ако погледнем дневната графика на индекса ще видим, че имаме петица вълни в низходяща посока от върха през октомври 2007 година(графика 4). Един от основните постулати на Вълновата теория гласи, че: След като пазара завърши петица вълни, по посока на тренда от по-висш порядък, ще последват поне три вълни в противоположна посока. Тоест цитираните заглавия, показващи екстремен песимизъм са се появили по време на финалната част на пета вълна. Това съвпадение на предпоставки за зараждането на вторичен бичи пазар е много важно и най-малкото носи полезната информация за трейдъра, че е момента да приключва късите позиции, ако все още има такива и да дебне за подходящи възможности за откриването на дълги. Възможните сценарии не изключват още малко спад (графика 4), но потенциала започва да става все по ограничен.
Съществуват различни сентимент индикатори измерващи по специфичен начин настроенията сред пазарните участници. „Put Call Ratio”, „Investor Intelligence survey”, „Commitment of Traders Reports”, „Daily Sentiment Index” са само част от тях. Те ни позволяват да добием по пълна представа какво съотношението между бикове и мечки. Когато няколко различни индикатора регистрират екстремни стойности и в медиите се появят новини със сходно съдържание тогава е момента, в който е много вероятно да последва промяна в текущия тренд. Въпреки това тяхната функция остава потвърждаваща. Емоциите на тълпата са причината поради която графиката на който и да е финансов инструмент да формира постоянно повторяеми фигури с фрактална структура. Оптимизмът, дързостта и алчността или пък песимизмът и страха придобиват конкретни форми на екрана на монитора и затова графиката остава „индикатора” показващ най-надеждните сигнали.

Графика 1

Графика 2

Графика 3

Графика 4

Графика 5

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.