Очаквате ли добри новини?

През последната година всеки материал, който си позволявах да подготвя беше свързан с мечи прогнози за фондовите пазари по света и в България. Всеки аргумент в моето предвиждане произлизаше от вълновата теория на Елиът и Техническия анализ. Днес за първи път от края на 2007 г. ще си позволя да споделя своето очакване за предстоящ възход на фондовите индекси, което може да започне в близките седмици или месец.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Например индекса S&P500 изглежда е направил своята 4 вълна (червена) и сега сме някъде по средата на вълна 5 (червена). След като довърши 3, 4 и 5 (сини) от 5 (червена) ще очакваме старт на сериозно покачване, което ще протече през пролетта, а вероятно и лятото на 2009 г. За съжаление едни такива дъна, които прогнозирам до нива около 650 за S&P500 и 6500 за Dow Jones едва ли ще сложат край на мечия пазар. След ясни пет вълни надолу е логично да очкваме само три вълни нагоре, които да останат с по-нисък връх от този направен през октомври 2007г. Добрата новина все пак е, че за първи път от много време биковете ще могат да печелят. Това се отнася за опитните бикове. Онези участници, които са купил около върховете на 2007 г. едва ли ще видят нива, на които да продадат на печалба. Особено ако техните инвестиции са направени на нашата борса. Очакванията ми за корекция между 38 % и 62 % нагоре от целия спад е основно за борсите в САЩ и Европа. Трудно е да се каже обаче, доколко БФБ ще успее да привлече вниманието за нови инвестиции и да постигне толкова големи проценти корекция от своя спад.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.