Какво се случи докато българите си похапваха агнешко?

На връх българския Гергьовден отвъд океана се разрази истинско финансово торнадо, което потресе целият свят. Това подтикна всички административни органи обвързани борсовата търговия в САЩ да се надпреварват в търсене на „причинителя” на зловещото пропадане на DJ, което отне 1000 пункта от неговата стойност само за няколко минути. Днес CNN публикува официално становище на компетентните лица, че не може да бъде открита една конктретна причина, която да бъде назована като отговорна за този срив. Авторитетната медия използва думата „мистерия” в своята публикация доказвайки по категоричен начин, че чрез конвенционални методи не може да се обяснява поведението на борсите. Дали въпреки това можем да разчитаме на логично обяснение. Отговорът е ДА! Той обаче се предлага от една интердисциплинарна наука, за която съм писал и в други материали. Става дума за социномиката, която търси отговорите, чрез масовата психология. Именно тя е в състояние да подреди обърканите мисли, на всеки, който е готов да приеме, че пазарите се движат не от рационални фактори, а от емоциите на участниците.

Ето го и простичкото обяснение. Представете си милиони участници и малки, и големи, които са купували през последната година. Всички те са го направили поради една причина. Искат да спечелят пари. Това може да се случи само при условие, че се появят нови инвеститори, които са склонни да купят на още по-високи цени. Само, че в един момент свободните пари намаляват. Мераклии да купуват има но кешът недостига. Така милионите бикове се отдават на чакане за бленуваната печалба, но тя не идва. В даден момент голям процент от участниците решават, че е най-добре да закрият свои позиции, за да инкасират печалби без изобщо да подозират, че по същото време милиони други имат същото намерение. Същевременно част от хората, които не са имали намерение, да закриват позиции виждайки, че цената ускорява надолу също се увличат в продажбите, а трейдърите, които са си сложили стопове биват достигнати от цената и това нагнетява още продажби.

Ситуации при които едновременно огромен брой продавачи натискат едновременно бутона се случват изключително рядко и за да се случи това е нужно да е имало много купувачи и секващи дъха мнения, че всичко ще бъде прекрасно в бъдеще. През последната година американците се „радваха” на голям приток от купувачи, а през последните месеци нестихващата мантра е, че САЩ е по пътя на възтановяването.

Досещате ли се вече кой е главният виновник за паниката, която се случи миналия четвъртък. Казва се стаден инстинкт. Значи какво излиза, че всички обикновени хора са виновни и не можем да посочим с пръст истинския злодей. Неспособността да бъде назован виновен при условие, че се е случило събитие причинило скръб на много хора е сериозна драма за нас хората независимо дали носим отговорността да управляваме държави или сме само обикновени граждани на планетата земя.

Това отношение може да бъде разбрано от твърде малко участници. Те са малцинството, което разбира, че единствените двигатели на пазара са човешките емоции алчност и страх, а не рационалните разсъждения обвързани с икономическите показатели. Колкото и да ни убеждават от CNN, че Америка не е гръцка трагедия позовавайки се на подобрилите се финансови фактори, картината при пазарните индекси не може да се промени и тя продължава да изглежда като пет вълни надолу и три нагоре. Нейното послание е предстоящ нов спад и при това в най-скоро време.

Съгласен съм, че тези редове звучат прекалено тревожно и бих предпочел да сме във времената, през които пазарите показват реверсия от низходящ към възходящ тренд. В крайна сметка смятам, че е много по-морално обществото да бъде предупреждавано, че предстои буря отколкото да бъде казвано, че ни чака само хубаво време, от хора, които са или некомпетентни или не им е изгодно да го изрекат, или просто не могат да допуснат какви са истинските двигатели на финансовите пазари.

Все пак нека не забравяме, че дори и личностите, които смятаме за по-компетентни и отговорни от нас също са човешки същества и също се поддават на емоции и стадни инстинкти.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.