Goldman Sacs (част III)

През ноември 2009 г анализаторите от Elliott Wave International Steven Hochberg и Peter Kendall отправиха предупреждение, че водещата инвестиционна банка Goldman Sachs може да има проблеми с регулаторните органи на САЩ и да бъдат обвинени в конфликт на интереси. Днес публикуваме превода на втората част от техния анализ, а през следващите дни търсете (част III).

С отлагането на мечия пазар, прегрешенията на Goldman Sachs не успяха да предизвикат гнева на обществото или задълбоченото внимание на съдебното производство. Но обвинителната сила на следващия удар от обещствени настроения предполага, че сделките на Goldman ще станат червената лампа за общественото недоволство.

През Януари 2008 г., Финансовата прогноза на Elliott Wave International отбелязва, че успехът на Goldman отнесен към останалите от Wall Street подсказва за “появата на много по-голям бъдещ проблем за обществените отношения. Във времена на негативни настроения, които съпътстват и мечите пазари, обвиненията за конфликт на интереси ще се излеят като из ведро”. Последните разкрития за действията на Paulson и Friedman представляват точно това, на което ние обръщаме внимание. Други обвиненя срещу Goldman – включително и извличане на изгода чрез вътрешна информация – са вече твърде много за изброяване. Със засилването на мечия пазар фирмата ще привлича все повече внимание за разследвания – със същата бързина, с която са били отхвърляни в средата на първите години от 21 век.

През юли 2007 г. The Short Term Update на Elliott Wave Internaional предположи, че е налице връх на акциите на Goldman на цена $234. Goldman успява да направи още един връх на $250 през октомври 2007 г.; следва спад с 81% до дъното от $47 през ноември 2008 г. Изкачването на вълна 2 от фондовия пазар връща нивото от $193 за акция на 14 октомври 2009 г. Афинитетът на акциите на банката вървят ръка за ръка с DJIA силно предполага, че цената на Goldman ще спадне под дъното от Ноември 2008 г, когато това се случи със самия индекс.

Друга социономическа следа засяга най-успешните ползватели на добрата воля на бичия пазар, които се изключват от общото за по-специално отношение в последващия спад. Дори обкръжението на финансистите се цели да заеме позиция. С не толкова забулено отношение към Goldman, една голяма фигура от Wall Street казва, че големите печалби, регистрирани от инвестиционните банки са „скрити подаръци” от държавата, и омразата към тези фирми е „оправдана”.

Купувачи (на акции) – пазете се

Силното участие на Goldman в хедж фондовия бизнес е още един актив на бичия пазар, който ще се превърне в голям пасив по време на следващата вълна надолу. През януари, когато излизат наяве обвинения за търговия с вътрешна информация, във Финансовата прогноза на Elliott Wave International се твърди, че това е само първият полъх от големия взрив. Следващият по-голям полъх, и способносста му да обвие финансовите пазари, се появява с хедж фонда Galleon Group, който за няколко дни стига от обвинения за търговия с вътрешна информация, до пълна ликвидация. Заглавията вече сочат за възможна верижна реакция: “Galleon подслушва хедж фондове. Целта му е да търгува с вътрешна информация.” Докладите показват, че разследването на Galleon започва още през ноември 2007 г., един месец след началото на вълна C от cycle degree.

Още през 2007 г., когато Финансовата прогноза на Elliott Wave International говори за “съмнително здравата връзка” на участниците в хедж фондовете, ние добавихме, че по време на мечи тренд тези “хора ще се обърнат един срещу друг в опита си за оцеляване”. Според докладите се случва точно това. Основният свидетел „който срива хедж фонда”, страда от своята „финансова клетва” и „съдейства на производството с надеждата да получи по-малка присъда.” Мечият пазар вече изважда и най-агресивните бикове от всяко ъгълче. Предлагат се нови законодателни и административни инициативи, някои от които влизат в сила, намаляват таксата за гаранция за финансови институции с до 90% и се опитват да преместят тежестта на гаранцията от данъкоплатците към големи финансови компании. Повечето от дълбоките „реформи” вероятно няма да влязат в сила, до по-късно, когато спадът приключи или почти е към своя край.

Финансовият сектор оглавява пътя надолу през 2007 г.; така че няма да е изненадваща неговата очевидна склонност да го направи отново. Този път обаче, спадът ще бъде трета вълна от висок порядък, която ще е доста по-интензивна отколкото първата вълна от същия порядък, протекла от октомври 2007 г. до март 2009 г.

В статията са използвани материали от Elliott Wave International.

10 Май 2010

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.