Време е да изпием по едно питие вместо да се заяждаме с пазара

През последната седмица се въздържах от това да пиша за пазарите. Може би дори някои читатели се чудят защо няма нови статии. Отговора е, че просто няма нищо за казване. В такива ситуации най-доброто нещо е да сме неутрални, както в тъговията, така и в мнението си. Вярно е, че аз продължих да участвам с предпочитания за късите позиции и съвсем рядко откривах дълги, но засега това не може да се нарече търговия, която да носи удовлетворение. Причината, е че продължаваме да се намираме близо до повратната точка и при индексите и при EUR/USD, но сигналите така и не получават потвърждение.

Единствения смислен коментар, който мога да направя днес, не е какви позиции е по-добре да се откриват и каква посока да очакваме през следващите дни. Това, на което искам да обърна внимание днес е да обясня, че ситуации, които са близки до преобръщане на тренд се характеризират с два типа риск.

Първия е като вероятност да се случи движение в определена посока.

Вторият е свързан с размера на бъдещото движение.

За да бъда по-ясен ще дам конкретни параметри. След вчерашния ден валутната двойка EUR/USD предлага по-голяма вероятност да покачва. Това съвсем не означава, че потенциала за растеж е особено голям. Поне не и за хора с ориентация да държат позиции в продължение на дни и седмици. Този, който умее да търгува ден за ден може и да се окаже доволен от дългите позиции, но той със сигурност ще трябва да използва много близки стопове. От своя страна последните са много уязвими и ако не умеете добре да преценявате тяхното място напразно ще губите някакви пари. Макар и движението нагоре да предложи няколкостотин пипса, няма да бъде никак лесно да бъдат спечелени, освен ако зад гърба си нямате няколко години опит в областта на управлението на стоповете. При условие обаче, че все още четете твърде често сайтове като нашия означава, че все още не се числите към тази категория. Опитният трейдър не се нуждае от ничие чуждо мнение. Той гледа само графиката и нищо друго. За него форуми и подобни места са загуба на време.

Нека разгледаме посоката надолу при същата валутна двойка. За нея можем да кажем, че все още е малко вероятно тя директно да тръгне да се развива, но все пак не е изключено. Когато това започне размерът на спада ще бъде изключително голям. Освен това ще продължи с месеци и дори може би години.

Изводът е, че трейдърът трябва да се научи да различава двата риска. Вероятна посока и размер на потенциала на движението. Ако търгува в по-вероятната посока с малък потенциал на движение, тогава залага малки суми. Обратно, ако търгува в малко вероятна посока с голямо потенциално отклонение, е наложително да е готов да умее да жонглира с по-голям брой, но малки като обем позиции и по-далечни стопове.

Освен това психиката му трябва да е готова да понася съответните рискове и в двата случая.

Успешен технически и вълнови анализатор не е човек, който вижда сигнали по всяко време, а онзи, който се е научил да различава нискорсиковите от високорисковите ситуации. Той търгува само в първия случай. Във втория той само наблюдава и си почива.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.