Научете се да жонглирате със своите позиции

Финансовите пазари освен, че могат да представляват източник за печелене на пари за онези, които са изучили правилата, дават възможност и за развитие в много области. Ако не се опитвате да бъдете дейтрейдъри ще разполагате с достатъчно време да се отдадете на обучение, спорт или други дейности, които ви допадат. По темата защо изключвам начинаещият трейдър от групата на онези, които могат да се възползват от тези привилиегии, ще дам обяснение в друга статия. Тук ще се опитам да дам повече яснота какви са удобствата за онези, пазарни участници, които не се налага да следят всяко трепване на графиката и разполагат с достатъчно време за четене на книги и спорт. Така наречения суинг трейдинг предлага именно такива възможности, защото между откриването на позиции и правенето на анализ, ние разполагаме с всичкото необходимо време, за да учим освен неща свързани с пазара, също и да се насочим към области, за които в миналото само сме мечтали.

Преди време попаднах на една книга от Майкълб Гелб „Когато топките са повече от ръцете”. Познавайки този автор от книгата му „Как да мислим като Леонардо да Винчи” бях сигурен, че и тази негова творба ще си заслужава да бъде прочетена.

Оказа се, че използвайки метафората с топките и ръцете, той привлича вниманието на своите читатели, които желаят да се научат да жонглират, както в буквалния смисъл на думата, така и в преносния.

Интензивният начин на живот в нашето съвремие изисква от всички ни да извършваме ежедневно твърде много действия. Така нашият ден прилича на едно безкрайно жонглиране с хора, обстоятелства и задачи.

През годините многократно ми е минавала идеята да се науча да жонглирам. Това мое желание се превърна в решение, когато прочетох тази книга. Авторът в нея разказва, че когато се учим да жонглираме, тогава развиваме двигателните функции на двете си ръце. Това хармонизира както нашата физика, така и двете мозъчни полукълба. Лявото, което е установено, че отговаря предимно за логичните решения, които вземаме и дясното, което е отговорно за творческите и интуитивните проблясъци.

Перспективата да се науча да жонглирам ми хареса много, защото, първо така щях да се науча да правя нещо, което отдавна желаех и също така може да ми помогне в търговията. Всеки, който се е отдал на това занимание рано или късно разбира, че успешният трейдинг изисква познаване на определени правила. Следователно, разумната част на нашия мозък трябва да е постоянно нащрек, за да разпознае конкретни критерии и сигнали за откриване на позиции. Едновременно с това, търговията изисква от нас и творчески елементи. Например, ние като вълнови анализатори можем да разпознаем ясна петица и тройка, които са основния критерий за откриване на позиция. Проблемите идват, когато вълните не са достатъчно ясни. Тогава ние трябва да потърсим достатъчно потвърждения и да използваме интуицията ни да отсее многото информация, която сме обработили, за да решим на кой фактор да наблегнем.

Авторът Майкъл Гелб е ментор на стотици топ мениджъри по света за това как да се справят с многото задачи на своята дейност. На всички тях той е препоръчвал и преподавал именно това изкуство да жонглират с топки или други уреди. Той твърди, че умението да се жонглира с физически предмети развива уменията да се прави същото и в самия бизнес.

Толкова по отношение на полезността на жонглирането в областта на анализа. Сега нека да видим как тази циркова дейност може да ни помогне да развием своя мъни-мениджмънт.

Някои опитни трейдъри са се научили да откриват не повече от една или две позиции и това е сравнително лесно упражнение. Стига да бъде отворена позицията след корекция и стопът да бъде поставен на правилното място, последствята ще бъдат в полза на трейдъра в повечето случаи.

С трупането на опит, всеки от нас установява, че е в състояние да държи под контрол и по-голям брой позиции. На мен лично ми се е случвало през последната година да имам едновременно повече от петнадесет. Някои от тях са били върху един и същ инструмент, а други са открити при различни валутни двойки или индекси. Големият брой позиции изисква координация. Забележете как един такъв подход към пазара твърде много прилича на жонглиране.

Когато придобием опит действията стават все по-интуитивни. Когато става дума за търговията на начинаещ трейдър нещата са много по-различни. Първо, обемите, с които той търгува трябва да са малки и съобразени с границата на неговата търпимост на загуба от поредния стоп. Също броят на позициите да е ограничен. В противен случай рискува да се окаже, че без никакъв опит с жонглирането се опитва да подхвърля едновременно пет или повече топки. Опитайте с три и ще видите, че ще са ви нужни поне няколко дни докато ръцете ви започнат да се координират. За повече е нужно време и тренинг.

Като финал има една лоша и една добра новина. Ще започна с лошата. Тя е, че развиването на умение да се жонглира на пазарите изисква много повече време, защото нашите сетива и организъм са еволюирали да се справят във физическия триизмерен свят. Абстратният характер на пазарите увеличават условността и това е предпоставка за повече грешки. Ето и добрата новина, върху която си заслужава да концентрирате своето внимание. Физическият свят предлага твърде много ограничения. Например, доколкото ми е известно най-добрите жонгльори могат да подхвърлят едновременно не повече от седем топки. На пазара броят на позициите няма ограничение. Всичко е въпрос на рутина. Освен това, тежестта на обектите, с които можем да жонглираме не може да е прекалено голяма. Представяте ли си някой да си подхвърля седем огромни гюлета. По отношение на пазара размера на всяка позиция отново зависи от натрупания с годините опит. Ако сте имали успешна търговия в продължение на години и постепенно сте увеличавали обема на своите сделки, парите с които жонглирате ще нарастват от стотици до хиляди и защо не десетки хиляди долари.

Как жонглираме с нашите позиции можете да ни видите на безплатните семинари, които организираме съвместно с инвестиционен посредник Benchmark. Ако искате и вас да научим да правите същото, обърнете внимание на секцията с модулите за обучение.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.