Добра инвестиция ще бъде доларът, а не акциите

През последните месеци многократно алармирам за наближаващо преобръщане на световните фондови индекси и валутната двойка EUR/USD. Вероятно мнозина си спомнят статията от 22 юни 1$ = 1?! Кога? Оттогава аз самият съм с меча ориентация за тази валутна двойка. По отношение на индексите у мен се формира меча нагласа по същото време, което бе повод да приключа своите дълги позиции и предпазливо да се ориентирам към късите. Но засега липсва агресивност от моя страна да атакувам низходящата посока при тях. Към момента когато подготвям този материал съм напълно неутрален и нямам никакви открити позиции защото ми липсва ориентация за близките дни. Освен, че за началото на новата седмица е вероятно и индексите, и EUR/USD да покачат поне за кратко, друго ми е трудно да предвидя. Бедата е, че дългосрочната им ориентация (говорим за месеци години) е силно надолу, а в средносрочна перспектива близките седмици можем само да вдигаме рамене. Това прави безмислено участието ми към момента. Когато различните времеви рамки непоказват сигнали в една и съща посока бездействието е най-доброто решение. Това съвсем не означава, че не следя активно пазара и не съм готов да започна поредна офанзива, когато се разкрият нови възможности и понеже съм наясно колко много от читателите на този материал недоумяват как може да продължавам да съм мечка при условие, че гореописаните инструменти продължават да вървят нагоре, ще дам малко повече разяснения.

Ако някой си мисли, че един ден ставаме толково добри анализатори, че просто знаем къде е върхът или дъното, той е в сериозна заблуда. Няма човек на този свят, който да ЗНАЕ къде е върхът. За тази точка на реверсия можем само да ПРЕДПОЛАГАМЕ. Когато познаваме критерии, чрез които се ориентираме, че сме близо до нея е добре изчакаме конкретни сигнали. По-агресивните и опитните се включват именно тогава, а по-неопитните изчакват и потвържденията.

Това означава, че когато използаме методи като вълновата теория и сентимент индикаторите ние получаваме изпреварваща информация, че сме близо до мястото на преобръщане. За съжаление финансовите пазари имат свойството да вкарват в заблуда всички участници без изключение. В крайна сметка именно така, неграмотните ще загубят своите пари, а тези които са натрупали опит ще могат да спечелят понякога повече понякога по-малко. Онези, които вярват основно на медийните коментари за поевтиняващ долар и началото на бичия пазар при акциите, ще бъдат най-потърпевши от предстоящото движение независимо, че може още месец два да се радват на своите позиции. За тяхно съжаление е възможно описаните инструменти вече да се се преобърнали и вече да са в низходящ тренд.

Начинаещият технически анализатор попада в едно друго голямо объркване. Когато той чете материали от друг технически анализатор когото е приел за компетентен, на него му е трудно да приеме, че онзи, който разбира от пазари е нормално също да сгреши. За това ще направя едно важно признание и съжалявам само, че няма да може да го прочете цяла България. Аз също съм грешал и ще продължавам да греша по отношение на конкретни позиции и описани сценарии. Моето предимство като човек, който сам си изготвя анализа е, че рано мога да забележа, че съм в грешна посока. Това ми позволява да избягам навреме без загуби или минимални такива, както и да сменя посоката на участие. Начинаещият, който е зависим само от материалите, които аз и моите колеги успяваме да публикуваме остава в безтегловност дълго време защото той самият не е придобил достатъчна самостоятелност в трейдинга.

Наприменр фигура 1 показва местата, на които съм откривал къси позиции при EUR/USD. Обозначил съм ги с червени стрелки и мнозина от читателите са ставали свидетели на тези описани от мен сигнали или в предходни публикации, или на нашите безплатни семинари и уебинари, които организираме с инвестиционния посредник BenchMark.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Основната причина да няма трагични последствия за моята търговия е ранното откриване на всичките позиции. Когато късата позиция е отворена във високите стойности, лесно може да се закрие в зоната на печалба или на минимална загуба. Така този, който извършва самата операция изживява твърде безболезнено факта, че сценарият не се е сбъднал. Този, който обаче наблюдава отстрани е силно объркан защото той обръща внимание само на това, че няколко дни или седмици след направената прогноза цената е над посочените ключови нива.

Независимо, че цените на коментираните от мен инструменти продължиха да се покачват, да се търгува с дълги позиции не бе никак лесна задача. При фондовите индекси поне имаше едно ускорение нагоре, което ми позволи да бъда неколкократно с дълги позиции, но големи обеми не си позволявам да търгувам при условие, че сме близо до края на растежа. По-сложно бе при EUR/USD, където се наблюдаваше едно забавяне на възходящия тренд през летните месеци. Това изискваше още по-голяма предпазливост от страна на всеки трейдър.

Последната дълга позиция, която имах при тази валутна двойка беше заради формация триъгълник, която описах в статия от 07 септември публикувана в www.profit.bg

Задържах я няколко дни и я приключих когато бе завършена петицата нагоре заградена в синия правоъгълник.

От тук нататък склонността ми към дълги позиции ще става все по-малка, а готовността ми за къси позиции все по-голяма. Причината е елементарна. Разумът няма проблеми да я приеме. Колкото по-нагоре отива цената, толкова сме по-близо до върха. Когато обаче става дума за решения на финансовите пазари, те са провокирани от емоциите, а не от разумната част от нашия мозък. Опитайте се да анализирате своите мисли от последните месеци. Не ви ли се струва, че колкото повече цената отказва да стартира низходящия тренд толкова повече сте разколебани от тази перспектива. Аз от години имам възможност да контактувам с хора, които имат някакъв опит с търговията на финансовите пазари. Това ми позволява да проследявам и тяхното емоционално състояние по време на пазарните екстремуми. Едно нещо е категорично. Дори и най-опитните започват да се колебаят дали да продължат да поддържат своята меча ориентация. Така една част от мечките се превръща в бикове, и техните пари също биват блокирани в посока нагоре. Други просто започват да се въздържат от позиции и в един момент просто няма, кой да натиска повече цената нагоре. Точно тогава неподозирано от никой, цената преобръща и започва големият спад. Така единственият триуфиращ отново е пазарът защото е прецакал почти всички. Опитните ще побързат да избягат от дългите позиции с минимални загуби. Онези, които са закъснели ще бъдат ударени от стоповете и тренда ще се ускори надолу. Едва тогава хората ще започват бавно и постепенно да осъзнават, че тренда е вече низходящ, но това осмисляне ще отнеме месеци и години. През това време валутната двойка EUR/USD ще достигне своя паритет и дори ще станем свидели на това как 1 долар е по-скъп от от 1 евро. От своя страна индеските ще се доближат до дъното направено през март 2009 г. и не само ще го тестват, но и най-вероятно ще го подминат. Тогава вече на болшинството от пазарните участници ще е ясно, че мечките са продължили своя тренд, но малцина ще бъдат облагодетелствани от него. Хората, които вече ще са открили своите къси позиции ще бъдат твърде малко, а онези, които ще се включат в разпродажбите ще са се присъединили много късно към мечата група.

Ще запазим тази статия на челно място през следващите месеци защото я подготвям в ключов период за пазарите. Дори и за хора, които ще я прочетат след един или два месеца тя ще продължава да носи актуална информация.

Онези читатели, които предстои да наблюдават за първи пък как се преобръща пазара при връх, ще си помогнат много като прочетат този материал многократно. Не през един и същи ден а в продължение на седмици. Това ще им даде възможност да разберат кои са всъщност действителните акценти около реверсията на пазара.

Не на последно място по важност тази статия ще припоня на всички начинаещи, че за успешната търговия е нужно не само да се прави анализ, но също така е от жизнено значение да се владее риск мениджмънта и да имаме увереност в своите действия. Тези умения се придобиват не хаотично, а чрез ограмотяване, което изисква време и упоритост.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Дати на започващи групи:

София - модул 1 – 14.10.2009; модул 2 – 07.10.2009

Пловдив - модул 1 – 05.10.2009; модул 2 – 12.10.2009

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.