Действай чрез бездействие

Повечето начинаещи трейдъри наблюдават графиките с нагласата, че добрият анализатор е в състояние да изготви прогноза по всяко време. Аз самият когато започнах да се уча да правя технически анализ през 1998 г. си представях, че един ден ще съм в състояние да направя извод за бъдещата посока при всяка ситуация. Трябваше да минат години, за да затвърдя каква е действителността на финансовите пазари. Има ситуации, в които единственото заключение е, че нямаме нискорискова ситуация. Ако пренесем казаното към текущото развитие мога да допълня, че е най-добре в началото на новата седмица да се въздържаме от мнение. Независимо дали ще се базираме на конвенцинален технически или вълнови анализ не разполагаме с нискорискови сигнали нито за дълги, нито за къси позиции в краткосрочен план. Това съвсем не означава, че в дългосрочен аспект има опасност сценариите, които съм описвал за фондовите и валутните пазари, да се провалят.

Началото на седмицата ще изисква пробиви на конкретни нива, за да оценим дали мечите сценарии вече са готови да стартират. Същевременно да се мисли за бичи сценарий при EUR/USD и индексите на американските пазари е достатъчно рисковано. Ако някой разчита на продължението на възхода изобщо няма да изключа такова развитие, но все по-трудно ще ми бъде на мен лично да му се доверявам.

Онези от читателите, които вече имат натрупан опит в областта на техническия анализ и Вълновата теория на Елиът, прекрасно разбраха, посланието на този кратък коментар. А именно – изчакването е най-доброто решение. За останалите, които отскоро се лутат в лабиринта на пазарите, сигурно се чудят защо съм си правил труда да пиша тези редове? Отговорът е много прост. Ако вие не разбирате какво искам да ви кажа, то аз пък се чудя какво иска да ми каже пазара на мен с неясните графики, които предлага. Достатъчна причнина да стоя настрани от пазара, а същевременно когато откривам позиции, те да са твърде малки, за да не могат да донесат сериозни загуби при неблагоприятно развитие.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.