От една година ли сме в криза?

На 15 септември 2008 г. бе обявен фалита на една от най-големите инвестиционни банки в света – Lehman Brothers. Разбира се финансовите медии не пропуснаха да припомнят по свой начин кончината на тази многовековна институция. Да се връща вмиманието на инвеститори и читатели към подобни събития от историческа гледна точка е полезно. За нещастие повечето хора, които търгуват на борсите по света така и не разбраха, истинската роля на най-големият фалит на всички времена.

CNN и всички други медии се надпреварваха да задават въпроса дали светът си е взел урок. Иронията, е че дори и тези които задаваха този въпрос не си дават сметка, колко са далеч от това да бъдат полезни на инвеститорите. Фигура 1 демонстрира, че съгласно CNN финансовата криза е започнала преди точно една година с банкрута на Lehman Brothers.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Ако не сте от хората, които да сте следили графиките на пазарните индекси през последните години може и да повярвате, че началото на кризата е било на 15 септември 2008 г. Затова ще добавя и фигура 2, за да видите, началната точка от която „най-невинно” започна тя.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Пропадането на индекса DJ бе единадесет месеца по-рано. Защо обаче медиите го пропускат в своите графики и коментари? Защото те могат да обяснят само онези процеси, за които имат външен фактор. Фалит на някоя институция например напълно отговаря на техните критерии за удовлетворителна причина за кризата. Когато липсва външно обяснение на вече започналият спад, те удобно пропускат да го коментират сякаш сривът не се е случвал.

Пълната картина може да бъде описана на езика на вълновата теория. Спадът е предизвикан от обществените настроения, които се пречупиха още в края на 2007 г. Първа и втора вълна се развиха до май месец 2008 г. по време, на които низходящият тренд само набираше скорост. Когато започна вълна 3 вече нищо не можеше да спре крахът. Дали новините бяха добри или лоши това нямаше значение за пазара. По време на третите вълни от низходящ тренд, цените чуват лошите новини (например фалити), които го засилват. Добрите новини ако пазарът изобщо им обърне внимание реагира в положителна посока само за часове или най-много за ден два, след което продължава своят срив. Такава бе ситуацията след обявянето и гласуването на спасителните планове на правителството на САЩ. След всяка една политическа намеса индексите продължаваха своя спад докато не бе довършена и вълна 5. Възходящата корекция започна едва след като негативните настроения загубиха своята инерция, а това се случва винаги по време на петите вълни.

Отново се връщам към това дали света се е поучил от драматичното развитие през последната една година. Един нищожен процент от пазарните участници със сигурност са обърнали внимание на истинските двигатели на пазара. Огромното мозинство обаче, ще продължи да плаща сметките на онези, които знаят кога да купуват и продават. Когато започне новата фаза на низходящия тренд това ще бъде забелязано от нас теническите и вълновите анализатори. Голямата част от инвеститорите разбира се ще продължат да четат CNN, Bloomberg и Reuters където всичко е в минало време. Всички останали медии по света черпят своята информация от гореописаните източници.

В нашия сайт вие ще продължавате да намирате информация за това какво предстои да се случи. Когато намираме сигнали ние ще ги споделяме с вас. Това, с което обаче можем да бъдем най-полезни на всички, е да ви научим как сами да намирате сигналите, които ни карат да откриваме и закриваме позиции. За желаещите да се превърнат в самостоятелни трейдъри от Варна и региона, имаме нови дати, на които ще започнем първи и втори модул на обучение. Началната дата е 19 септември събота от 9.00 ч. модул 1 и от 11.00 ч. модул 2

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.