Картината за долара е променена

През последните 3 години трайно застъпвах тезата за поскъпващ долар. Всеки, който е погледна сериозно на този сценарий особено още през 2008 г. със сигурност е извлякъл някаква печалба. Тя не бе толкова голяма колкото си мислехме, но все пак си имаме работа с пазара. Той определя бъдещите посоки, а ние можем само да предпологаме за неговите действия. Сега е време за преосмисляне на графиката и докато е рано да приемем, че на долара най-вероятно му предстои да поевтинява преди да започне сериозен възход. Изобщо няма да говоря за край на тази валута, както много анализатори предричат. Преди неговото царство да приключи има много други неща, които да се случат на този свят. Просто новата ситуация разкрива възможности да купим след време долари доста по-евтини от текущите цени, а междувременно можем да потъргуваме срещу долара, за да извлечем печалба от това. На фигура 1 съм показал най-бичия сценарий за еврото, който е респективно най-мечи за долара.

Фигура 1

Съгласно броенето от горната графика можем да допуснем, че покачването от 2000 г. за сега е нарисувало пет вълни нагоре и три вълни надолу. Това предполага довършването на нова петица нагоре с нов връх за европейската валута над 1.6055.

Както обикновено не бива да се разчита на един единсвен сценарий защото бъдещето е неизвестна величина. Етикетите, които поставяме не могат да бъдат гаранция, а само предположение с някаква степен на вероятност. Ръстът от началото на века до 2008 г. може да бъде преброен както като пет вълни, така и като тройка. Това ни задължава да допуснем, че нови върхове може и да няма. Развитието от петък 18 февруари 2011 г. до голяма степен показа, че непосредствен спад за еврото едва ли можем да очакваме. Това отключва потенциал за ръст на европейските пари и спад за долара. Така, че независимо дали ще бъде сценария от фигура 1 или този който описвам на фигура 2 шансовете са за бичо евро. Мечките имаха своя потенциал, но го проиграха и сега е време да се преориентираме.

Фигура 2

Дали е късно да търгуваме графиката в посока нагоре? В никакъв случай. Дори и да се окаже, че потенциала за ръст е само до около горната трендлиния, това ще донесе около 400 пипа движение. Голямото изпитание ще бъде там. Ако графиката се пречупи около съпротивата намираща се около 1.4300 ще можем отново да се застъпим в полза на долара и да бягаме от еврото. Дотогава обаче имаме два надеждни сценария от фигури 1 и 2, които адвокатстват в полза на еврото. От своя страна долара не предлага нито едно броене, което да дава шансове за спад на валутната двойка от текущите нива. Разбира се, че съществува малка вероятност за изненади, но подобно развитие е добре да го приемем за малко вероятно. Причината може да бъде видяна на фигура 3.

Фигура 3

 Още в анализа от 04 февруари на едночасовата графика съм обяснил как би изглеждал мечия сценарий, който приемах тогава за преференциален, и как ще разпознаем неговия провал. Тогава написах, че само дълбока корекция с пет вълни надолу достигащи за предпочитане под 61.8 % ще потвърдят мечия сценарий, на който съм заложил. Вълновата теория не е метод, който да предлага една единствена интерпретация, гарантираща дадено развитие. Уточнявам, че метод, който да гарантира едно единствено движение на пазара не съществува. Всички видове анализ предлагат само процент вероятност. Вълновия принцип на Елиът ни помага да очертаем предварително няколко алтернативни траектории, и ако сме избрали правилната, печелим страхотни пари. Ако сме объркали успяваме навреме да се измъкнем дори без загуба и бързо да се ориентираме за нова траектория.

Точно такива бяха моите действия. След като в петът 18 февруари цената доближи низходящата трендлния от фигура 3 това бе предупреждение за мен, че остават малки шансове за мечия сцнарий, на който бях заложил няколко къси позиции видими по върховете от фигура 3. Плитката корекция от три вълни само до зоната на 38% бе допълнителен коз срещу мечките. Именно поради тази причина докато цената бе в ниските стойности на корективната тройка хеджирах с дълги позиции старите къси. Ако цената се бе спряла до низходящата трендлиния на фигура 3 и се беше преобърнала надолу с петица вълни, щях да закрия дългите хеджиращи позиции и да остана само с къси. Случи се обаче нещо различно. Цената проби тази трендлиния и това ме подтикна да закрия късите докато са все още бяха на добра печалба и сега оставам само с дълги позици очаквайки развитiе в тяхна полза.

Понеже всички дълги позиции са открити в много ниските нива, техните стопове са близки и рисковете за загуби са минимални. Освен това ако цената наистина продължи да се развива като импулсивна петица нагоре през следващите дни, тези стопове ще бъдат изместени на добра печалба и ще чакам първи таргет в зоната 1.4200 – 1.4300. Там ще преценявам колко от позициите да бъдат закрити ако се налага и какво ще запазя за преследване на евентуален далечен таргет, който ще търся съгласно картината описана от фигура 1.

Независимо от моето преориентиране срещу долара аз продължавам да съм наясно, че ексремно негативния сентимент към към тази валута показва, че трябва да сме внимателни когато търгуваме срещу нея. Има обаче една важна подробност, която всеки трейдър трябва да знае. Ако вълните фаворизират дадена посока, те имат много по-голяма тежест спрямо сентимента. Той може да е екстремно обтегнат, но нищо не му пречи да се обтяга в продължение на още месеци. Така ще стане още по-ексремен и първоначално очаквания сценарий за поскъпване на долара пак ще се състои, само че преди това ще имаме възможност да печелим от междинните движения, които вече изглеждат доста големи. До скоро картината изглеждаше твърде неутрална  с равни шансове надолу и нагоре. Сега обаче имаме чиста ситуация, в която шансовете са определено в полза на биковете при валутната двойка евро долар.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демострация.

 Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Коментарите са забранени.