Злато и кеш

Да се търси синхрон в поведението на различни типове активи е често срещана практика сред анализаторите. Макар да има периоди, през които да се наблюдава синхрон, следват и такива, когато корелацията изчезва. Например, 2008 г. показа еднопосочност в движенията на всички активи – имоти, акции, стоки. В низходящия тренд се включиха дори ценните метали и петрола. Дали сривът на гореизброените сектори започна по едно и също време? Отговорът е не. Първи загубиха почва под краката си жилищата в САЩ. През октомври 2007 г. фондовите индекси поеха пътя си надолу. Златото започна своя спад през март 2008 г. Петролът загуби доверието на инвеститорите едва през юли 2008 г. Ако присъединим и EUR/USD към нашето наблюдение ще видим, че тази валутна двойка стартира своето пропадане в средата на юли месец 2008 г. Оттогава последва едно почти синхронно движение на тези инструменти в една и съща посока.

Дали ще можем да разчитаме още дълго време на проявяващата се закономерност? Вероятно да. Причините са разнообразни, но на езика на техническият анализ може да се каже, че никой от изброените активи не е завършил започнатия тренд през последните две години. Към момента, ние вълновите анализатори, си задаваме въпроса дали спада, който очакваме ще започне синхронно при различните пазари? Сценарий за едновременно преобръщане е малко вероятен. По принцип дори и два сходни инструмента, когато са близо до връх обикновено се разминават при самата реверсия. Например ако проследим два индекса като DJ и NASDAQ по-вероятно единия да преобърне своя тренд преди другия. Това е валидно с още по-голяма сила когато изследваните активи са от различни пазари. Да се определи, дали първо фондовите индекси ще повлекат крак надолу или ще е някой от другите сектори е непосилна задача. Техническият анализ и Вълновата теория на Елиът ще ни помогнат едва когато видим, че един от пазарите се пречупва надолу. Тогава дори и другите активи да продължат своя възход, това ще е едно от ранните предупреждения, че биковете вече не могат да поддържат започналото оживление.

През следващите години ще бъде трудно за всеки инвеститор да намери подходящ актив с потенциал за печалба. Ценните метали могат да се окажат именно хита на следващите години. Но нека видим повече подробности за този сектор.

Златото събужда интереса на инвесторите винаги когато става дума за криза. Тук идва момента да уточним, че това е вярно най-вече когато кризата има инфлационен привкус. Когато става дума за дефлационен период, жълтият метал се присъединява към мечите сценарии. Нека обаче да разгледаме какво предлагат графиките, защото отново припомням те носят най-ранните предупреждения и сигнали, за това, което предстои да направи пазара.

Графика 1 – седмична база
(кликни на графиката за по-голям размер)

От септември месец 1999 г. до март 2008 г. златото нарисува пет вълни нагоре и сега се нуждае от корективна тройка вълни надолу (фигура 1). Най-често корекциите достигат до 50-60% от предходното движение преди да възстановят своя възход. Досега корекцията само доближи петдесетте процента, но не премина под тях. Вярно е, че съществува възможност за директно покачване и цената да не тества посочените ниски нива около 550 – 650 долара за тройунция, но за сега такъв сценарий е твърде малко вероятен. Причината за подобни разсъждения отново следват логиката от Вълновата теория на Елиът. Ще я обясня на фигура 2.

Графика 2 – дневна база
(кликни на графиката за по-голям размер)

Шансовете за директно покачване до нива, които спират дъха за сега са малки, макар че след година или две вероятно аз също ще се присъединя към защитниците на силно бичи сценарий. Към момента развиващият се тип корекция не поддържа идеята за голяма експлозия нагоре. Логичния таргет на формация триъгълник е в зоната между 1100 – 1200 долара. Триъгълниците са трендпотвърждаващи фигури, но когато се развият показват, че на досегашното движение му остава едно „последно ура” в досегашната посока и след това цената се връща за по-голяма корекция. Това напълно се припокрива с идеята за корективен спад на вълна С синя от II. Едва след месеци или повече от година, когато тази вълна бъде завършена като expanding flat или running flat до значително по-ниски от текущите нива, златото ще е готово да заблести.

За тези, които познават вълновата теория вече се досещат какво вещае подобен сценарий. Посланието на тези графики (ако се развие) е стотици проценти ръст през следващите години. Дали таргет на вълна III ще бъде над 2000$ или 5000$ изобщо не се наемам да прогнозирам към момента. Това, което е много вероятно обаче е, че след средносрочен спад златото ще бъде любимият герой на инвеститорите.

Сериозен ръст на жълтият метал може да се очаква едва когато дефлационните процеси приключат и в световните икономики инфлацията се завърне трайно. Много е възможно наистина да има и хиперинфлация. Тя обаче няма да е бедата на близките една – две години, а ще е резултат от неуспеха на централните банки и политиците да победят дефлацията. Тогава дебелите учебници отново ще се окажат прави, че ръстът на златото предсказва инфлация. Към момента обаче не е полезно да се връзваме на този сценарий, защото с теста на досегашните си върхове пазарът отново играе по нервите на инвеститорите и се готви да ги вкара в капан. Златото ще започне да расте не когато анализаторите тръбят, че то ще върви нагоре, а когато никой не смее да рискува парите си за него. Тогава масовото мнение ще бъде, че дори и пред този актив няма перспектива. Ако един инструмент поскъпва, заради разгласявана информация, тогава всички щяха да печелят и пазарите нямаше да могат да съществуват.

Отново обръщам внимание, че в тази статия разглеждам един от възможните сценарии, който засега изглежда най-вероятен. Все пак като перспектива пред златото предстоят славни времена и ако някой е готов да инвестира в него, това е добър избор пред всички останали активи. Нека обаче не бъде пропуснат и един друг важен инвестиционен инструмент. Той се нарича кеш. Към момента той продължава да бъде супер подценен заради спомена от инфлационните времена за последните десетилетия. Докато инфлацията не се завърне на хоризонта, парите в брой ще бъдат печеливша инвестиция, заради дефлационните сили, които имат свойството да оскъпяват спестения кеш.

В този материал съм употребил термини, използвани във Вълновата теория на Елиът. Макар да се постарах да ги обясня така, че да бъда ясен и за онези, които не познават този метод за анализ, е възможно някои от детайлите да са останали непонятни. Изучаването на тази теория може значително да подобри търговията на трейдъра, но въпреки всичко, рисковете остават. В крайна сметка нито пазарът, нито животът ни дават гаранции за утрешния ден.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.