За петите вълни и щатския долар

Когато на 15 януари публикувах анализ за предстояща обезценка на валутната двойка EUR/USD имах предвид именно това стръмно движение, което се случи през последните седмици. Сега, когато това пропадане е факт отново се изправяме пред предизвикателството да оценим какво предстои от тук нататък. Днешната валутна прогноза няма да бъде толкова конкретна, както преди два месеца. Тогава имахме надеждни петици и тройки с потенциал за голяма трета вълна надолу. Сега, след като вълна 3 жълта вече се е случила потенцилът за още голям срив е вече ограничен. Поне на този етап. На фигура 1 съм представил моя предпочитан сценарий за тази валутна двойка.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Съгласно броенето от фигура 1 цената сега се намира във вълна 4 жълта. Тя или вече е приключила или предстои да тества зоната на жълтата елипса където се кръстосват съпротивите на вълна 4 червена и низходящата трендлиния. Ако пазарът е избрал този сценарий още днес или най-късно утре покачването ще спре и ще се отправи за ново дъно. Таргет на такова пропадане е трудно да се предвиди, защото петите вълни имат непредвидим размер. Пропадането може да бъде само за едно малко по-ниско дъно, но може и да видим силни разпродажби до ниво около 1.2900. Късите позиции, които открих в средата януари при началото на вълна 3 жълта ми донесоха между 800-900 пипса печалба и сега възниква нормалното колебание дали да закрия тези позиции или да изчакам за вълна 5 жълта тепърва да се развие. По презумпция всяка валутна прогноза предлага няколко алтернативни сценарии. Следователно съществува риск цената да предприеме друг сценарий, който описвам на фигура 2. Според неговата интерпретация валутната двойка вече е завършила своите пет жълти вълни надолу и всъщност предстои корекция в зоната между 1.4300-1.4500. Не бива да пренебрегваме варианта, който разглежда консолидацията през последните няколко седмици като триъгълник за вече завършена вълна 4 жълта, фигура 2. След нейния край настъпил на 26 февруари е възможно да се е развила вълна 5 жълта със своите пет подвълни. Ако това е верният сценарий тогава цената ще нарисува корекция нагоре, която може да движи цената във възходяща посока в продължение на няколко седмици.

Разбира се всеки, който е запознат слабо с Вълновата теория на Елиът може да се подразни от това, че в текущата валутна прогноза описвам няколко възможни алтернативи вместо да се концентрирам само върху един сценарий. Причината е вечната условност, за която искам да предупредя всички. Например, миналата вечер когато започвах да подготвям този анализ графиката предлагаше предпочитание за още някакво покачване и това ме подтикна да хеджирам с дълги позиции и така да предпазя печалбата от старите къси позиции докато трае тази неяснота. Именно тези хеджове могат да бъдат видени на двете графики. Само, че сутринта когато довършвам този материал пазарите показват, че е доста по-вероятно цената да се насочи директно надолу и вълна пет жълта вече да се развива. За това закрих хеджовете и добавих още къси позиции.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

През следващите дни обстановката ще бъде много динамична, защото при тази валутна двойка сме към края на една голяма петица вълни надолу. Тя започна в края на ноември и сега е близо до своя финал и значителна корекция нагоре е логично продължение през близките седмици или дори месец. Вълновата теория не предлага сигнали постоянно, но понякога е полезна с това, че рано ни предупреждава, че сме близо до дъно и можем рано да се преориентираме за предстоща смяна на посоката.

Като заключение ще кажа, че към момента запазвам своето предпочитание към сценария за директно пропадане на вълна 5 жълта и едва когато тя приключи ще търся място за закриване на късите позиции при валутната двойка EUR/USD и дори в зависимост от яснотата на сигналите ще преценя дали да открия дълги позиции, за да участвам по време на по-голяма корекция.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи, включващи валутна прогноза, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат. Най-новата услуга която предлагаме от месец февруари 2010 г. е модул психология на индивидуалния трейдър. На него ще бъдете тренирани как да поддържате високо продуктивни състояния докато търгувате.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.